Op zondag 22 april vond de eerste editie plaats van Tour Culinair Asia. Naast de promotie van de Aziatische restaurants was het doel fundraising voor huisvesting van Chinese ouderen in Rotterdam. Tijdens een vier uur durende culinaire happening werden vier Rotterdamse restaurants met een Aziatische twist bezocht, allen op loopafstand van elkaar. Tijdens de afterparty vond, door middel van een loterij, de fundraising plaats. Titia Boxma* was er voor Anne-Wies.NL bij.

Aziatische parels tijdens Tour Culinair Asia 2018

De koks van Asian Glories, Restaurant Chung, The Fish Market en Umami by Han hadden erg hun best gedaan om een mooi signatuur gerechtje te maken en de bordjes werden begeleid met een passende wijn en thee.
In de 20’ er jaren van de vorige eeuw kwamen er vele Chinezen naar Rotterdam om te werken als stoker in de koopvaardij. Toen werd de basis gelegd voor de vele Chinese restaurant in Rotterdam. Chinezen voelen zich zeer verbonden met eten en achter elk gerecht schuilt wel een mooi verhaal. Tijdens de Han dynastie (206 v Chr-220 n Chr.) had de keizer soms wel 200 koks in dienst. Het beroep van kok stond hoog in aanzien maar je kon als kok ook pech hebben als de keizer je gerecht niet lekker vond. Dan wachtte het lot van de onthoofding!

Tour Culinair Asia uitgelicht

Tour Culinair Asia: Umami by Han 

We starten de route bij het zeer modern ingerichte Umami by Han. Hier worden we ontvangen door organisator Kok Kuen Chan (de beste Chinese sommelier van Nederland). Kok geeft een korte toelichting op het programma.  FC Barcelona aanvoerder Andrés Iniesta’s foto prijkt groot op de programmaflyer. Hij is hoofdsponsor van dit evenement dat door de B.O.C Foundation (Foundation for trade and promotion between the Netherlands and China) wordt georganiseerd en ook eigenaar van een 120 ha tellend wijnhuis in DO Manchuela ( Castilla- La Mancha). Niet verwonderlijk dus dat we ook wijnen van hem gaan proeven bij de verschillende restaurants.

umami naam Tour Culinair Asia 2018

Naast zoet, zuur, zout en bitter, wordt umami wetenschappelijk erkend als de vijfde basissmaak. Umami komt voort uit het Japans en betekent letterlijk ‘heerlijke smaak’. Dit omdat de meeste ingrediënten die een hoge hoeveelheid umami bevatten veelal als ‘heerlijk’ worden ervaren. Het moderne ingerichte restaurant Umami komt voort uit de koker van chef Han Ting, eigenaar van het befaamde sterrenrestaurant in Den Haag. Het eerste gerecht bestaat uit gerookte zalmfilet, gemarineerd in bietensap met crumble van sojaboon, zeewier, appel en huisgemaakte sojasaus. Erbij serveert Kok een Bodega Iniesta Loco Nature Blanco, een blend van chardonnay en sauvignon. Een zachte wijn met lichte zuren die goed past bij het zachte mondgevoel van de zalm en de zuren van de appelbolletjes.  We krijgen nog een extra bordje met de zalm om ook de combinatie met de White Penny Chinese thee uit te proberen. Een lichte thee die vooral wordt gebruikt om je smaak te neutraliseren. Deze combinatie bevalt nog beter.

umami gerechtje Tour Culinair Asia 2018

Tour Culinair Asia: The Fish Market

Tour Culinair Asia The Fish Market Een echte wandeling kun je de route naar het volgende restaurant niet noemen. We steken het plein over en komen binnen 5 minuten aan in een andere spijswereld: The Fish Market, die een beetje doet denken aan de bekende vismarkt in Seattle. Grote kingcrab poten lachen ons tegemoet en kreeften in een homarium wachten om gegeten te worden. Alles draait hier om de versheid van het product. Eenvoudige houten tafels, scheepstouw en neonletters zorgen voor een heel andere sfeer dan het vorige restaurant. Leuk hoor, in een korte tijd veel verschillende indrukken! We genieten van de grote schalen gestoomde Zeeuwse creuses met dressing van gember, lente-ui en lichte sojasaus. Het krokantje wordt gevormd door gefrituurde noedels. Hierbij drinken we de easy Grüner Veltliner van wijnhuis Hillinger uit Oostenrijk en de Chinese Anji Green tea. 

Tour Culinair Asia: Asian Glories 

Na een korte wandeling door de zonnige Rotterdamse binnenstad, waar de eerste Feyenoordsupporters arriveren voor een belangrijke wedstrijd, arriveren we in het meer traditioneel ogende Chinese restaurant van Kevin Fan. Kevin’s ouders Jenny en Popo en zijn grootmoeder behoorden tot de slachtoffers van de vliegramp met de MH 17, vier jaar geleden. Na deze grote schok realiseerde Kevin dat hij door wilde met het restaurant om het levenswerk van zijn ouders voort te zetten. Als mensen aan Kevin vragen welk gerecht hij wil maken ter herinnering aan zijn ouders, komt de minibapao het eerste naar boven. We proeven dit mooie gerechtje van buikspek met gefermenteerde Chinese groentes en een krokantje van gebakken bapao, geserveerd in een mooi doosje als McJenny en denken in herinnering terug aan de bijzondere mensen die er helaas niet mee zijn. De Tempranillo 9 Anos van top wijnhuis Camelo Rodero uit Ribera del Duero laat zich er goed bij smaken. 

Tour Culinair Asia: Restaurant Chung 

Op het zonovergoten terras van restaurant Chung, sluiten we de heerlijke wandeling af. Chef Chung Wai Liu, bereidt Aziatische gerechten met een moderne twist. Zijn pekingeend wordt de beste van Rotterdam genoemd! Een beetje teleurstelling is er wel dat dit niet op ons menukaartje staat maar dit vergeten we héél snel als we de kalfswang met puree van knolselderij, schuim van Thaise rode curry en gembersalsa proeven. De souschef van Chung komt uit Thailand en deze twist in de saus maakt het tot een bijzonder lekker gerecht. We proeven supermals gestoofd vlees met en heerlijk krokante korst. We moeten ons aan het eind bedwingen om de borden niet af te likken. De rode, krachtige wijn, Loco Corazon van Iniesta wordt milder bij het gerecht.

 

Tour Culinair Asia: de Afterparty 

In de afterparty in de Boompjes vindt de fundraising plaats en wordt nog even nagenoten van een mooie en lekkere culinaire tour.

Gesigneerd voetbal tenue door FC Barcelona aanvoerder Andrés Iniesta bij BOOMPJES TOur Culinair Asia 2018 Restaurant Chung Tour Culinair Asia 2018 Fotografie: Erna Leussink

Gesigneerd voetbal tenue door FC Barcelona aanvoerder Andrés Iniesta bij BOOMPJES. Fotografie: Erna Leussink

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

LINKS:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Uitgelichte afbeelding:
Asian Glories peking eend: Fotografie: Erna Leussink

#titia