Dag één van onze studiereis naar Rioja brengt ons naar Bodega Gorka Izagirre in Spaans Baskenland, op een kwartiertje rijden van Bilbao. Het wijnbedrijf, met restaurant Azurmendi*** ligt prachtig, niet ver van de doorgaande weg,  halverwege een helling uitkijkend over wijngaarden. We maken er kennis met Txakoli.

Restaurant met uitzicht over de wijngaarden bij Bodega Gorka Izagirre

Restaurant met uitzicht over de wijngaarden bij Bodega Gorka Izagirre

foto 1

Bertol Izagirre, zoon van de eigenaar en enthousiast opvolger (links), heet ons samen met zijn wijnmaker José Ramón Calvo welkom.

Txako-wát? Txakoli!

Bertol toont ons de ruimtes waar de druiven binnenkomen en de vinificatie plaatsvindt en vertelt. De Riojastreek staat vooral bekend om zijn (stevige) rode wijnen. Hier echter maakt men van de autochtoone druiven Ondarrabi Zuri en Ondarrabi Zerratia een frisse, soms zelfs spritzige witte wijn. Men maakt wijn van eigen wijngaarden (40ha)  maar koopt ook druiven bij druiventelers die zij streng controleren. Er zijn nu drie DO’s (beschermde herkomstbenamingen) voor de Txakoli, zoals de wijn heet die hier wordt gemaakt. Ze zijn alledrie, door de verschillen in terroir, heel verschillend vertelt Bertol.  Over het algemeen zijn de heuvels steil, dus bewerken is lastig. Ook is er heel veel regen. Meer dan in Holland zelfs. Samen met de warmte is er zoveel kans op rot en schimmels dat extra zorg een noodzaak is en volledig biologisch werken vrijwel onmogelijk. Er wordt echter uiterst zorgvuldig gewerkt want, zo beklemtoont Bertol, excellente druiven zijn het allerbelangrijkst. Hoewel hij  uiterst moderene machines laat zien in de vinificatieruimte, waaronder roterende tanks voor de schilinweking, is het het werk in de wijngaard waar het van opaan komt.

                    111111111

Azurmendi Michelin***

Bertol gaat ons voor naar het naast de wijnmakerij gelegen restaurant Azurmendi waar chef Eneko Atxa de scepter zwaait. Dat doet hij niet onverdienstelijk, want er prijken inmiddels drie Michellinsterren op zijn naam. Er wordt hard gewerkt aan de mis-en-place als wij een kijkje mogen nemen in de keuken. Aparte werkplaatsen voor vlees, vis en groente. Maar ook een apart deel voor dessert en afwas etc. Alles ziet er spic en span uit. En lekker. Nu al! Maar wij gaan wijn proeven. Ook leuk.

De binnenplaats van restaurant Azurmendi bij Bodega Gorka Izagirre

De binnenplaats van restaurant Azurmendi bij Bodega Gorka Izagirre

Er wordt hard gewerkt in de keuken van restaurant Azurmendi bij Bodega Gorka Izagirre

Er wordt hard gewerkt in de keuken van restaurant Azurmendi bij Bodega Gorka Izagirre

De proeverij: Txakoli

Gorka Izagirre. Deze blend van Ondarrabi Zuri en Ondarrabi Zerratia is heerlijk fris en bloemig en heeft mooie zuren. Een opwekkend glas. Alle druiven van de diverse percelen (bij deze wijn zelfs 10!) worden overigens apart gevinificeerd en pas later, na proeven, geblend.

Gorka Izagirre Txakoli

Gorka Izagirre Txakoli van Ondarrabi Zuri en Ondarrabi Zerratia

Daarna proeven we de G22 by Gorka Izagirre uit 2012 naast die van 2011. Deze wijn van 100% Ondarrabi Zerratia heeft zes maanden ‘sur lie’ gelegen. De wijn lijkt hout gehad te hebben maar dat is niet het geval. Hij is kruidig, fris, vol en heeft ook mooie zuren. Een zuiver en intens glas.’Biscay in a bottle‘ noemt Bertol hem.

Txakoli G22

G22, een Txakoli van 100% Ondarrabi Zerratia

Van de 42 by Eneko Atxa proeven we de jaargang 2012, eveneens van 100% Ondarrabi Zerratia. Dit is de topwijn en door de wijnmaker samen met Eneko, de chef van het restaurant, gemaakt. De fermentatie vindt plaats in speciaal voor hen in Spanje gemaakte vaten van Frans eiken waarna hij vijftig dagen op deze nieuwe vaten rijpt. Dit geeft hem net wat meer complexiteit dan de vorige wijnen. Ook deze wijn is echter fris en heel zuiver met intense aroma’s van rijp wit fruit en citrus met daarnaast een lichte hint van toast door het houtgebruik.

TXAKOLI '42 by Eneko Atxa' van 100% Ondarrabi Zerratia

TXAKOLI ’42 by Eneko Atxa’ van 100% Ondarrabi Zerratia

Dan komt de zoete wijn aan de beurt: ARIMA. Deze wijn wordt alleen in uitzonderlijke jaren gemaakt van zeer laat (november) geplukte druiven, weer 100% Ondarrabi Zerratia. Ook van deze wijn vindt de fermentatie plaats in nieuw Frans eiken. De 2010 die we proeven is volgens de wijnmaker de beste jaargang. In Decanter, een toonaangevend Engels wijntijdschrift, is hij zelfs uitgeroepen tot de beste zoete wijn van Spanje! ARIMA Van deze wijn spugen we niet alles uit want die smaakt toch wel heel erg lekker bij de Joselito (top-Ibericoham) uit Salamanca. Dit was een mooi begin van onze reis door Rioja!

 'jamon' bij de Txakoli wijnen bij restaurant Azurmendi

Een mooie schaal ‘JOSELITA’ bij de Txakoli wijnen!

LINKS:

Importeur: Anfors
Deze reis werd georganiseerd door Frank Smulders MW
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwbrief!