Flessenpost – Vanaf begin dit jaar is er een nieuwe range Zuid-Afrikaanse wijnen exclusief verkrijgbaar bij de betere horeca in Nederland: “The Heritage Heroes”. Ik kreeg ze toegestuurd om te keuren en… het blijkt een mooi rijtje! Nederburg is niet voor niets zowel in 2011 als in 2017 uitgeroepen tot WINERY OF THE YEAR door de toonaangevende Afrikaanse wijngids Platter.

Honouring our Winemasters

Met het nieuwe label The Heritage Heroes eert wijnmaker Razvan de meest belangrijke, historische figuren uit meer dan twee eeuwen Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. De vijf topwijnen van Nederburg zijn de vertaling van de wijngeschiedenis van Nederburg.

De geschiedenis in vogelvlucht 

Het verhaal begon in 1791, toen Philippus Wolvaart – The Anchorman – de wildernis temde en boerderij Nederburg vestigde. Twee eeuwen later, in 1937, nam Johann Graue – The Brewmaster – het land over. Ter voorbereiding op zijn opvolging trainde hij zijn geliefde zoon Arnold – The Young Airhawk. Het was een trieste dag toen deze overleed tijdens een vliegtuigcrash. Met haar gratie en elegantie heeft zijn moeder Ilse – The Beautiful Lady – de geest van de wijnmakerij nieuw leven ingeblazen. Het voorlopig laatste hoofdstuk van dit wijnhelden verhaal wordt volgens Nederburg ingevuld door Günter Brötzel – The Motorcycle Marvel. Al snel na zijn komst werd hij gepromoveerd tot Cellar Master en het geluid van zijn BSA motor vloog van 1956 tot 1989 door de wijngaarden.

The Heritage Heroes

The Anchorman 

Chenin Blanc

Deze wijn is vernoemd naar de oprichter van Nederburg: Philippus Wolvaart, die in 1791 de boerderij kocht en Chenin Blanc verbouwde, naast zijn andere druivenrassen. Hij had de visie en moed om op dit stukje wildernis een geweldige wijngaard te bouwen. Zijn DNA stroomt nog steeds door elke wijn die Nederburg maakt.

  • Goudgeel van kleur; witte bloemen, perzik en room in de neus. En dat komt allemaal terug in de mond. Dik en romig met fraîcheur. Rijke wijn.
  • Drink deze wijn mij een stevige witvis of kalfsvlees met een rijke saus met voldoende frisheid.

Nederburg Anchorman

 

The Brew Master 

Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec en Petit Verdot

5* Platter’s Wine Guide!

De Brew Master is een Bordeaux-stijl blend en memoreert aan de meesterbrouwer en theespecialist Johann Graue. Hij zette de volgende stap in het wijnmaken in Zuid-Afrika: het klonen van de beste wijnstokken en het introduceren van de koude fermentatie technieken.

  • Donker fruit, cassis, laurier, mokka, iets rokerig, zilt en aards en een hint van vanille. Sappig! Ietwat strak mondgevoel maar de tannines zijn rijp en overheersen niet. Feestje!
  • Echte eetwijn! Bij gegrild vlees, bbq etc.

Nederburg The Brew Master

The Young Airhawk

Sauvignon Blanc sur lie

Deze bijzondere Sauvignon Blanc is een ode aan Johan Graue’s zoon, Arnold. Net als zijn vader, introduceerde ook Anrold vele innovatieve wijntechnieken. Door zijn opgedane kennis en ervaring in Europa, bracht hij Nederburg veel successen en vele wijnprijzen. Helaas was zijn bijzondere carrière van korte duur. Hij overleed op 29-jarige leeftijd door een tragisch vliegtuig ongeluk.

  • Rijke stijl Sauvignon Blanc. Groen, asperges, granny, kiwi, ananas en mooi geïntegreerd hout.
  • Lekker bij een wit visje, een rijk gevulde salade met kip (en fruit, mango) of vis.

Nederburg Airhawk

The Beautiful Lady 

Gewurztraminer

Vernoemd naar de Ilse Graue, de vrouw van Johann Graue, voormalig eigenaar van Nederburg in 1937. Hij was verantwoordelijk voor vergaande veranderingen bij Nederburg en zij bracht elegantie en gastvrijheid op het wijnhuis. Günter Brözel noemde haar ‘the beautiful lady’ vanwege haar bloemsierkunsten en de rozengaarden die zij aanlegde tussen de wijnstokken.

  • Heel aromatisch, bloemig, lychee, ‘zoetje’.
  • Lekker koel drinken bij pikante gerechten of als aperitief bij gerechtjes met foie gras.

Nederburg Beautiful Lady

The Motorcycle Marvel

Grenache, Carignan, Shiraz & Mouvèdre

De ‘Motercycle Marvel’ eert de legendarische wijnmaker Günter Brüzel, verantwoordelijk Cellar Master bij Nederburg van 1956 tot 1989. Hij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de reputatie van Nederburg zoals we die vandaag de dag kennen. Zo vervaardigde hij onder andere de eerste Noble Late Harvest wijn van Zuid-Afrika.

  • Sappig, vriendelijk, rood en blauw fruit en een zoete kruidigheid.
  • Lekker om zo van te genieten, maar ook top bij bbq, mediterrane stoofpotjes, lamsvlees en natuurlijk de Zuid-Afrikaanse nationale snack: Billtong!

LINKS:

Importeur : Oud Reuchlin Boelen 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!