Sinds enige tijd is Gransjean Wijnen en Delicatessen te vinden op Twitter. Via dit medium heb ik al veel leuke contacten gelegd, zoals ook te lezen is in mijn blog over de Hertenjamsessie. Onlangs was weer een leuke en leerzame twitter-bijeenkomst. Je kent vast het programma Masterchef of Australia. Een ook onder twitteraars populair kookprogramma. Het idee ontstond om met elkaar te koken en de tweets werden gehashtagd (is dat een Nederlands woord?) als #MOR: Masterchef of Rotterdam. Toen een kook-bijeenkomst uitbleef nam @Rian_Rdam het initiatief dan maar een #MWOR te organiseren: Masters of Wine of Rotterdam. Een paar enthousiaste wijnliefhebbers dronken een glas en ontmoetten elkaar IRL. (Voor de niet-twitteraars: “in real life”). Mijn verhaal is doorspekt met “@-adressen”. Leuke tips om te volgen via Twitter!

MOR wordt MWOR

Het was een leuke en leerzame avond dus een vervolg kon niet uitblijven. De tweede MOR/MWOR organiseerde ik. Mijn lief Wim vond het heel leuk bij de door ons te proeven wijnen kleine gerechtjes te serveren, dus werd de MOR dan toch een MWOR. We begonnen de avond met verfrissend glas Karanika Brut, een sprankelende Griekse wijn van de Xinomavro-druif met een mooie, stevige mousse  (@grieksewijnen). Vervolgens dronken we een “bubbel” met een heel ander karakter: een zoete mousserende Sake: Ozeki “Hana Awaka”! Deze Sake smaakte heerlijk bij de gazpacho van aardbeien en gamba’s.

Nog een Sake

Hierna serveerde ik de Sake Masakura van Daishichi. Aanvankelijk wilden wij er slechts coquilles en sashimi bij serveren, maar op advies van “Mr. Sake” Simon Hofstra (@sake_eu) proefden we er ook een stukje oude Reypenaerkaas bij en… zuurkool! Verrassende combinatie! Over het algemeen werd de zuurkool als beste keuze ervaren, gevolgd door de coquilles.

Bij de lamsbout op de barbecue gaf ik de dames de keuze uit onze wijnbewaarkast. We proefden Château de Gaure “Pour mon Père”, een wijn van oude stokken Carignan, Syrah, Grenache en Mourvèdre uit de Roussillon, Puy Blanquet Saint Emilion 1998 en de “Gagiolo” Montepulciano d’Abruzzo 2005 van Cantina Tollo. De Bordeaux was, ook na decanteren, niet wat we ervan verwachtten. Vrij dun en weinig neus en smaak. De Roussillon was kruidig en had lekker veel sap, maar de Montepulciano was toch de favoriet bij dit gerecht. Kruidig met mooie stevige tannines.
Tot slot de kaasjes

Bij de gorgonzola dolce, Macendré, Le Petit Fiancé en het Pittig Rotterdammertje (@vergeteneten) dronken wij 2 wijnen: uit Canada de “Fusion” wine van van Pillitteri Estate, gemaakt van Gewurztraminer en Riesling. Uit Frankrijk de Pineau de Charentes van de Nederlandse wijnmakers Van der Belt(@druifje3). Beide wijnen deden het goed bij de kaasjes, maar een lichte voorkeur werd uitgeproken voor de Canadese wijn.
Wordt vervolgd
Dat de avond een succes was is duidelijk. @AstridsTaste, @odilehemmen, @Rian_Rdam, @wimvandeventer, @chateautjes en @gransjean gaan in elk geval voor een volgende keer! Wellicht zijn @elsekramer, @cooking_roffa en @biancadenouter er dan wel bij, deze MOR-MWOR dames hebben duidelijk iets gemist!