In de wereld van de spirits is rum lang een ondergeschoven kindje geweest. Zeker, de grote brands en de Bacardi-cola kennen we allemaal, maar los daarvan weten we eigenlijk bitter weinig over rum. En dat is zonde. Zeker nu kwaliteitsrum zo maar eens the next big thing zou kunnen zijn!

Wat is rum?

Rum heeft veel overeenkomsten met whisky. Beiden worden gedistilleerd uit een gefermenteerd basisproduct. Melasse of het sap van suikerriet in het geval van rum en graan in het geval van whisky. Waar whisky zijn wortels heeft in Schotland en Ierland en later door kolonisten werd meegenomen naar Noord-Amerika, komt rum oorspronkelijk uit het Caribisch gebied en Midden-Amerika.

Grofweg zijn er vier stijlen rum:

  • De Franse stijl: wordt gemaakt van het sap van suikerriet of melasse (een bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet). Voor deze stijl worden oude cognac en armagnac ketels gebruikt en ook de rijping komt overeen met die van cognac. Verschillende rums in Franse stijl worden tot de beste rums ter wereld gerekend en vallen op door hun fruitig- en bloemigheid. Je vindt deze stijl in voormalig Franse gebieden als bijvoorbeeld Guyana en Martinique.
  • Rhum Agricole: valt onder de Franse stijl en wordt ook gemaakt van het sap van suikerriet. Deze productie van deze stijl is aan strenge regels gebonden en vind je in Guadeloupe, Haïti en Martinique.
  • De Engelse stijl: de oudste stijl die wordt gemaakt door middel van pot still distillatie en daarna meerdere jaren op vat rijpt. Deze stijl vinden we in voormalig Britse koloniën als Jamaica.
  • De Spaanse stijl: deze stijl is lichter van smaak en wordt door middel van column still distillatie gemaakt. Je vindt deze stijl o.a. in Cuba, Guatemala, Panama en de Dominicaanse Republiek.

Rum wordt op verschillende manieren gedronken. Met een paar druppels water om de smaak te verzachten, met een klontje ijs of een schijfje limoen, als basis voor een cocktail, of 100% puur. De hoeveelheid rum die je per glas schenkt, wordt net als in de whiskywereld, een dram genoemd. Grappig genoeg verschilt de hoeveelheid van één dram per land. Zo schenken ze in Engeland 25 ml, in Frankrijk 30 ml en in Nederland 35 ml per dram.

Rum is booming

Onderzoek laat zien dat rumconsumptie – en met name die in het premium segment – in de afgelopen 5 jaar flink is gestegen. Deze trend is ook terug te zien in het feit dat in Nederland de afgelopen jaren verschillende bars zijn geopend die zich helemaal hebben gespecialiseerd in rum. Voorbeelden van bars waar je deze zomer van een fijne rum-cocktail of een dram premium rum kunt genieten, zijn:

  • Rum Club (Utrecht) – meer dan 300 verschillende rums, rum flights en ruime keuze uit oudere rums.
  • The Rumah (Rotterdam) – rumbar met Indonesisch tintje
  • Rum Barrel (Amsterdam Oost en West) – 70 soorten rum
  • Vavoom Tiki Room (Den Haag) – op rum gebaseerde cocktails in tiki sfeer

The Duchess Rum

De in Nederland gevestigde, onafhankelijke, bottelaar The Duchess brengt eens in de zoveel tijd een bijzondere rum op de markt. The Duchess selecteert daarvoor alleen de allerbeste vaten rum uit het Caraïbisch gebied en Midden-Amerika en bottelt deze vervolgens op cask strength. Dat wil zeggen dat er bij het bottelen geen water wordt toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen. Ook wordt er niet aangekleurd of aangezoet, handelingen die bij de productie van commerciëlere rum gebruikelijk zijn. De exclusieve uitgaves van The Duchess zijn stuk voor stuk rums die jarenlang op vat gerijpt hebben. Wanneer het vat eenmaal in Nederland is aangekomen, wordt elke fles liefdevol afgevuld, gekurkt en gewaxt door de botellaars van The Duchess. Dat moet allemaal handmatig gebeuren, een precisiewerkje. Omdat er uit één cask slechts 250 tot maximaal 320 flessen kunnen worden gehaald, zijn deze single cask rums bijzonder exclusief en gewild. De flessen van The Duchess zijn herkenbaar aan hun fleurige etiketten die ontworpen zijn door de Nederlandse kunstenaar Hans Dillesse.

Caroni en The Duchess

Een bijzondere vermeldingen verdienen de Caroni bottelingen van The Duchess. Caroni is een legendarische, gesloten distilleerderij in Trinidad die actief is geweest van 1918 tot 2002. Na de sluiting bleef er een flinke voorraad vaten achter. De kwaliteit van deze jarenlang gerijpte vaten bleek zo exceptioneel hoog dat bottelaars van over de hele wereld zich verheugden om een vat aan te schaffen. Hoewel het haast onmogelijk leek iets van de gewilde drank te bemachtigen, beschikte The Duchess over de juiste contacten om enkele vaten aan te kunnen kopen om onder eigen label uit te brengen. 

Tijd om te proeven

Is je interesse voor rum gewekt en wil je nu wel eens wat proeven? Dat komt goed uit! The Duchess heeft nu namelijk samples beschikbaar, zodat je verschillende stijlen kunt proberen en niet direct een hele fles hoeft aan te schaffen. Handig toch? Voor nog geen vijftien euro schenk je jezelf een flight in van een 15 jaar gerijpte rum agricole uit Martinique, een 19 jaar gerijpte rum uit Barbados en een 28 jaar gerijpte Guyana rum.

Mere info en bestellen van de samples: The Duchess

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!