Dinsdag 18 mei heeft Stichting Wijnvrouw van het Jaar Elke Wolterink aangekondigd als tweede genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2021. Dit werd bekendgemaakt op het terras van Hotel New York in Rotterdam door Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland, initiatiefnemers van de stichting.

In maart werd Claudia van Dongen al genomineerd en later dit jaar worden nog twee wijnvrouwen benoemd die in september kans maken op de titel. De nationale award Wijnvrouw van het Jaar gaat haar derde jaar in en is een initiatief van het Wijntheater en MissPublicity.

Wijnvrouw ‘achter de schermen’

Volgens de jury maakt de wijnkennis en deskundigheid van Elke Wolterink haar een wijnvrouw bij uitstek. Als category manager wijn van PLUS supermarkten is zij al jarenlang (mede)verantwoordelijk voor welke wijnen Nederland drinkt. Daarnaast houdt Elke zich bezig met wijneducatie door in te zetten op de deskundigheid van de wijnadviseurs op de winkelvloer. Als wijnvrouw ‘achter de schermen’ verdient zij een nationaal podium, aldus de jury van Stichting Wijnvrouw van het Jaar. Tot slot prijst de jury Elke omdat zij een wijnvrouw is die zich hard maakt voor toegankelijkheid in de wijnwereld, wat naadloos aansluit bij de waardes van de stichting.

Over Elke Wolterink

Van jongs af aan is Elke Wolterink bezig geweest met geuren. Ze verzamelde parfumflesjes en kon blind benoemen welke geuren hierin zaten. Tijdens haar studie aan de Hogere Hotelschool Den Haag kreeg haar interesse in geuren een andere invulling toen zij steeds meer passie voor wijn ontwikkelde. Na het afronden van deze studie maakte ze van haar passie haar werk als inkoper wine & food bij HEMA. Inmiddels werkt Elke ruim negen jaar bij PLUS, waar zij verantwoordelijk is voor de wijnafdeling. Elke: “Ik ben er trots op dat we voor het negende jaar op rij zijn uitgeroepen tot Beste Wijn Supermarkt. Klanten waarderen het assortiment en de prijs-kwaliteitverhouding, maar zeker ook de deskundigheid van onze wijnadviseurs op de winkelvloer, die allemaal de WSET-opleiding hebben afgerond.” Het doel van Elke is om goede wijn toegankelijk te maken voor een breed publiek. “Daarnaast wil ik klanten inspireren om eens wat anders te proberen”, vertelt ze. “Ik maak me hard voor een breed kwalitatief aanbod, zodat er voor jong tot oud en voor iedere portemonnee heerlijke wijnen te vinden zijn.”

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2021 bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Janny van der Heiden, Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020). Deze zomer nomineren zij nog twee wijnvrouwen. De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2021. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

Wijnvrouw van het jaar 2021, credits Frank de Roo

Over de Wijnvrouw van het Jaar verkiezing

De wijnwereld is aan het veranderen. De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

Over het Wijntheater

Het kloppend hart van het Wijntheater is de sfeervolle bedoeïenentent van oesterman Barend Havenaar en register vinoloog Barbara Verbeek. In een decor uit grootmoederstijd, muziek van vinyl uit de jaren 60 & 70 en schommelstoelen kunnen bezoekers hier terecht voor educatieve shows over wijn, glaswerk en oesters. De gastvrouwen in vintage kleding en burlesque gestyled, zorgen samen met de vinyl-dj’s voor een ongedwongen warme sfeer in het Wijntheater onder het genot van een goed glas wijn.

Over MissPublicity

MissPublicity creëert zichtbaarheid in media voor verschillende lifestylemerken en bedrijven uit de hospitality, evenementen en culturele sector. In het portfolio zijn merken te vinden als Union Bikes, Schiedam Partners, nhow, Roompot, Foodhallen, BMW Nederland en Scheldebrouwerij. MissPublicity vindt haar wortels in Rotterdam en heeft daarnaast een vestiging in Antwerpen en sinds begin 2016 ook in Amsterdam. Het bedrijf is onderdeel van de Publicity Group, waaronder ook ArtPublicity valt. Het laatste richt zich op bedrijven uit de kunst & cultuur sector. MissPublicity werd in 2003 opgericht door Clarissa Slingerland.

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!