Van 7-13 september 2025 vindt in Hongarije, in Budapest en geselecteerde wijnregio’s, de derde editie van de ‘Hungarian Wine Summit’ plaats. Het is de tweede keer dat het Hungarian Wine Marketing Agency de organisatie voor haar rekening neemt.
“Tijdens dit exclusieve wijnevenement kunnen bezoekers de hoogtepunten van de Hongaarse wijnscène verkennen en de meest opwindende wijnregio’s bezoeken”. Er worden masterclasses en proeverijen georganiseerd en de mogelijkheid wordt gecreëerd om in contact te komen met de wijnproducenten en exportmanagers op B2B-bijeenkomsten. Daarnaast worden voor pers- en andere genodigden bezoeken georganiseerd aan interessante Hongaarse wijnhuizen.
Etyek, Tokaj en Eger
Aan de editie 2024 nam ik deel. Er vonden inderdaad zeer boeiende masterclasses plaats en ik had de gelegenheid honderden Hongaarse wijnen te proeven en interessante wijnmakers te ontmoeten. Als afsluiter nam ik deel aan de persreis die voerde door de wijnregio’s Etyek, Tokaj en Eger. Over Etyek schreef ik eerder een verslag, dat je kunt lezen onder deze link. Eger komt eraan, vandaag staat Tokaj in de spotlight. We bezoeken SAUSKA, FÜLEKY en BÉRES en overnachten in het prachtige kasteel-hotel Gróf Degenfeld waar we de trip afsluiten met een heerlijk diner. Uiteraard met eigen wijnen van Gróf Degenfeld. Maar laat ik bij het begin beginnen: SAUSKA.
Tokaj Wine District, volcanic soils
De Tokaj wijnregio ligt in het uiterste noord-oosten van Hongarije en meet totaal: 5723 ha. Het klimaat kenmerkt zich door hete zomers en koude winter. De lange, zonnige en mistige herfst maakt het gebied uitstekend geschikt voor het ontstaan van botrytis, de edele schimmelziekte die aan de basis staat van de edelzoete wijnen waar de regio bekend om staat.
De bodem bestaat uit rhyoliet, andesiet tufsteen en löss. Rhyoliet is een stollingsgesteente dat ontstaat uit magma met een hoog silicagehalte (> 70%). Het is de fijnkorrelige tegenhanger van graniet en wordt vaak aangetroffen in vulkanische gebieden. Ook andesiet tufsteen heeft een een vulkanische oorsprong. Het is een poreus gesteente dat ontstaat uit samengeperste vulkanische as.
De hier aangeplante autochtone druivenrassen zijn met name furmint, hárslevelü, muscat en kabar. Kabar is een kruising tussen hárslevelú en de bouvier. Het in de 20e eeuw ontwikkeld door de Hongaarse wijnbouwer Károly Kabar, een van de pioniers op het gebied van druivenveredeling in Hongarije. Het is een vroeg-rijpend ras met een redelijk hoge zuurgraad.

Map ©winesofhungary.hu
SAUSKA Tokaj
Aan het eind van de ochtend arriveren we bij de Sauksa winery, gelegen op de Padihegy heuvel. De winery ziet er prachtig uit. De twee ronde gebouwen moeten de ‘ogen van de heuvel’ voorstellen. Het gebouw is net af en buiten wordt volop gewerkt aan de aanleg van de tuin. Vanaf het ruime dakterras heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden met op de achtergrond het bekende en bij wijnliefhebbers geliefde dorpje Mád.
Naast de winery in Tokaj beschikt Sauska over twee andere locaties, een winery in Villány en een faciliteit voor de productie van mousserende wijnen. Die laatste is gevestigd in de historische kalksteenkelders van Budafok, een district in het zuid-westen van Budapest. Hierdoor kan het bedrijf veel verschillende wijnen produceren. Villány staat immers bekend om de mooie rode wijnen en Tokaj om de zoete en, nu steeds meer, frisse witte wijnen van de furmint druif.
Het terroir in Tokaj blijkt, met name met de aanwezigheid van kalksteen, ook zeer geschikt voor de teelt van druiven voor mousserende wijn. Daartoe heeft Sauska naast autochtone druivenrassen als furmint en hárslevelü, hier ook chardonnay en pinot noir aangeplant. Die laatste blijkt als ‘stille wijn’ overigens een groot succes: die is elk jaar direct uitverkocht. Ook sauvignon blanc gedijt hier goed.
We worden ontvangen met glas SAUSKA Rosé Brut NV. De basis is 65% furmint, aangevuld met chardonnay en pinot noir. Er is ongeveer 20% reservewijn gebruikt. Reservewijnen worden bewaard sinds 2021. Omdat pinot noir en chardonnay niet zijn toegestaan voor Tokaji wijnen is de naam ‘Tokaj’ niet op het label te vinden. Door de smalle hals van de fles blijft de wijn frisser, zo leert onze gastheer ons.
We dalen af naar de benedenverdieping in een van de ‘ogen’. Het ziet er allemaal prachtig uit! In de buitenrand spik- en span RVS tanks, in de binnencirkel eikenhouten vaten voor het rijpen van de wijnen. Voor die vaten werkt Sauska naar volle tevredenheid met de in Cognac gevestigde tonnelerie Baron. Daarnaast experimenteert men met op amfora lijkende moderne vaten van cement, dolia’s genaamd. Het heeft dezelfde voordelen voor een wijn als eiken (ademen), maar beïnvloedt niet de smaak. Voor de (korte) rijping van de droge Furmint worden grote eiken oudere vaten gebruikt.
