Het Betuws Wijndomein in Erichem ontving dit jaar wederom twee gouden medailles bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2020. Wijnmaker Diederik Beker werd tevens weer bekroond als een van de drie ‘Beste wijngaardeniers van de keuring’. Daarnaast namen Diederik Beker en Arina van Leenen nog zeven zilveren en zeven bronzen medailles in ontvangst, alsmede vier ereprijzen.

Prijzenregen

Dit jaar deden 282 Nederlandse en Belgische wijnen mee aan de Wijnkeuring van de Lage Landen. Veertien wijnen zijn met goud bekroond waarvan twee van het Betuws Wijndomein: de LingeWit Sauvi 2019 in de categorie ‘Beste witte wijn’ en de LingeRood Cuvée Signature 2016 in de categorie ‘Beste rode wijn’. De reeks onderscheidingen van het Betuws Wijndomein bestaat verder uit zeven zilveren en zeven bronzen medailles en uit ereprijzen voor de LingeWit Sauvi 2019, LingeWit Edelzoet 2019, LingeWit Ysbreker 2019 en de LingeParel Rosé. Diederik Beker bereikte de eregalerij als een van de drie ‘Beste wijngaardeniers van de keuring 2020’ en een van de drie ‘Beste wijngaardeniers van de keuring 2018, 2019 en 2020.’

Hoge kwaliteit

Wijnmaker en eigenaar Diederik Beker, wiens wijnen in diverse toprestaurants worden geschonken, is trots op de onderscheidingen. Diederik Beker: “Onze wijnen worden met de jaren steeds beter beoordeeld. De keuring toont de hoge kwaliteit van onze wijnen aan en bevestigt dat we nog steeds op de goede weg zitten met onze visie op wijnmaken, gebruik van rassen en het blenden van rassen in de cuvées. Daarnaast zijn we blij met de toegenomen aandacht voor Nederlandse wijnen, waarvan de kwaliteit door de jaren heen significant beter wordt. Het is een waardering voor de Nederlandse wijnmakers die met hart en ziel werken aan hun wijnen.”

Proefbox met prijswinnende wijnen

Arina van Leenen: “De gouden medaille voor de LingeRood Cuvée Signature 2016 bevestigt onze filosofie dat dit type wijn bewaarpotentieel heeft. Van de jaargangen 2016, 2017 en 2018 hebben we een deel weggelegd om over een aantal jaren wat speciale jaartallen dozen te hebben voor de liefhebbers.  De 2016 en 2017 zijn nu niet meer te koop, de 2018 is opgenomen in de proefbox met prijswinnende wijnen. In deze proefbox zitten zes wijnen die een medaille kregen bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2020. De samenstelling van de box is te vinden op onze website en de box is te koop in onze wijngaardwinkel.”

Wijn met karakter en pit

De prijswinnende LingeWit Sauvi 2019 is een bijzondere wijn gemaakt van Cabernet Blanc. Diederik Beker: “De wijn doet denken aan een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. Het is geen allemansvriend en het is daarom extra leuk om te zien dat de wijn in de smaak valt. Daarnaast is het goed te merken dat wijnen die wat minder toegankelijk zijn en juist karakter en pit hebben, beloond worden met een medaille. Deze wijnen zijn over het algemeen ook zeer goed gastronomisch inzetbaar, bijvoorbeeld in restaurants.”

2020 goed maar enerverend jaar

Het Betuws Wijndomein kijkt terug op een goed 2020. Diederik Beker: “De laatste druiven worden de komende dagen geoogst en voor zover we kunnen beoordelen is de kwaliteit veelbelovend. Ook over de kwantiteit hebben we dit jaar niet te klagen. 2020 was een enerverend jaar met late nachtvorst in mei en een mooie zomer die soms wat extreem was qua warmte en soms veel regen gaf. Het goede najaar deed de trossen mooi afrijpen.”

Mousserende dessertwijn

De Betuwse wijnmakers blijven nieuwe wijnen ontwikkelen, zoals de mousserende dessertwijn LingeRood Dolce Vita, gemaakt van het ras Cabaret Noir. Arina van Leenen: “Deze fris-zoete rode wijn uit de LingeParel-serie is een aromatische laag-alcoholische mousserende wijn met tonen van kersen, framboos, viooltjes en rozen. Hij bevat maar 7,5% alcohol en is heerlijk bij desserts met rood fruit en chocolade, maar ook bij kaas. De wijn is ook een feestelijk cadeau, bijvoorbeeld in een eindejaarspakket. Zoals al onze wijnen is ook deze wijn te koop op ons domein.”

Over het Betuws Wijndomein

Op het Betuws Wijndomein in Erichem bij Buren worden op een oppervlakte van zeven hectare veertien druivenrassen verbouwd, waaronder Johanniter, Cabernet Blanc, Souvignier Gris, Pinotin, Regent en Cabernet Cortis. Het vlakbij de rivier de Linge gelegen domein maakt naast witte en rode wijnen, ook mousserende (parel)wijnen, alcoholvrije wijnen, cider en verjus. Het hele jaar zijn Diederik Beker en zijn partner Arina van Leenen gepassioneerd bezig met het onderhouden van de druiven in de wijngaard. In het najaar verplaatsen zij de focus richting de kelder om daar met precisie aan de slag te gaan met de druivenoogst en het maken van wijn.

Betuws Wijndomein Diederik Beker en Arina van Leenen, foto Betuws wijndomein prijzen foto- Antoine Brosseau

Bezoekers zijn van harte welkom om de wijngaard te bezoeken. Dit kan tijdens diverse evenementen, de Open Dag van de Nederlandse Wijngaarden en tijdens een vooraf te reserveren streekproductenpicknick. De wijnen zijn te koop in de wijngaardwinkel en bij diverse wijnwinkels in Nederland.

Het volledige verslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2020 inclusief alle prijzen vind je hier en een overzicht van alle ereprijzen vind je hier.

Bron: persbericht
Fotocredits: Antoine Brosseau

🍇🍷🍴 Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!