Op familiebezoek in Turkije verblijven we in Oba, een gemoedelijk stadje grenzend aan de bekende badplaats Alanya. Wijngebieden zijn hier niet echt in de buurt, maar Turkse wijnen volop te koop in alle prijsklassen. Tijdens een gezellig familiediner proeven we een aantal Turkse wijnen van het ‘merk’ ANCYRA, gemaakt door Kavaklidere, de marktleider hier in Turkije.
Turkije als wijnland
Hoewel Turkije één van de grootste druivenproducenten ter wereld is, wordt er in verhouding maar weinig wijn van gemaakt: de meeste druiven worden verkocht als tafeldruiven of gebruikt om rozijnen van te maken. Het wijnmaken echter is in Turkije al heel oud: waarschijnlijk is het al zo’n 7.000 jaar geleden dat de wijnstok via Georgië deze streek binnenkwam. Door de islamisering van het land werd het drinken van alcohol echter verboden. Daarmee raakte de wijnbouw in verval: het werd nog slechts voortgezet door Christelijke minderheden. Toen Atatürk aan het bewind kwam en een seculiere staat stichtte (scheiding tussen kerk/religie en staat) kreeg de Turkse wijnbouw rond 1925 echter een nieuwe impuls. Atatürk stichtte een staats-wijnbedrijf dat veel wijn produceerde, maar niet van een hoge kwaliteit. De meeste wijn, vooral witte, werd door de lokale bevolking gedronken. Dat werd anders toen het staatsmonopolie werd opgeheven: nieuwe, kleine wijnbedrijven namen de handschoen op en legden zich toe op de productie van kwaliteitswijnen.
Kavaklidere en de ANCYRA wijnen
Kavaklidere Winery, het bedrijf dat de Ancyra wijnen maakt, is een familiebedrijf dat in 1929 in Ankara is opgericht door een Turks-Zwitsers echtpaar. Men bezit inmiddels ruim 652 hectare wijngaarden in zeven verschillende wijnproducerende regio’s in Turkije. Daarmee mag het zich de leider in de Turkse wijnproductie noemen. In totaal maakt Kavaklidere Winery maar liefst 68 verschillenden wijnen waaronder enkele ‘single-vineyard‘ wijnen. Geen kleine jongen dus. In 2005 is een partnership aangegaan met het Franse bedrijf Duvigneau S.A, Kav Vin Inc. Daarmee werd het doel van Kavaklidere snel bereikt: elk jaar weer consequent een hoge kwaliteit wijnen te maken. Daartoe worden zij bijgestaan door een van de beste ‘flying winemakers’ ter wereld: Stephane Derenoncourt en zijn team. Sinds 2016 bezit Klavaklidere Winery twee Franse chateaux: Château La Croix Lartigue en Château Claud Bellevue in Castillon Côtes de Bordeaux, waarbij Derenoncourt ook als consultant betrokken is.
Ancyra Kalecik Karasi
Neus pruimen, zure kers. Mond donker fruit, sap, iets geouderd, rijp donker fruit, tabak, koffie, rond. Afdronk fris en donker fruit.
Ancyra Öküzgözü
De okuzgozu staat voor ‘ossenoog’, wat aangeeft hoe groot deze druif is. Neus rood fruit, lichter dan vorige. Mond fris rood fruit, iets perendrups, aalbessen. Afdronk fris rood fruit, niet heel lang. Iets gekoeld drinken.
Ancyra Cabernet Sauvignon-Syrah
Neus rood fruit, zoete kruidigheid. Mond sap, soepel, rond, iets aards, lichte paprika, lijkt beetje pinot noir. Afdronk fris, donker fruit, iets stroef.
Ancyra Merlot
Neus zacht rood fruit, Mond sap, zoete kruidigheid, sap, licht droppig, licht cassis. Afdronk fruit, kruidkoek. Bij lamsvlees, köfte.
Sade Öküzgözü
Schroefdop, Neus rood fruit, Mond heerlijk sappig, rond, fris-fruit. Afdronk fris kruidig, redelijk lang, plenaire, sap, vol fruit, en rond.
LINKS:
Ga hier naar de website van Kavaklidere Winery
Turkse recepten op Anne-Wies.NL vind je hier
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
(Deze proeverij vond plaats in 2017)
Geef een reactie