Op 17  februari vond de jaarlijkse Bordeaux proeverij plaats georganiseerd door de UGCB, de Union des Grands Crus de Bordeaux. Deze keer stond de jaargang 2017 op de proeftafels. Was dat een goed jaar? Een goed jaar… wat is dat eigenlijk? Karel de Boer* nam een kijkje en de proef op de som.

Een goed jaar

Er wordt mij vaak gevraagd naar goede jaren en slechte jaren. Deze vraag is echter niet makkelijk te beantwoorden. Dat de weersinvloeden in het groeiseizoen invloed hebben op de kwaliteit van de oogst is een feit. Zeker in gebieden waar de weersomstandigheden per jaar behoorlijk kunnen variëren. Maar of het weer goed was voor optimale rijping van de druiven, is niet voor elk gebied gelijk. Wat een goed jaar voor Pinot Noir in de Bourgogne is, hoeft niet per sé een goed jaar voor Cabernet Sauvignon in Bordeaux te zijn, laat staan dat dat goede Bourgogne jaar iets zegt over de kwaliteit van Nebbiolo uit Piemonte in datzelfde jaar.

Per gebied en afhankelijk van het daarbij behorende druivenras wenst de wijnboer de juiste temperaturen en hoeveelheid regen tijdens het uitlopen van de wijnstok in het voorjaar tot de juiste hoeveelheid zonuren, water en warmte tijdens de groei van de druiven tot aan de oogst. Wie het weerbericht van Nederland ziet na het journaal begrijpt dat dat binnen een paar kilometer heel verschillend kan zijn.

Een goed jaar in Bordeaux?

Vaak wordt er, als het om jaargangen gaat, gekeken naar Bordeaux. Een gebied dat van oudsher grootse wijnen voortbrengt, maar vanwege de noordelijke ligging en de invloed van de Atlantische oceaan ook veel variatie kent per jaar. Het ene jaar kan het nat en koud zijn, waardoor druiven niet rijp worden, het andere jaar kan het droog en heet zijn waardoor druiven overrijp worden. Maar ook dan is Bordeaux als gebied eigenlijk al te groot en te gevarieerd om in zijn algemeenheid te spreken over goede en slechte jaren binnen dit gebied. Zo’n 120.000 HA is verdeeld over diverse subregio’s met hun eigen terroir, druivenrassen en wijnstijlen.

Bordeaux ontdekken met UGCB

Ingewikkeld? best wel, maar dat maakt wijn nu juist zo bijzonder. Je kunt je erin blijven verdiepen en je steeds verder onderdompelen in de stijlen en variaties van de wijngebieden. Het houdt niet op… Een geweldige mogelijkheid om het grote, prestigieuze Bordeaux beter te begrijpen is de jaarlijkse UGCB (Union des Grands Crus de Bordeaux) proeverij. Meer dan 100 top chateaus presenteren dan hun wijnen. In Nederland gebeurt dat in samenwerking met Perswijn en dit jaar was de Beurs van Berlage in Amsterdam het decor.UGCB Bordeaux logo

Bordeaux jaargang 2017, wat opviel

Hoe meer jaargangen je proeft, hoe beter je jaargang variatie begrijpt. Ik volg de proeverijen vanaf jaargang 2014 en was nu aanwezig bij de presentatie van jaargang 2017. Wat mij dit jaar is opgevallen is dat de kwaliteit van de witte wijnen (Graves, Pessac-Leognan) erg goed is. Ook de Sauternes waren zeer geslaagd; duidelijke tonen van botrytis en een goede zoet/zuur balans.
Binnen de rode wijnen was er veel kwaliteitsverschil. Persoonlijk vielen mij de meeste wijnen van St-Emilion tegen, terwijl Pomerol het over de hele lijn beter deed.
Kijkend naar de Médoc merkte ik vooral dat de wijnen niet heel geconcentreerd waren en tegelijkertijd niet veel stroeve tannines bevatten. Dat betekent dat de wijnen eigenlijk nu al goed drinkbaar zijn. Dit in tegenstelling tot een jaargang als 2016 en straks ook 2018 die meer geschikt zijn om lang te bewaren. De wijnen van Saint-Julien, Saint-Estèphe en Pauilliac sprongen er voor mij uit.

UGCB jaargang 2017 wijnflessen

Wanneer je je verdiept in de jaargangen van jouw favoriete gebieden/wijnen dan kan je daar zeker je voordeel mee doen, dus lees, onderzoek en proef zodat je (zeker wanneer het om kostbare wijnen gaat) de juiste flessen in je kelder legt.

*Karel de Boer is Registervinoloog® en in het bezit van het diploma WSET Level 3. Met zijn bedrijf Bureauvino.nl wijst hij je met plezier de weg in de bijzondere en diverse wereld van wijn. ‘Iedereen kan wijn proeven’. Lees hier de andere artikelen van Karel.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!