Hierna genieten we van een heerlijke shared lunch met een prachtig uitzicht in het restaurant van de winery.
Füleky Tokaj
Volgende stop: de boutique winery Füleky in het dorpje Bodrogkeresztúr. Het ligt zo’n 10 km ten oosten van Mád aan de Bodrog rivier. Het dorpje staat niet alleen bekend om de wijnen, maar ook om de vele ooievaars die er jaarlijks neerstrijken. De winery beschikt over 25 ha aan wijngaarden. De oude winery is omgebouwd tot een sfeervolle villa en is nu in gebruik als gastenhuis. De nieuwe winery is gebouwd in 2010 en bevindt zich ernaast.
We worden ontvangen door estate manager Hajnalka Szabo. De wijnmakerij is vernoemd naar György Füleky, oprichter van de First Tokaj Wine Growers’ Society. De winery is gebouwd met tufsteen, dat hier wordt gewonnen en past goed in de historische omgeving. Zelfs het dak is ervan gemaakt. Er mocht geen hoogbouw worden geplaatst, dus alles is gelijkvloers.
De kelders waar de wijnen rijpen bevinden zich in de heuvel waar een constante temperatuur en luchtvochtigheid heersen. De aangeplante druivenrassen zijn furmint, hárslevelü, muscat en kabar. Men koopt ook aszú druiven van andere kleine kwekers. In de kelder zien we een met wit tape verzegeld vat met een bordje ‘Kosjer’ erop. In het centrum van het dorp bevindt zich het graf van de gerespecteerde en invloedrijke Hongaarse rabbi Reb Steiner Saje. Het maakt het dorp tot een wereldberoemd bedevaartsoord en daarmee kosjere wijnen gewild.
Na een rondleiding door de villa, die heel mooi traditioneel is ingericht, lopen we wijnmaker Gyorgy Brezovcsvik ook nog even tegen het lijf. Tot slot proeven we in het proeflokaal een aantal wijnen, waaronder twee prachtige edelzoete.
BÉRES Tokaj
Ter oriëntatie: Béres winery ligt in Erdöbénye, ten noord-oosten van het dorpje Mád. Hemelsbreed misschien 10, maar door de heuvelrug die de de plaatsen scheidt is het met de auto een ritje van zo’n 24 kilometer. Die heuvelrug tussen beide plaatsen creëert een natuurlijke barrière die het klimaat en de bodemsoorten van de regio beïnvloedt. Hierdoor heeft Béres een koeler en vochtiger klimaat, wat zou resulteren in fijnere, frissere Tokaji Aszú wijnen met een hoge zuurgraad en mineraliteit. Sauska, met zijn warmere en drogere ligging, produceert edelzoete wijnen die rijker, voller en geconcentreerder zouden zijn, met krachtige honing- en fruittonen.
Beide stijlen zijn uitzonderlijk en tonen hoe zelfs binnen een klein gebied als Tokaj subtiele geografische verschillen een impact kunnen hebben op de wereldberoemde edelzoete wijnen!
Béres was voor mij geen onbekende. Ik bezocht de winery in 2016. Het is mooi de toenmalige wijnmaker ook nu weer hier te ontmoeten. En hoe! Als welkom worden we uitgedaagd de mousserende wijn van Béres, die als welkomstdrankje dient, eigenhandig te sabreren.

2016 -2024… zoek de verschillen;-)
Na deze spectaculaire entree deelt Gergely Somogy, Tokaj-expert en host van de Hungarian Wine Summit, middels een interessante presentatie de ins-and-outs van de regio met ons en proeven we ook hier een selectie mooie Tokaji wijnen.
Aan het eind van dit bezoek hebben we de mogelijkheid om in een ander deel van de winery een veelvoud aan Tokaji wijnen te proeven. Ee aantal collega-wijnbedrijven presenteert hier hun wijnen. Ik proef niet alleen prachtige aszú wijnen, maar ook droge wijnen van autochtone druivenrassen en zelfs een bijzonder fraaie onder flor gerijpte wijn.
Gróf Degenfeld
In 1994 heeft de familie Gróf Degenfeld met succes haar wijndomein in de Tokaji-wijnregio nieuw leven ingeblazen, volgens hun meer dan 150 jaar oude traditie. Wijnmaken met liefde voor de natuur, respect voor tradities en dit alles gecombineerd met moderne technologie. De winery produceert droge en edelzoete wijnen. Voor de edelzoete wijnen worden alle druiven en aszú-bessen geoogst van de historische wijngaarden in Mád en Tarcal.
Die drie belangrijkste druivenrassen die staan aangeplant zijn furmint, hárslevelű en yellow muscat. Daarnaast staan dövérszölö, zéta en kabar aangeplant. Het domein beslaat in totaal zo’n 100 ha, waarvan 34 ha wijngaarden. Sinds 2009 worden de wijngaarden biologisch bewerkt. Er wordt onder meer zelf compost geproduceerd om de bodemstructuur te verbeteren en de druivenstokken te bemesten. Voor het restaurant is een eigen kruidentuin in gebruik.
Na een wandeling over het terrein en een rondleiding door de winery (waar een deel is ingericht als museum) genieten we van een heerlijk diner, uiteraard met wijnen van de eigen winery, en slapen we als een vorst (of prinses in mijn geval) in het Kasteel-hotel.
Organisatie van deze reis: hungarianwinesummit.com
Meer over Hongarije op deze website? Kijk hier even rond.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie