Het begon als idee voor de verjaardag van oma Toos van der Valk maar groeide uit tot een nieuwe rosé. Maandag werd Toos Rosé, vernoemd naar oma Van der Valk, officieel gelanceerd in Sixx Skybar bij Van der Valk Hotel Tiel. Een frisse, fruitige en lichtzoete rosé van grenache en syrah met droge afdronk.

Toos rose ballon

Toos van der Valk maakte samen met haar echtgenoot Gerrit van der Valk een succesvolle hotelketen van familiebedrijf Van der Valk. Inmiddels neemt de vierde generatie het werk over en wordt ook de vijfde generatie klaargestoomd. Zij kwamen met het idee om een speciale rosé te maken, vernoemd naar oma Toos. “Ze wilden mij er eigenlijk mee verrassen voor mijn verjaardag, maar één kleinkind gaf aan dat het veel leuker zou zijn om het samen op te pakken. En dat vond ik ook onwijs leuk”, vertelt een trotse Toos van der Valk.

Toos rose hele familie

Wijnfamilie Castel

De hotelketen werkt voor zijn huis- en kaartwijnen al heel lang en prettig samen met het Franse wijnhuis van de familie Castel. Het was dus vanzelfsprekend dat Castel dé producent van Toos Rosé zou zijn. De naam stond al vast: “Volgens mijn kleinkinderen moest de wijn Toos heten, daar mocht ik niets aan veranderen. Natuurlijk mocht ik wel meebeslissen over de smaak en uitstraling. Ik had aangegeven dat het een lichte en frisse rosé moest worden. De wijnmakers zijn zodoende met verschillende voorstellen gekomen.”

Toos rose flessen in bak

Toos rosé uit de Luberon

Het eindresultaat is een rosé gemaakt van grenache en syrah uit de Luberon, het zuidelijkste deel van de Rhône. De wijn heeft in de neus tonen van rood fruit als verse aardbeien en kersen, smaakt fris en lichtfruitig en heeft fijne tannines. De afdronk is verrassend droog waardoor de wijn het zowel als aperitief als in combinatie met visgerechten goed doet. Toos: “Hij past overal bij, dat vind ik heel fijn. Zo doen we dat bij Van der Valk namelijk ook: het moet voor iedereen toegankelijk zijn.”

Toos rose dames praten

Wijn voor de speciale momenten

De Toos Rosé is natuurlijk de lievelingswijn van het Van der Valk-icoon geworden. “Maar ik geniet ook echt van een mooie Sancerre of Chablis, de klassiekers. Voor mij is wijn vooral iets dat ik op speciale momenten met vrienden en familie deel. Die bijzondere, fijne momenten blijven me altijd bij.” Hoe ze zichzelf zou omschrijven wanneer ze een wijn zou zijn? “Die vraag mag mijn kleindochter Thalita beantwoorden.” Thalita: “Oma is vrolijk, elegant en heeft veel meegemaakt. Ze heeft een sterke innerlijke kracht waar we allen respect voor hebben en die we bewonderen. Dus ze is als een vrolijke zomerse rosé met de elegantie van grenache en de kracht van de syrah-druif.”

Toos Rosé is verkrijgbaar bij verschillende Van der Valk-vestigingen en is opgenomen in het assortiment van Gall & Gall, €8,99.

LINKS:

Dit artikel is geschreven door Manon de Boer. Manon is een freelance journalist, tekstschrijver, videovrouw, échte Brabantse bourgondiër en food- en wijnliefhebber. Ze heeft haar eigen bedrijf waarin ze bezig is met teksten, video en fotografie en bij voorkeur met eten en drinken. Neem eens een kijkje op haar website: manonmediaproductions.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#manon