Verstopt in het noordwesten van Turkije ligt Trachië (Thrace in het Engels), een regio waar eeuwenoude tradities en moderne cultuur samenkomen en waar elke maaltijd (en wijn) een viering is van de rijke culturele erfenis van Turkije. Deze verborgen parel van Turkije biedt een fascinerende reis door tijd en landschap, van Romeinse ruïnes tot glooiende wijngaarden.
In mei bezocht ik deze fascinerende regio op uitnodiging van het Turks Bureau voor Toerisme i.s.m. het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme. De trip begon in Istanboel waarover een artikel volgt. Eerst neem ik je mee naar de wijngaarden van Trachië, waar eeuwenoude wijntradities worden gekoesterd maar ook moderne technieken worden toegepast. Toegewijde wijnmakers produceren er met passie en vakmanschap wijnen van autochtone en internationale druivenrassen.
Thrace Vineyard Route
De Thrace Vineyard Route brengt boutique wineries samen in vier hoofdgebieden: Kırklareli, Tekirdağ, Şarköy en Gelibolu. De route loopt door bergen, bossen en verschillende microklimaten, omringd door drie zeeën: de Zee van Marmara, de Egeïsche Zee en de Zwarte Zee. Van noord naar zuid is de totale route zo’n 350 kilometer. Wij doen een deel. Onze start is in Istanboel, waarvandaan we in ruim twee uur tijd Tekirdag bereiken.
Badur Family Winery
We starten met een bezoek aan Badur Family Winery. De naam zegt het al: het is een familiebedrijf.
Gökçe Badur begon, samen met haar vader, als hobby wijn te maken. Als chemisch ingenieur interesseerde het hele wijnmaak proces haar bijzonder. Ook haar echtgenoot, Adil Mete bleek interesse te hebben in het project. Hij is architect en heeft in de winery een mini-museum ingericht met oudheidkundige vondsten die bewijzen dat wijnbouw hier al heel oud is.
Het is bedrijf is nog altijd klein: slechts 1 ha bezit het echtpaar. Ze maken, bijgestaan door een Turkse oenoloog die zijn studie deed in Bordeaux, alle wijn van hun eigen wijngaard. Oorspronkelijk was die uitsluitend beplant met cabernet sauvignon en merlot. Inmiddels staat er ook wat cabernet franc en sauvignon blanc aangeplant. De start was met internationale druivenrassen, omdat die, na testen, goed bleken aan te slaan. Er zijn plannen om in een later stadium ook wat autochtone druivenrassen aan te planten. In 2020 bracht men de eerste wijn op de markt. De productie bedraagt zo’n 8.000 flessen per jaar. Het echtpaar wil wel groeien, maar langzaam en niet veel.
Badur Family Winery, de wijnen
We starten de proeverij met een rosé uit het vat. Iets meer dan 1 g/l rs. Zeer licht van kleur. Fris, mooi fruit, fijn bittertje en spicy na. De tweede wijn is een blend uit 2020 van gelijke delen cabernet sauvignon en merlot. Rood fruit in de neus, tikje laurier en aards. Romige aanzet, ronde tannines, goede balans tussen alcohol, zuurgraad en fruit. Hout op de achtergrond. Vlezig. Mooie wijn bij rood vlees, stoofschotels met groente. De volgende wijn is eenzelfde blend, maar dan uit 2021. Deze wijn is net pas op de markt gebracht, want de wijnen rijpen, na botteling, nog minimaal 2-2,5 jaar in de fles. Tannines zijn iets meer aanwezig, spicy, zwarte peper. Donker fruit, maar meer aards dan fruit. Beide wijnen rijpten 4 maanden op tweedejaars Amerikaans eiken. Op het label staat dat aangeven als 4 AY. Als laatste proeven we uit een karaf de 2022, die zojuist gebotteld is. Deze rijpte, op advies van de oenoloog, op Frans eiken, wat beter bij de stijl van hun wijn zou passen. De wijn is nog heel gesloten, maar, gezien de voorgaande wijnen, veelbelovend.
Storytelling
De labels vertellen overigens een verhaal. De lijnen op de labels worden ronder als de wijn langer in eikenhouten vaten heeft gerijpt en scherper als ze op rvs rijpten. De lijn aan de onderkant is de kustlijn van Tekirdag. Het logo van Badur op deze lijn is de plek van de wijngaard/het terroir van de winery. Het logo is het spiegelbeeld van een wijnstok met twee armen. Het stelt tevens de familie voor: het echtpaar en hun twee (tweeling) dochters. Op het achteretiket info over de wijn in de vorm van een klein verhaaltje met daaronder de namen van de vier familieleden om het persoonlijke karakter van de winery en de wijnen te benadrukken.
