Op dinsdag 6 juni vindt van 14-18 uur een bijzondere proeverij voor wijnhandel, pers, horeca, vinologen en sommeliers plaats: wijnen uit Moravië!  Op de Tsjechische ambassade van Nederland in de Paleisstraat 4, te  Den Haag nodigt de Ambassadeur van Tsjechië, H.E. Jana Reinišová, u van harte uit voor een proeverij van de mooiste wijnen uit Moravië, de belangrijkste wijnregio van de Tsjechische Republiek. 

Moravië, een kleine speler in opkomst

De wijnregio Moravië in het zuid-oosten van Tsjechië is vernoemd naar de rivier Morava en is met haar 19.000 hectare aan wijngaarden een relatief kleine speler op de internationale wijnmarkt, maar de onwikkelingen staan hier zeker niet stil. Goede investeringen en het aantrekken van nieuw wijnmakerstalent komt de kwaliteit van hun wijnen ten goede. Een perfecte reden voor u dus om kennis maken met deze gastronomische wijnen uit Moravië.

Uitgebreid assortiment wijnen

De meeste wijngaarden liggen pal naast de Oostenrijkse wijnregio Weinviertel, dus ook in Moravië leent het terroir zich uitstekend voor de productie van witte kwaliteitswijnen. Er wordt gewerkt met druivenrassen zoals riesling, welschriesling, grüner veltliner, sauvignon blanc, pinot blanc en pinot gris. Daarnaast maakt men er bijzondere witte wijnen van ‘eigen’ authentieke druivenrassen pálava en Moravische muscat. Maar ook de rode, rosé en mousserende wijnen verdienen aandacht evenals de Moravische specialiteiten strowijn en ijswijn die op tafel komen.

Strowijn Moravië

foto: wikipedia

Deelnemende producenten*

  • Templářské sklepy Čejkovice
  • Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice
  • Kolby
  • Nové vinařství
  • Sonberk
  • Krásná Hora
  • Vinařství Volařík
  • Reisten
  • Vino Marcincak.

Alle wijnproducenten zijn leden van de Allianze V8. Deze alliantie van Tsjechische wijnmakers is in 2006 opgericht met als doel de topkwaliteit van wijnen uit Moravië te promoten. Alle leden moeten zich aan strenge regeles houden bij de productie van hun wijnen om met hun wijnen de hoogst mogelijke kwaliteit te bereiken.

Aanmelden vooraf 

Inschrijven voor deze proeverij is alleen mogelijk door een email te sturen naar Commerce_Hague@mzv.cz  onder vermelding van uw bedrijfsnaam, naam van de aanwezige personen en adresgegevens. De Residentie is uitsluitend toegankelijk wanneer u zich vooraf schriftelijk heeft aangemeld en hierover een bevestiging heeft ontvangen.

*De meerderheid van deze producenten zoekt een importeur in Nederland. 

Bron: persbericht N.O.M.O.H