Sergio Herman, Michelinsterrenchef, eigenaar van restaurant Pure C in Cadzand en voormalig eigenaar van restaurant Oud Sluis is samen met Nick Brik, zijn rechterhand en chef in hetzelfde Oud Sluis, in Antwerpen een nieuw project gestart: The Jane.

The Jane, Koken in de kerk

In de kapel van een voormalig militair hospitaal creëerden zij samen met ontwerper Piet Boon een prachtig restaurant: The Jane. “Food is our religion“, lees ik op de website van The Jane. Daarom staat de  keuken op de plaats waar ooit het altaar zich bevond. De keuken van The Jane is door een glazen wand afgeschermd van het restaurant waardoor de gasten de kookkunsten van chef Nick Bril en zijn brigade kunnen bewonderen. Naast het restaurant van The Jane, dat plaats biedt aan ruim 60 gasten, is er de ‘Upper Room Bar‘. Ook vanuit deze plek is er van bovenaf zicht op de keuken. Hier worden wat eenvoudigere gerechtjes geserveerd begeleid door cocktails, speciaalbieren of een mooi glas wijn. Reserveren bij The Jane is niet makkelijk, het restaurant is in maart geopend en al maanden vooruit volgeboekt. Ik ben dus blij dat ik de via Facebook aangeboden reservering van Bojana, finalist van MasterchefNL2014  kan overnemen. Ik ben je eeuwig dankbaar, Bojana! Het is niet moeilijk liefhebbers te vinden om met ons bij The Jane aan te schuiven dus op een mooie zaterdag pakken we de trein en een korte wandeling door het centrum van Antwerpen leidt ons naar The Jane.

Restaurant The Jane Antwerpen interieur compilatie - Sergio Herman

Prettige sfeer en strak regime 

We kijken onze ogen uit. Op internet hadden we al foto’s gezien van het bijzondere interieur van The Jane met als blikvangers de gigantische kroonluchter (ruim 800 kilo weegt dat ding!), de gebrandschilderde ramen en de open keuken maar om het zelf te ervaren is heel bijzonder. Er heerst een prettige en ongedwongen sfeer hoewel, zo begrijpen wij later, er een strak regime moet heersen om voor elkaar te krijgen wat men hier presteert. Ruim 60 gasten met een voldaan, tevreden en blij gevoel huiswaarts laten keren is geen sinecure. Wat ons betreft lukte dat prima, maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen.

The Jane: champagne in een coupe

We beginnen onze lunch bij The Jane met een glas huis-champagne die tot onze verrassing wordt geserveerd in een coupe in plaats van een flûte. Laten wij nou gedacht hebben dat een coupe ‘uit’ is, maar nee, wordt ons verzekerd, die is juist weer helemaal hip. Een coupe geeft net dat beetje meer cachet dat men hier zoekt.  Intussen wordt ons het menu van The Jane uitgelegd. Voor het hoofdgerecht, dat bestaat uit Simmenthaler rund, heb je de keuze om te kiezen voor drie, vijf of zeven voorgerechtjes. Tot slot is er de keuze uit een zoet dessert en/of een kaasselectie van affineur Michel van Tricht, eveneens uit Antwerpen. Tja, wat doe je dan? Zo snel komen wij hier niet terug en we zijn erg nieuwsgierig. Dus gaan wij voor het complete menu.

Coupe Champagne bij Restaurant The Jane Antwerpen

Mooie wijnen of speciale biertjes 

Naast de keuzes in het menu van The Jane is er een leuke keuzemogelijkheid op de wijnkaart. De suggesties bij de gerechtjes bestaan niet alleen uit wijn maar ook is er bij elke gang een speciaalbier geselecteerd. Ik kies net als twee tafelgenoten, voor het wijnadvies en een tafelheer gaat voor het bier. We zijn benieuwd! Na enkele verrassende leuke amuses worden de eerste drie gerechtjes vrijwel tegelijk opgediend. We genieten achtereenvolgens van ‘maatjes, platte kaas, groene appel, zuring‘, ‘tomaat, burrata, zeebaars‘ en ‘Thaise zalm‘. De wijn erbij past goed: Crémant de Jura Nature van André en Mireille Tissot. Deze naturelwijn (niet gefilterd noch geklaard) is gemaakt van chardonnay, pinot noir en poulsard. Het bier, Soleil van Brasserie d’Achouffe, doet het volgens onze tafelheer ook heel goed.