Na de proeverij neemt het echtpaar ons nog even mee naar de wijngaard. De bodem hier bestaat uit een zandachtige klei. Door de hoogte (200 m) en de voortdurende zeewind is het klimaat hier zeer geschikt voor het telen van wijndruiven.
Barbare Vineyards
Volgende stop: Barbare Vineyards. Op deze prachtige lokatie starten we met een lunch. Uiteraard begeleid door verschillende wijnen. Verrassend lekker is de linzensoep, waarin geraspte sinaasappelschil is verwerkt. De Sauvignon Blanc erbij is lekker fris en past heel goed. De overige gerechten en wijnen worden niet speciaal bij elkaar gepresenteerd, maar de flessen worden op tafel gezet zodat we ze naar keuze kunnen proeven. De Pinot Noir wordt te koud geserveerd. Iets gekoeld is Pinot Noir vaak op zijn best, maar deze is té. Jammer. De blend van cabernet sauvignon en merlot in een fles met een helblauw etiket is aan de harde kant. De Premier Reserve, een blend van grenache, syrah, mourvedre, cabernet sauvignon en merlot, 36 maanden gerijpt in Frans eiken is nog erg gesloten. De GSM blend onder de naam ‘Ambiance‘ echter is geweldig! Mooi in balans, fris fruit, zachte tannines.
Na de lunch neemt Denise, dochter van de eigenaar, ons mee naar de wijnkelder die zich onder het restaurant bevindt. Met veel humor vertelt ze het verhaal. Het bedrijf is gestart in 2000. Men wilde een boutique hotel met slechts enkele kamers. “Het toerisme is belangrijke want van de wijn kunnen we niet leven. Zeker niet met het verbod op reklame voor wijn hier in Turkije” aldus Denise. Het complex bestaat nu, naast het grote restaurant met het prachtige uitzicht, uit een hotel met 48 kamers. Denise is verantwoordelijk voor de hospitality. “Ik mocht hospitality gaan studeren als ik thuis zou komen met een chef”. Op mijn vraag of dat is gelukt antwoordt ze lachend: “Nee, hij zit in textiel. Maar dat bleek achteraf goed voor het hotel: de bedden, gordijnen etc.”
De 37 wijngaarden zijn organic gecertificeerd. Er staan uitsluitend Franse druivenrassen aangeplant: cabernet sauvignon, syrah, pinot noir, grenache, cabernet franc en mourvedre voor rood, sauvignon blanc voor wit. Malbec, vermentino, viognier en picpoul staan in de planning, evenals eventuele Turkse druivenrassen. De productie bedraagt 100.000 flessen per jaar, met een maximum capaciteit van 300.000 flessen. Een Franse consultant begeleidt de familie in de winery. Wijnhandel in Turkije is niet eenvoudig met alle im- en export regels. “Daarom kochten we zelfs een wijngoed in de Provence zodat we onze wijnen makkelijker kunnen exporteren”, lacht Denise. Na de rondleiding (her)proeven we, begeleid door een kaasplankje, in een rap tempo enkele wijnen. Ook hier springt de Ambiance GSM er weer uit.
Pia Mare Hotel
Na deze wijnbezoeken arriveren alweer bij een prachtige lokatie. Het Pia Mare Hotel bestaat uit een reeks bungalows, gelegen aan de Marmara zee. Hier brengen we de nacht door.
Maar niet voordat we hebben genoten van een heerlijke avond in het restaurant van het hotel, ‘Fume’ genaamd. Met uitzicht op de Marmara zee en de sfeervolle tuin met zwembad genieten we van authentieke gerechtjes met een moderne twist. Vooral de couscous risotto met paddenstoelen is geweldig! Deze risotto, en andere traditionele en home-made producten, kun je overigens hij de receptie kopen. Aanrader! Het is een avond met mooie gerechtjes, dito wijnen en een fijn gezelschap die begint met een champagne die goud won bij de Turkish Wine Challenge en eindigt met Raki bij het kampvuur naast het zwembad. Ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt dat ik deze avond van de wijnen geen proefnotities heb gemaakt. Ik kan je wel verzekeren dat ze stuk voor stuk de moeite waard zijn!
