De International Sherry Week is net voorbij, maar deze Tio-tips wil ik je niet onthouden. Ik kreeg namelijk een fles Tio Pepe opgestuurd om te proeven en daar zat een leuke cocktail-tip bij: de Sherryshide! Maar eerst even over Tio Pepe, ‘Fino Muy Sec’

Tio Pepe, oompje Pepe

Tio Pepe ken ik al wel: een heerlijke, verfijnde fino sherry van het huis bekende sherryhuis Gonzáles Byass. De oom van de grondlegger van González Byass, Manuel María González, was de inspiratiebron voor de naam van het sherrymerk Tio Pepe. Zijn koosnaam was ‘Pepe‘. Manuel gaf zijn oom, een kenner op sherry-gebied, een kleine kelder zodat hij op diens oude dag nog wat kon ‘knutselen’ met sherry. In die tijd was droge sherry nog niet veel gevraagd, dus de verrassing was groot toen de Fino die ‘Pepe’ adviseerde een succes bleek. Als eerbetoon noemde Manuel die sherry naar zijn oom (tio is Spaans voor oom) en Tio Pepe was geboren. De handtekening van Luiz Perez Solero, de vroegere marketing director van González Byass, zijn initialen met een hoedje op, was de inspiratie voor het inmiddels alom bekende Tio Pepe logo. Alles lezen over mijn bezoek aan González Byass/Tio Pepe? Klik hier.

Tio Pepe de kelder

“Tio Pepe is het zand van Andalusië in een glas” – Antonio Flores, oenoloog en master blender bij González Byass

Tio Pepe: elegant met milde zuren

Tio Pepe is gemaakt van de palomino fino druif. Als je wilt weten hoe sherrry wordt gemaakt, en wat nou precies een ‘fino’ is, check dan even dit artikel dat ik daarover eerder schreef. De Tio Pepe sherry is in de neus fris, licht kruidig en heeft een tikje amandel. In de mond is hij droog, elegant met milde zuren die ook terugkomen in de verfrissende afdronk. Gekoeld geserveerd een heerlijk aperitief. Knabbel er wat gebrande gezouten amandelen bij, Spaanse manzanilla-olijven of plakjes Iberico-ham. Maar zeker ook is de Tio Pepe een aanrader bij schaal- en schelpdieren en…. Nieuwe Haring. Ik ben fan.

Sherryshide met Tio Pepe

Cocktails met sherry heb ik al eens geprobeerd. De Rebujito bijvoorbeeld is hier in huis een succesnummer. En de sherry-on-the-rocks die ik geserveerd kreeg bij restaurant Zarzo was ook een openbaring. Dus ik was heel benieuwd naar de ‘Sherryshide’ cocktail die in de bijgaande brief werd aanbevolen. En ik moet zeggen: die is lekker! Met al die verschillende ingrediënten had ik verwacht de Tio Pepe sherry niet meer terug te proeven, maar niets is minder waar. Zoet, zilt, zuur…. een heerlijk verfrissende cocktail.

Sherryshide

  • 30 ml Tio Pepe
  • 30 ml gin (kies een neutrale soort)
  • 30 ml citroensap
  • 20 ml honing
  • 3 blaadjes verse munt

Doe alles in een glas of cocktailshaker en roer of shake goed door. Salud!

Meer over González Byass en Tio Pepe op de website van González Byass.

Alles lezen over mijn bezoek aan González Byass/Tio Pepe? Klik hier.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!