Na een uitgebreide proeverij is maandagavond 27 november in restaurant The French Connection in Amsterdam de TOP 5 Pays d’Oc wijnen van Nederland verkozen.

Persoonlijke Top 5 Pays d’Oc winnaars

De bijna vijftig door sommeliers van Nederlandse restaurants ingezonden Pays d’Oc wijnen werden geproefd door een 30-koppig panel van topsommeliers en wijnjournalisten. Het proefpanel had twee uur de tijd om de vijftig ingezonden Pays d’Oc IGP wijnen te proeven en een persoonlijke top 5 op te stellen. De vijf sommeliers die de winnende wijnen op hun wijnkaart hebben staan, gaan binnenkort mee op een compleet verzorgde wijntrip naar de Pays d’Oc.

Proeverij van de Pays d'Oc wijnen (foto: Mo-Barends)

Proeverij van de Pays d’Oc wijnen (foto: Mo-Barends)

De TOP 5 Pays d’Oc wijnen zijn:

1. Domaine Verena Wyss, “Verena’s Collection”, Viognier, 2015 op de wijnkaart van Restaurant De Echoput in Apeldoorn

2. Chateau de Gourgazaud, “La vigne de ma mère”, Viognier, 2015 op de wijnkaart van Da Maurizio in Scherpenisse

3. Domaine Paul Mas, “Mas des Tannes Reserve”, Grenache blanc, 2016 op de wijnkaart van SHIRAZ in Amsterdam

4. Domaine Collovray & Terrier, “Péché de Vignes”, Chardonnay, 2016 op de wijnkaart van Restaurant De Hoefslag in Zeist

5. Domaine Gayda, “Chemin de Moscou”, Syrah/Grenache/Cinsault, 2014 op de wijnkaart van Auberge Jean & Marie in Amsterdam

Ambassadeur Peter Klosse over Pays d’Oc wijnen

Pays d’Oc wijnen ambassadeur en smaakprofessor Peter Klosse (Academie voor Gastronomie, Hotel Management School Maastricht), was speciaal voor de gelegenheid gevraagd een masterclass Pays d’Oc IGP te verzorgen voor de aanwezigen. Klosse: De Pays d’Oc vind ik een zeer interessante regio met dito wijnen, waar op wijngebied spannende dingen gebeuren. De vrijheid die wijnmakers daar krijgen, bijvoorbeeld in het gebruik van 58 verschillende druivenrassen, trekt jonge, creatieve wijnmakers aan. En dat zie en proef je natuurlijk terug in de wijnen”.

“In de Pays d’Oc vind je nog wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding, wat ze uitermate interessant maakt voor de horeca” Peter Klosse

Vier gangen Pays d’Oc degustatiemenu

Na de masterclass verzorgde  de crew van chefkok Jef van den Hout een vier gangen degustatiemenu Dat Pays d’Oc IGP wijnen zich uitermate goed lenen voor mooie wijn-spijs combinaties – en dus ook daarom zo vaak terug te vinden zijn op wijnkaarten van toprestaurants – werd hier nog maar eens bewezen.

Over Pays d’Oc IGP

Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel wijn kwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt zo’n 1900 bedrijven (privé wijnkelders, coöperaties en wijnhandelaren) en 12.000 wijnproducenten. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Pays d’Oc IGP is volume marktleider in export van Franse wijnen, in Nederland is 20% van de Franse wijnimport afkomstig van Pays d’Oc IGP wijngaarden.

 

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkste nieuwsbrief!

Voor meer informatie zie www.paysdocwines.com

Bron: Pitch PR