Gülseren Abla Otantik
Na een geweldig ontbijt vertrekken we de volgende ochtend naar Melen Vineyards, waar we na een verrassende tussenstop arriveren. Ik denk niet dat het in het officiële programma staat, maar wat een leuke plek is dit! Een theehuisje/restaurantje vol traditionele Turkse meubels en andere antieke attributen. En heerlijke thee!
Melen Vineyards
Bij Melen Vineyards worden we ontvangen in het ‘Monastery Tasting House’ met een prachtig uitzicht over de wijngaarden en de zee van Marmara. Een sfeervol gedekte tafel klaar staat voor de lunch, maar eerst gaan we enkele wijnen proeven en luisteren naar het verhaal van de historische winery.
Eigenaar Cem Çetintaş vertelt met veel passie en enthousiasme over het bedrijf; zijn zoon vertaalt voor ons het Turks in Engels. Cem is de derde generatie die aan het roer staat. De 20 ha wijngaarden bevinden zich 250-300 meter op de winderige hellingen van de heilige Ganos-berg, zo’n 600 meter van de Zee van Marmara. De vulkanische bodem is zeer divers en bestaat onder meer uit graniet, schist en klei. Hierdoor is het mogelijk verschillende druivenrassen aan te planten. De wijngaarden liggen op het zuid-westen. Het is overdag warm, maar er waait een wind, die, met name in de nacht, zorgt voor verkoeling in de wijngaard. Er staan autochtone druivenrassen aangeplant zoals papazkarası, karalahna, öküzgözü en kalecik karası, naast internationale zoals shiraz, merlot, cabernet sauvignon, tempranillo, gamay, semillon en sauvignon blanc. Er wordt biologisch gewerkt, gerecycled en er wordt veel aandacht besteed aan het in stand houden van het ecosysteem.
De inspiratie voor het logo van Melen Winery is het zegel op de amforen die sinds de oudheid in de regio worden geproduceerd. Modder verkregen uit het mineraalrijke water van het Ganos-gebergte werd gebruikt om amforen te maken in kleine werkplaatsen aan zee in Hoşköy. De hier geproduceerde Ganos-wijn werd in deze amforen bewaard en naar een breed gebied getransporteerd, van Egypte tot Rusland. De winery bottelt sommige van de wijnen in een fles die aan een amfora doet denken.
Melen Vineyards, de proeverij
HYPATIA 2022
70% bornova misketi en 30% sauvignon blanc. 5 dagen schilmaceratie op 4 graden. Bornova misketi is een telg uit de Muscat-familie en heeft dan ook diens aromatische kenmerken. De sauvignon blanc geeft de wijn extra structuur. De wijn is vol, spicy, floraal, met goede zuren, fris, en een zilte mineraliteit.
Papazkarasi Reserve 2022
Deze wijn van het autochtone druivenras papazkarasi kreeg 25-30 dagen schilcontact en rijpte kort in gebruikte 225 liter barrels. Hij is helder roodpaars met in de neus fris rood en donker fruit. In de mond frisse zuren, tikje onrijp fruit. Tannines aan de stroeve kant maar wel fris.
Karalahna 2021
Een wijn van eveneens een autohtoon Turks druivenras karalahna. De wijn is robijnrood, sappig, met rood fruit, laurier en zilt. Tannines aan de stroeve kant.
Dan krijgen we nogmaals de Papazkarasi Reserve 2022 ingeschonken, om te blenden met de Karafhana. Leuk! En een mooie bend! Voller, meer structuur.
Merlot Reserve 2016
De Merlots van Melen krijgen, afhankelijk van de vintage, meer of minder houtrijping. Belangrijk voor de stijl van de wijnen van de winery is dat fruit voorop staat, met een ’touch of oak’. Deze wijn is donkerpaars (over extracted?) met in de neus rood fruit en een milde kruidigheid. Sappige aanzet, gedroogd fruit, spicy! Witte en roze peperbessen. Cederhout, rokerig. Hoog zuur. Stroeve tannines, mooi bittertje na. Wijn die vraagt om food.
