Wat blijkt, zo hoor ik* op Slam! FM terwijl ik naar de Horecava rij, 34% van de vrouwen is genetisch belast met het vreemgaan-gen. Uit Australisch onderzoek, van de Universiteit van Queensland, blijkt dat vreemdgaan deels genetisch bepaald is. Dat verklaart wellicht waarom ik aangekomen op de Horecava beurs als eerste geen wijn ga proeven, maar verleid wordt om Heineken bier te proeven…

Hebberig op de Horecava 

Tja en ik dacht nog wel de Horecava een jaartje over te slaan… was t niet dat culinair journaliste Anne-Wies mij last-minute vroeg naar mijn ontdekkingen hier op de beurs. Ik moest enigszins beschamend bekennen dat ik (nog) niet was geweest. Lang verhaal kort ik besloot op het nippertje toch de beurs te bezoeken en daar heb ik zeker geen spijt van gekregen. Hebberig werd ik ervan… dat wel!

Wat ik heb ontdekt?

Mijn ontdekkingen op de Horecava 2018,
de top 3:

1) Blade: de mobiele tap van Heineken

Een van de eerste bekende die ik op de Horecava tegen het lijf loop is mijn kersverse buurman van Kampeersterrein de Lievelinge. Mark laat mij een biertje proeven van de Blade! Ja inderdaad geen wijn, maar bier! De Blade is een biertap die werkt met 8-literfusten die van tevoren gekoeld dienen te worden en zonder CO2 werkt. De stekker in het stopcontact volstaat, hoe simpel! Het 8-literfust dient van tevoren minimaal 16 uur gekoeld te zijn. Het bier wordt getapt onder een temperatuur van twee graden Celsius. Dit wordt mogelijk gemaakt door een innovatief lucht-compressie systeem dat werkt zonder CO2 of andere toevoegingen. Aangebroken is het bier 30 dagen houdbaar.
Met Blade mikt Heineken met name op de kleinere horecagelegenheden die geen (ruimte voor een) tapsysteem hebben. Van kleinere restaurants en cafés tot koffiebarretjes en/of cafetaria. Of zoals ik met mijn HY wijnbus een mobiele bar op locatie met beperkte koelruimte en geen tapaansluiting.
Ik leerde t ooit van een wijnmaker tijdens een stage wijnmaken in Zuid Afrika:

‘There are two things you need to make a F*cking good wine: Music & Beer!’ -Johan Herman Meyer-

Leonie op Horecava bij Heineken

2) ‘Karaffen Homme & Femme met de zeepsteen uit de vriezer of oven

Registervinoloog, wijnspecialiste en mijn goede vriendin Barbara Verbeek ontwikkelde voor Royal Leerdam twee nieuwe karaffen: een mannelijke variant genaamd Homme voor de zwaardere wijnen en een vrouwelijke variant voor de fruitige wijnen: karaf Femme. ‘Vind karaffen vaak zo onsexy’, zei ze steeds… Maar wij wijnspecialisten weten ook, wijnen komen wel tot leven in een karaf. Bloeien vaak helemaal op, doordat ze meer zuurstof krijgen en net als een bloem tot volle bloei komen in een karaf. Het probleem was alleen vaak, hoe hou je de wijn koel in een karaf of hoe laat je hem ‘ontdooien’? Barbara zocht hiervoor een oplossing en ontwikkelde voor de twee karaffen dat ze kunnen worden geplaatst op een zeepsteen. Deze ‘Roc Element steen’ fungeert als een koelelement of warmte-element, afhankelijk van de temperatuur van de drank in de karaf. De steen kan in de vriezer, koelkast, oven of op de verwarming worden gelegd en zorgt er vervolgens voor dat de temperatuur in het karaf voor lange tijd vastgehouden wordt. Dat is nog eens innovatief en waanzinnig mooi in zijn of haar design!!

Femme en Homme karaffen

3) Yellowtail Kingfish wint Horecava Innovation Award 2018**

‘Last but not least’ in mijn top 3 op de Horecava is de gekweekte Yellowtail Kingfish van Kingfish-zeeland. Bij de stand van Kweker krijg ik van Jaap een sashimi van deze yellowtail te proeven. De structuur doet mij direct aan tonijn denken en dat blijkt nu net de bedoeling. De verantwoord gekweekte Yellowtail Kingfish is een duurzaam alternatief voor het leegvissen van de wereldzeeën. De kweek vindt plaats in bassins met Oosterscheldewater, zonder gebruik van antibiotica. Er wordt organisch gevoed, er is geen sprake van genetische manipulatie en er wordt gebruikgemaakt van groene energie.

Leonie proeft Yellowtail Kingfish op de Horecava

WIJNTIP van LEONIE

Mocht je na mijn top 3 teleurgesteld zijn dat er geen wijntip in stond, dan heb ik er toch eentje voor je: Alleen de naam al, want ‘Elysium’ wordt beschreven als mythische plaats, een lieflijk oord in het uiterste westen van de aarde. Daar leidden de uitverkorenen der Goden na hun sterven een aangenaam en zorgeloos bestaan. Need I say more?

Wijntip: Merlot uit Honagrije van Tiffan – Elysium Merlot 2013

*Leonie Mooijekind, Freelance Wine Professional. Ga hier naar haar website. 

**Tijdens de opening van Horecava 2018 werden de winnaars van de Innovation Awards bekendgemaakt. In elk van de vier categorieën werd een winnaar bepaald. De winnaar in de categorie Food & Beverage, Yellowtail Kingfish, ging er uiteindelijk vandoor met de overall prijs. 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!