Traditioneel werd de dag voorafgaand aan de Prowein beurs in Düsseldorf de Tre Bicchierri proeverij georganiseerd door Gambero Rosso, de beroemde, vuurrode wijngids met de beste wijnen van Italië. Locatie was Rheinterrasse in Düsseldorf, een prachtig gebouw met uitzicht op de Rijn. Angelique Meulendijks* ontving een uitnodiging en doet verslag.

Gambero Rosso

Gambero Rosso is bekend vanwege haar beroemde vuurrode wijngids Vini d’ Italia met de beste wijnen van Italië. Alle wijnen in de gids zijn geproefd door een proefpanel van wijnspecialisten. De waardering van het proefpanel voor een bepaalde wijn wordt uitgedrukt in bekertjes, zogenaamde ‘bicchieri’. Een wijn kan 1, 2 of 3 bekertjes krijgen. Wijnen met drie bekertjes zijn de beste wijnen van Italië.

Tre Bicchierri boekjes en logo

Tre Bicchieri

Tijdens de masterclass ‘The Taste of Lombardy’ vertelde editor Lorenzo Ruggeri van Gambero Rosso over het idee achter de Tre Bicchieri. Stel, je gaat met zijn tweeën naar een restaurant en de ober vraagt wat jullie willen drinken. Jullie bestellen allebei een glas wijn van de wijnkaart. Als de glazen leeg zijn, komt de ober opnieuw langs om te vragen wat hij in kan schenken. De wijn was zo lekker dat jullie nog een keer twee glazen van dezelfde wijn laten inschenken. Ook als deze glazen leeg zijn, vragen jullie beide de ober nogmaals om een glas van dezelfde wijn. De ober heeft nu drie keer twee glazen geserveerd, de wijnfles is leeg. Dat is het idee achter de Tre Bicchieri wijnen.

Tre Bicchieri proeverij

De Tre Bicchieri proeverij vond plaats in een grote zaal vol met tafels gevuld met wijnflessen met daarachter de wijnmakers, De tafels zijn ingedeeld per regio. Deze proeverij is een fantastische gelegenheid om de beste wijnen van Italië te proeven. Speciale gasten die middag waren het Consorzio Tutela Vino Custoza DOC, het Consorzio Vini di Romagna, Regione Lombardia en Salento Wines.

Verdieping door masterclasses

Voor extra verdieping zorgden de drie masterclass die gedurende de middag werden gegeven.

Tre Bicchierri zaal

Tre Bicchierri panel (1)

De eerste masterclass was over de witte Custoza wijnen door het Consorzio Tutela Vino Custoza DOC. Roberta Bricolo, de ‘Presidente’ van het Consorzio liet tijdens de masterclass zien en proeven dat Custoza een witte wijn is die prima kan ouderen met o.a. een 10 jaar oude Custoza wijn uit 2013.

De geproefde Custoza wijnen tijdens de masterclass

Daarna volgde de masterclass ‘Taste of Lombardy’ door editor Lorenzo Ruggeri van uitgeverij Gambero Rosso, die de variëteit van de wijnen uit Lombardije liet zien met kaas- en salami specialiteiten uit de regio.

Tre Bicchierri Lombardy en wijnflessen (1)

De laatste masterclass  ‘Virtuous Roots of Salento’ was een mooie proeverij met Negroamaro en Primitivo wijnen uit de hak van Italië.

www.gamberorosso.it

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#angeliquemeulendijks