Restaurant The Jane Antwerpen gerechtjes en Cremant de Jura

De oester, ‘east and west’ 

Naar de oester van The Jane had ik al uitgekeken. Via Facebook had hem voorbij zien komen en het water liep me toen direct in de mond. Zoals dat ook nu het geval is. ‘Gillardeau oester, brandade, verveine‘ en ‘Bak Kut Teh‘ worden ook gelijktijdig geserveerd. Deze twee gerechtjes zijn wederom plaatjes! Knap hoe The Jane ‘east and west’ steeds zo leuk weet te combineren. De wijn erbij komt uit de Rhône en is gemaakt van viognier. Château de Nages van Michel Gassier is de producent. Een van mijn favorieten! Het bier ‘Saison Dupont Biologique‘ van Brasserie Dupont uit Tourpes, België, tekent,  evenals de wijn, voor een mooie combinatie.Restaurant The Jane Antwerpen Gerechtjes en Viognier van Gassier

I foie en I am by The Jane

De volgende twee gerechtjes zijn weer een verrassend mooi combinatie van smaken. ‘I foie‘ en ‘l am, harissa, pompoen, dukkah, gezouten citroen’. Erbij drinken we ‘Saskia‘, een wijn van chenin blanc en viognier uit de kustregionen van Zuid-Afrika en een ‘Oude Geuze Tilquin‘ van Geuzerie Tilquin uit Bierghes uit, hoe kan het anders, België. Hoewel de gerechtjes, evenals de wijn, voortreffelijk smaken vind ik de combinatie iets minder geslaagd. Een ietsje meer zoet en/of minder zuur in de wijn zou wenselijk zijn. Het speciaalbier was weer helemaal goed volgens onze tafelgenoot.

Restaurant The Jane Antwerpen apple en saskia wijn

Simmenthal, Parotet en De Koninck

Dat waren de voorgerechtjes van The Jane. Geen haar op onze hoofden die spijt heeft van de beslissing voor de hele rits te gaan. Wát een feestjes op je bord! Het hoofdgerecht staat op de kaart als ‘Simmenthal, courgette, ansjoviscake, gremolata’. We smullen. De rode wijn ‘Cellar de  Rouro, Parotet 2011‘ erbij past prima, hoewel naar mijn smaak iets te warm geschonken. Net als de witte hiervoor allemaal iets te koel overigens.  De bierkeuze is nu ‘De Koninck‘, van… laat me raden.. Brouwerij De Koninck, Belgium. Kennelijk weer een goede combi met het gerecht.

Sergio Herman The Jane Antwerpen gerechtjes, wijn en mes

Kaas, Madeira en IPS-bier

Om niets te hoeven missen van de gerechtjes van The Jane kiezen wij ervoor, alvorens te genieten van  het zoete dessert, een vorkje kaas te proeven. Dat is geen slechte beslissing. Kaasmeester Justus verlekkert ons met mooie kazen. En ik, als ‘kaaskennert’, moet zeggen: hij weet van kaas en vertelt erover met enthousiasme. Dat zie ik vaak anders! De wijn erbij is een Madeira Barbeito Collection Nr. 1. Deze madeira van tinta negra, verdelho en malvasia wordt iets gekoeld geserveerd en smaakt prima bij de kaasjes. Net zoals de Vedett IPA van brouwerij Duvel Moortgat, een speciaalbier dat dit keer niet uit een glas maar uit een tinnen kruik wordt geschonken.

Restaurant The Jane Antwerpen kaaswagen

Kleurrijk nagerecht 

Bij het kleurrijke nagerecht van The Jane wordt een riesling auslese geschonken van Weingut Clemens Honrath uit de Nahe, Duitsland. Het laatste biertje van de avond is een Cuvee Brut 2005 van Brouwerij Liefmans. Het wordt bijna saai maar weer zijn deze combinaties een succes. Top The Jane!

Sergio Herman The Jane Antwerpen dessert en wijn

The Jane, de moeite waard! 

De theekaart van The Jane biedt een ruime keuze aan zwarte, witte en groene soorten, al dan niet gearomatiseerd. Op de koffiekaart prijken een Italiaanse en een Belgische. We worden verwend met warme madeleines, macarons en verrassende bonbons. Dan zit de lunch bij The Jane erop en we vertrekken ‘moe maar voldaan’ huiswaarts. Echter niet zonder nog even het toilet te hebben bezocht. Want ook die is, evenals de rest van de kelder van The Jane, bijzonder. De geur van wierook doet je hier subtiel beseffen dat je je in de onderaardse gewelven van een bijzonder monument bevindt. Wow-momentje. Ik zeg: de moeite waard, The Jane!

Restaurant The Jane Antwerpen toilet

LINKS:

Ga hier naar de website van The Jane

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!