Surprise wine
Tot slot worden we getrakteerd op een bijzondere wijn: een wijn uit 1955(!). Deze is niet te koop, maar komt uit de privé kelder van de eigenaar. De laatste keer dat hij hiervan een fles opende was toen hij zijn vrouw ten huwelijk vroeg. De wijn is amber met in de neus hazelnoten, gele rozijnen, crème brûlée, caramel, boterbabbelaars. Alles komt terug in de mond, heel elegant en zacht. Prachtig. Wij voelen ons heel bijzonder…
Melen Vineyards, het klooster
Na de proeverij wandelen we door de wijngaard naar de ruïne van een van de kloosters, de ‘St. Ioannis Theologos Monastery’. Lang geleden waren de hellingen het terrein van kloosters en wijngaarden en daarbij een belangrijk religieus centrum. Er zijn er slechts enkele overgebleven. Dit klooster was tevens een opvanghuis voor weeskinderen. Er zijn graven van kinderen gevonden. Cem kocht het van de overheid en gaat het restaureren. Hij wil er een cultuur- en kunstcentrum van maken om bezoekers te leren over hoe de agricultuur hier is ontstaan.
We lopen over originele tegels uit de oudheid, door grassen met sporen van wildzwijnen en afgesleten keien door de ruïne. De flora is bijzonder: vijgen-, olijf- en moerei bomen en metershoge laurierbomen. Het Sint-Janskruid bloeit uitbundig. Deze plant wordt voor allerlei geneeskrachtige werkingen geroemd. Cem vertelt dat volgens een legende toen St. George werd onthoofd de bloemen om hem heen werden gelegd om hem te genezen. Of dat is gelukt laat zich raden… Een bijzondere plek, en zeker een bezoekje waard.
Melen Vineyards, de lunch
We starten de lunch met dolma’s (gevulde bladeren van de tempranillo-druiven uit de wijngaard), gevuld artisjokharten en olijfolie, gecombineerd met een glas Melen Riesling-Sauvignon Blanc 2017. De wijn is romig, kruidig, zilt en heeft een mooi bittertje. Rijke wijn. Mooie combinatie met het gerechtje. De rosé die volgt is de Melen Kiz Kulesi uit 2023 van papazkarasi. De wijn is mild, rond, elegant en spicy na. Er worden heerlijke, frisse salades op tafel gezet. Bij de ravioli, gevuld met onder meer ricotta, en overgoten met een mooie olijfolie en gehakte walnoten, proeven we de Ganohora Öküzgözü 2022. Fris fruit, milde tannines. Weer een heel mooie combinatie. Het hoofdgerecht bestaat uit ‘babygoat’, waarbij de Melen Shiraz Reserve 2017 wordt geschonken. Het vlees is heel mooi gegaard. De wijn heeft in de neus voornamelijk veel rood fruit, maar in de mond komen er donker en gedroogd fruit bij. Stevige tannines, spicy finish. Erg mooie wijn, zeker ook bij het gerecht. Het nagerecht bestaat uit een pudding met moerbeisiroop uit eigen tuin. Daarbij een versterkte wijn: Ganohora Hamburg Misketi 2006. Een waardige afsluiter van een meer dan geweldig bezoek!
Chateau Gali
Volgende stop: Chateau Gali. Ja echt, het woord Château wordt hier gebruikt. Duidelijk heeft deze winery een voorkeur voor de Franse stijl van wijnmaken én de Franse druivenrassen. De Franse oenoloog die deze winery adviseert draagt daaraan bij. Daarbij komt dat de eigenaar Frankofiel is en een Bordeaux stijl wijnen wil maken. We worden ontvangen door de eigenaresse, die ons eerst meeneemt naar de wijngaarden met een spectaculair uitzicht. Het echtpaar bezit 40 ha, waarvan 30 beplant met druivenstokken. In 2006 startte de winery, die voornamelijk merlot heeft aangeplant. Daarnaast maken cabernet sauvignon, cabernet franc, viognier en sauvignon blanc deel uit van de aangeplante druivenrassen. De ijzerrijke bodem bestaat vooral uit kalksteen en klei.
Chateau Gali, de proeverij
Gali Viognier 2020
Goudgeel van kleur. Kruidig, mooi bittertje, fris. Volgens de eigenaresse een mooie wijn, maar de vintage 2023 wordt hun mooiste.
Gali Merlot-Cabernet Franc 2020
Deze vintage een blend van gelijke delen merlot en cabernet franc, uitsluitend rvs. Dit is hun meest verkochte wijn. Robijnrood, heel sappig. Rond en vol. Donker fruit, chocolade, medium tannines maar wel aanwezig,
Gali Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon 2019
60% van de eerste, 40% van de tweede druif. Dit is de eerste wijn waarbij ze geen merlot in de blend deden. Vol, sap, kruidig, paprika, donker fruit, tomatenblad, mint. Mooi glas!
