Tijdens Wine Professional 2016 vinden diverse workshops en proeverijen plaats waaronder deze: thee met kaas! Hij wordt georganiseerd door theepakker en koffiebrander De Eenhoorn uit Kampen in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle. Drie soorten thee krijgen we te proeven, samen met vijf soorten kaas. 

Thee met kaas, de kazen

Latif  Bourgondisch Lifestyle* licht de kazen toe. Van rechts naar links als eerste een Coulommiers au lait cru. Hij lijkt op Brie de Meaux, de koning onder de Franse kazen. ‘Le petit prince’ noemt Latif daarom deze ‘look-a-like’. Daarnaast ligt een Hollandse harde geitenkaas van gepasteuriseerde melk: Rouvener. Zijn naam kreeg de kaas door de plaats waar hij wordt gemaakt: Rouveen. Hij is lekker vol van smaak en heeft niet het scherpe wat sommige geitenkazen kunnen hebben. De middelste is een Boeren Nagelkaas van de familie Verweij uit Utrecht en daarnaast op een lepel Vacherin Fermier, een echte winterkaas uit de Franse Jura. Hekkensluiter is een pikante blauwe: Bleu de Régalis. Deze schapenkaas is gemaakt zoals Roquefort maar rijpt in paraffine, wat hem super-romig maakt.

Thee met kaas: Kazen Bourgondisch Lifestyle Wine Professional 2016 KAAS

Thee met kaas, de thee

Terwijl Tineke de thee maakt vertelt Binet erover. Dat ’terroir’ bij thee net zo belangrijk is als bij wijn bijvoorbeeld. Evenals het tijdstip van plukken. Ook bij thee spreken we van tannines. Voor een goede thee worden alleen de verste blaadjes met de hand geplukt waardoor hij rijpe tannines heeft en een fijne, delicate smaak. De eerste thee is een half gefermenteerde Chinese thee: Qi Lan. Hij is bloemig en ruikt wat naar jasmijn. De tweede is Zheng Shan Xia Zhong, een gerookte zwarte Chinese thee die aan lapsang doet denken. Hij is niet gearomatiseerd, maar echt gerookt boven smeulend naaldbomenhout. Ik ben niet dol op gerookte thee, maar deze vind ik heerlijk! Hij ruikt en smaakt heel gerookt, maar ook lekker fris. Als laatste proeven we een heel speciale: Pu Er Fu Zhuan 1987, een zwarte Chinese vintage thee. De blaadjes voor deze thee zijn in 1987 geplukt en vervolgens opgeslagen in kruiken van klei. Hij ruikt heel fris en een beetje ‘zepig’ en is drogend in de mond.

Thee met kaas, de combinaties

Bij de Qi Lan thee smaken de Coulommiers en de Rouvener het best. De thee is licht en elegant. De smaken van de Boeren Nagelkaas en de blauwe gaan daar teveel overheen. De Vacherin is te boers bij deze delicate thee.
Bij de gerookte Zheng Shan Xia Zhong doen de sterke smaken van de Bleu de Régalis en de Vacherin het heel mooi. De Boeren Nagelkaas wordt een stuk zachter en de andere twee kazen hebben niets te vertellen naast deze krachtige thee.
De Pu Er Fu Zhuan 1987 tenslotte harmonieert het best met de Vacherin. De Bleu de Régalis wordt bitter samen met deze thee en de smaak van de Coulommiers valt weg. De Boeren Nagelkaas, hoe heerlijk hij ook is, blijkt ook hier lastig te combineren.

Thee met kaas, een mooie proeverij met dank aan Latif El Messoussi
en Tineke Jansen en Binet Brasser van De Eenhoorn.

Latif en dames Eenhoorn kaas en thee proeverij

LINKS:

*Latif werkt inmiddels (2017) niet meer als mede-eigenaar van Bourgondisch Lifestyle maar als eigenaar van Bourgondische Latifstyle

De Eenhoorn Koffie en Thee

Geen enkel  culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!