Vandaag fietst het peloton van de Tour de France van Millau naar Carcassonne. In wijntermen: Languedoc-Roussillon. Wat een heerlijke streek met veel mooie wijnen.  Met de wijn wijken we een beetje af richting de kust en proeven een Muscat de Frontignan.

Muscat de Frontignan

Muscat de Frontignan is een appellation voor een zoete witte wijn, een zogenaamde ‘vin doux naturel’, uit de omgeving van het plaatsje Frontignan, tussen Sète en Montpellier. De wijngaarden (in totaal bijna 800 hectare) worden in het noorden begrensd door het Massif de la Gardiole en in het zuiden door de Middellandse zee. Het klimaat is er mediterraan met droge, hete zomers en milde winters. Er is 1 coöperatie en er zijn zo’n 26 particuliere wijnmakers.

Vin doux naturel

Hoe wordt een vin doux naturel gemaakt? Tijdens de wijnbereiding wordt neutrale alcohol toegevoegd aan de gistende most waardoor de gisting stopt. Nog niet alle suikers zijn dan vergist waardoor de wijn zoet blijft. Door het toegevoegde alcohol heeft de wijn een hoger alcoholpercentage dan ‘gewone’ wijn: meer dan 15%. De wijn heeft, door de gebruikte muscat-druif, een fris en ‘druivig’ karakter.

Muscat blanc a petits grains 

Als er Muscat de Frontignan op het etiket staat heeft de wijn aan een aantal strenge voorwaarden voldaan. De wijn mag uitsluitend worden gemaakt van muscat blanc a petits grains druiven Niet alleen komen die druiven uit een begrensd gebied, er zijn meer regels. Zo is er onder meer een maximum opbrengst per hectare vastgesteld (28 hl/ha) en moet de uiteindelijke wijn een alcoholgehalte hebben tussen de 15 en 18%.

Passeur de Soleil

De Muscat de Frontignan die ik proef wordt gemaakt door de Cave de Frontignan. Hij is licht goudgeel, met in de neus rijp wit fruit en citrus. Een aanvankelijk romige aanzet in de mond, met al snel fris citrusfruit (limoen), rijpe perzik en peer. De afdronk is fris, met ook weer rijp fruit en limoen, en nodigt uit tot nog een slokje. Heerlijk fris dus en zeker niet log, zoals veel zoete wijnen kunnen zijn.

Muscat de Frontignan Passeur de Soleil

“Fris, citrus en rijp wit fruit. Uitnodigend”
A-W 8/10
Importeur: DGS wijn, te koop bij de wijnspeciaalzaak ca € 9,95

Wat eet je bij Muscat de Frontignan

Deze wijn is goed gekoeld een heerlijk aperitief of, iets minder koud, na de maaltijd met wat pikante (blauwe) kaas. Maar ook bij een tarte tatin (met peer en druiven !), vanille-ijs en meer desserts erg lekker. Wij dronken hem heel goed gekoeld bij gamba’s van de barbecue en dat was top! De gamba’s had ik gemarineerd in wat olijfolie, citroensap, sweet-hot chilisaus, honig, fijngehakt teentje knoflook, een kleine ui en selderijblad. Probeer maar eens hoe lekker dat is!

Gambas op de barbecue BBQ

Deze gamba’s op de barbecue smaakten lekkerder dan ze er uitzien:-)

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!