Gali Merlot 2016
Een Merlot op leeftijd, maar nog altijd met fris rood fruit, een beetje aards, rijpe tannines, die later iets droger worden.
Na de proeverij volgt een korte rondleiding naar en door de op het terrein aanwezig bunkers. Het echtpaar wil er een kunst-gallery onderbrengen. Het ziet er spannend uit, maar met mijn claustrofobie blijf ik lekker buiten, genietend van dit prachtige uitzicht.
Bengodi Boutique Hotel – Asmadan Winery
De laatste nacht van deze boeiende trip brengen we door in het Bengodi Boutique Hotel. Dit hotel is van dezelfde eigenaar als de Asmadan Winery. Veel tijd om te genieten van het heerlijke comfort van de kamers, de spa en het zwembad van deze winery hebben we niet, want we worden verwacht voor een rondleiding door het wijnmuseum, een wijnproeverij en het diner.
Asmadan Winery, de proeverij
Asmadan is een jong wijnbedrijf, gestart in 2017 met de eerste oogst in 2018. Er stond toen al cabernet sauvignon, 19 jaar eerder aangeplant. Men wilde door met Franse druivenrassen en plantte cabernet franc, petit verdot, merlot en malbec aan. Ook staat er 2,5 ha aangeplant met de kuntra druif, een van de oudste autochtone druivenrassen van deze regio. Inmiddels bezit de winery in totaal 36 ha en koopt men ook druiven in. Vorig jaar was de productie 310.000 liter, de maximum capaciteit is 600.000.
Bagban Semillon 2022
Een wijn van oude stokken (50-60 jr), gevinifieerd in Frans eiken vaten met batonnage gedurende de zeven maanden rijping. Mooie neus, fris en bloemig. Wit fruit. Mooi bittertje. Fijn glas.
VALS Fume Blanc 2022
Ook voor deze wijn van sauvignon blanc vond de fermentatie plaats in 500 liter eiken vaten, waarna de wijn 6 maanden rijpte, eveneens in eiken. De wijn is niet zo stuivend als je van een Sauvignon Blanc zou verwachten. Hout duidelijk aanwezig, maar niet storend. De wijn blijft fris.
KOR Blend 2020
Een blend van syrah, cabernet sauvignon, bogazkere,en öküzgözü, van vier verschillende wijngaarden. De laatste twee druivenrassen zijn niet van eigen wijngaarden, maar koopt men in. Frisse, redelijk lichte wijn, rood fruit. Fijn glas.
KOR Reserve Cabernet Sauvignon 2018
Een wijn van 100% cabernet sauvignon. De vinificatie vond plaats in rvs. Vervolgens rijpte de wijn 12 maanden in nieuw Frans eiken. (Het was het eerste jaar van hun productie, dus oudere vaten had men nog niet). Stevige wijn met hier vooral donker fruit. Stevige tannines. Het hout ligt er behoorlijk bovenop maar dat zal met enkele jaren in de fles veranderen.
KOS Reserve Syrah 2019
Een wijn van ingekochte syrah druiven uit Deniz. Hier is ouder eiken gebruikt voor de 12 maanden rijping. Viooltjes, rond, vol, sap, kruidig. Mooi glas en een waardige afsluiting van deze proeverij!
Tijdens het diner dat volgt worden drie wijnen geschonken: wit, rosé en rood van het label Kayalitepe, wat wil zeggen ‘rotsachtige heuvel’. De witte is een blend van het autochtone druivenras sidalan en semillon, de rosé van cabernet sauvignon en merlot en de rode van syrah, bogazkere en öküzgözü. Prima wijnen bij de maaltijd die begint met een mooi plateau, gevolgd door bietencarpaccio met geitenkaas, lamsvlees uit de oven met kastanjepuree en pudding met kaneel en kastanjes.
Tot slot…
Niet in het programma, maar omdat ik zie dat SUVLA, een bekende Turkse winery, ‘om de hoek’ is loop ik er op de ochtend van ons vertrek (na een heerlijk ontbijt!) even snel naartoe. Een mooie tuin en dito winkel. Door het glas ziet de winery er ook top uit. Maar tijd ontbreekt voor een rondleiding en proeverij. Reden om een keer terug te keren. Ook een bezoek (wel in het programma) aan de archeologische stad Troje en een ritje over de langste hangbrug ter wereld, de ‘1915 Çanakkale’ over de Dardanellen, die Europa en Azië met elkaar verbindt hebben we moeten overslaan in verband met tijdgebrek.
I’ll be back! You too?
Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (TGA)
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie