De Tour de France heeft de Savoie achter zich gelaten en rijdt nu richting Valence. De heren hebben al heel wat kilometers achter de rug en de bergen in de benen. Jammer dat ze zo door moeten racen, anders konden ze ook een beetje genieten van al die heerlijke wijnen uit deze streek! De fijne wijnen van de Cave de Tain bijvoorbeeld.  

Prestigieuze appellations

De wijnregio Noord-Rhône begint ter hoogte van Vienne en eindigt zo’n 80 km zuidelijker bij Saint Peray, ten oosten van Valence. Van noord naar zuid kent deze streek acht prestigieuze appelations: Côte-Rôtie, Condrieu, Château-Grillet, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas en Saint-Péray. Er zijn in deze gebieden grote en kleine producenten. Bekende en minder bekende. Maar er is ook een groep van druiventelers en wijnmakers die zich heeft verenigd in een coöperatie: de Cave de Tain.

Cave de Tain 

De Cave de Tain ligt tussen Valence en Lyon, aan de voet van de beroemde Hermitage heuvel. De Cave de Tain maakt wijnen van druiven uit 5 van de eerder genoemde ‘cru’s’: Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Cornas en Saint Peray. Daarnaast maakt de Cave de Tain ‘single varietal’ wijnen (wijnen van één druivenras) die onder de AOP ‘Vin de Pays’ op de markt worden gebracht. In totaal kan de Cave de Tain over 1000 hectare wijngaarden beschikken, waarmee het de belangrijkste ‘cru-wijnen’ producent van de Noordelijke Rhônestreek is.

Cave de Tain kaartje appellaties

Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage is de specialiteit van de Cave de Tain. Het is (in oppervlakte) de grootste appellation in de Noord-Rhône: tien keer zo groot als de appellation Hermitage. Bijna de helft van de productie is in handen van de Cave de Tain. In het zuiden van dit gebied is de bodem vooral stenig en goed water doorlatend, in het noorden vind je veel graniet. Door de verschillen in terroirs kunnen de wijnmakers van de Cave de Tain mooie harmonieuze blends maken. Ik ben benieuwd en proef er twee: een witte en een rode.

Tain Crozes-Hermitage bordje

 

Crozes-Hermitage BLANC Cave de Tain 2016

Dit is een wijn van 100% marsanne. In de neus fris cirusfruit, vooral grapefruit. Rond en sappig in de mond, met citrus- en tropisch fruit en een prettig wit pepertje. Afdronk fris, redelijk lang en fruitrijk. Citrus en wit fruit.

“Rond en sappig met citrus en tropisch fruit”
A-W 7,9/10
Importeur: DGS wijn, te koop bij de wijnspeciaalzaak ca € 14,95

Crozes-Hermitage ROUGE Cave de Tain 2015

De rode Crozes-Hermitage is gemaakt van het paradepaardje van de coöp: de syrah. In de neus donker fruit en rijpe zwarte kersen. Een sappige aanzet in de mond, kruidig, garriques, tikje stroeve tannines maar ook wel rijp, medium body. De afdronk is fris met rood fruit en kersen. Geen blockbuster zoals sommige syrah’s uit bijvoorbeeld Australië kunnen zijn, maar een elegante stijl. Een aangename zomeravondwijn.

“Sappig, kruidig, elegante stijl syrah”
A-W 7.8/10
Importeur: DGS wijn, te koop bij de wijnspeciaalzaak ca € 14,95

 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!