Article in two languages: 🇳🇱Dutch to begin with. Scroll down for 🇬🇧 English!

💉Een twintigtal Roemeense #winelovers verzamelt zich op een zonnige februari zaterdag in Dragasani, een stad in de provincie Valcea, Roemenië. De missie: onder de noemer ‘The Great Vaccination’ alle wijnen van het druivenras Negru de Dragasani proeven🍇!

Route naar Dragasani vanuit Leaut en Boekarest

Route naar Dragasani vanuit Leaut (ons huis) en Boekarest

Mooie Sjaan

Volgens de overlevering is de stad Dragasani aan haar naam gekomen door een mooie (‘draga’) vrouw met de naam Sjaan (‘sani’) die een café runde waar mensen van heinde en ver op af kwamen. De stad staat vooral bekend om de omringende wijngaarden die zich langs de rechteroever van de rivier de Olt bevinden en het daar in 1993 ontwikkelde druivenras Negru de Dragasani. Dat een van de ouders de Negru Vartos is, daar is men het over eens. Over de tweede echter wordt gediscussieerd. Aanvankelijk dacht men aan het druivenras Saperavi, maar de laatste berichten geven aan dat het  Babeasca Neagra moet zijn.

Negru de Dragasani Foto: crameromania.ro

Negru de Dragasani

Hoe het ook zij, de wijnen van Negru de Dragasani zijn bijzonder. Naast de naamgevende regio is het druivenras mondjesmaat aangeplant in de wijnregio’s Dealu Mare en Banat. Je vindt de wijnen in diverse stijlen. Niet alleen door de verschillen in terroir, maar door het gebruikt van roestvrijstalen vaten en/of of eiken.

Een paar zaken hebben de wijnen van Negru de Dragasani echter gemeen: sappig donker fruit, kersen en zwarte bessen, een zoete kruidigheid en soms een fris wit pepertje.

Bezoek aan Prince Stirbey

Met als uitvalsbasis het Senator Hotel in Slatina vertrekken we voor bezoeken aan de wineries AVINCIS en Price Stirbey. Aanvankelijk zouden we ook Casa Isarescu aandoen, maar doordat een medewerker positief getest was op Corona ging het bedrijf direct op slot. Heel verstandig, de wijnen proeven we later die avond. De groep van 25 wijnliefhebbers wordt in twee gesplitst en ons clubje bezoekt eerst Prince Stirbey. Als we over de onverharde weg rijden ben ik blij dat we met de minibus mee konden rijden: de onderkant van onze auto was flink beschadigd toen we vorige keer dit wijnbedrijf bezochten.

Een beetje Roemeens

We worden hartelijk ontvangen door Raluca en Oliver Bauer, die verantwoordelijk zijn voor de Prince Stirbey wijnen. De eigenaren van de winery, Barones Ileana Kripp en haar echtgenoot Jakob, wonen zelf in Oostenrijk. De van oorsprong Duitse Oliver is de wijnmaker en zijn Roemeense echtgenote Raluca zorgt onder meer voor de pr en marketing. Samen hebben ze ook hun eigen wijnbedrijf Crama Bauer, waar je langs rijdt onderweg naar Prince Stirbey. De rondleiding en proeverij vinden geheel in het Roemeens plaats. Oliver roept lachend dat wij al eerder langs waren geweest en we elkaar al vaker hadden ontmoet op proeverijen, dus een Engelse vertaling zou niet nodig zijn. Nu spreken wij een woordje Roemeens, maar als Oliver eenmaal op dreef is zijn zijn enthousiaste verhalen voor mij niet te volgen. Ik laat het daarom hier bij mijn proefnotities en de foto’s. De verhalen heb ik opgenomen en staan op mijn to-do lijstje om te vertalen. Wordt vervolgt…

Bauer Roemenie

1)  Prince Stirbey Cramposie Selectionata Sec 2019

We proeven eerst een witte wijn van het autochtone Roemeense druivenras cramposie. Hij wordt erg koud geschonken (het ís ook erg koud!) maar de aroma’s komen goed los na even warmen in de hand. De kleur is bleekgeel. In de neus witte bloemen, citroen, grapefruit. Ook in de mond grapefruit en citroen, maar hier ook perzik, abrikoos en witte peper. Mooie zuurgraad. Een fruitrijke finish met een prettig grapefruit bittertje.

2) Crama Bauer Rosé 2019

Ook deze wijn wordt iets te koud geschonken, dus een beetje opwarmen in de hand. Hij is gemaakt van Negru de Dragasani. De kleur is bleek zalm. In de neus perzik, framboos. De rosé is droog met een klein fizzje in de aanzet, dat snel verdwijnt. Perzik, pink grapefruit, pomelo, lime. Een verfrissende, lange finish met een hint van amandel. Geen fruitbom, maar een stevig glas rosé, wat hem een goede maaltijdbegeleider zal maken.

3) Prince Stirbey Negru de Dragasani Sec 2018

Beide rode wijnen die we gaan proeven worden geschonken uit een karaf. De vinificatie van de eerste wijn vond geheel in roestvrijstaal plaats, wat hem zijn fris-fruitige karakter geeft. De kleur is medium paars. In de neus kersen en zwarte bessen. In de mond is de wijn sappig en heeft een medium body, de tannines zijn fris en rond. Hier, als in de neus, het kersen- en bessenfruit maar ook witte peper en drop. Lange, frisse finish. Hij doet denken aan een Pinot Noir, maar dan minder aards, frisser.

4) Prince Stirbey Negru de Dragasani Rezerva 2017

De Negru de Dragasani Rezerva is donker dan de vorige wijn. En eigenlijk in alles de overtreffende trap. Hij rijpte ruim een jaar op eikenhouten vaten. Een complexe wijn met intens kersen- en bessenfruit, een wit pepertje en een zoete kruidigheid. De tannines zijn duidelijk aanwezig maar ook hier fris en rond. Lange finish die je uitnodigt tot nog een sip. Verleidelijk mooie wijn.

Lunch bij Magureni Farm

Dan is het tijd voor de lunch die plaatsvindt bij biologische wijnmakerij Magureni Farm. We genieten van een heerlijke maaltijd die bestaat uit charcuterie vooraf, gevolgd door een smakelijk wildzwijnstoofpotje met tot slot wat typisch Roemeense baksels, Branzoaice genaamd. De maaltijd wordt begeleid door enkele wijnen van de Magureni winery.

Lunch Dragasani

Omdat we aan tafel nogal, niet corona-proof (!) opeen gepropt zitten zijn mijn proefnotities kort en bondig zodat ik snel weer naar buiten kon. Als eerste wordt een Cramposie Selectionata uit 2018 geschonken. Aromatisch, wit fruit, perzik, bloemig, witte peper. Medium body. Frisse, bloemige finish. Bloemiger en vriendelijk/makkelijker dan die van Prince Stirbey die we vanochtend proefden. Heerlijke lunchwijn. De tweede draagt de naam ‘Pasiuni’ en is een Sauvignon Blanc uit 2017. Medium geel met in de neus abrikoos, gele en beurse appel. In de mond wat medicinaal, salmiak en een zoete kruidigheid. Lange finish. De eerste rode wijn is een vatmonster Cabernet Sauvignon 2020. De kleur is transparant robijnrood. In de neus heel zoet fruit, ook in de mond. Demi-sec? De tweede rode is een Negru de Dragasani ‘Pasiuni’ 2018. Medium robijnrood, in de neus kersenfruit, maar niet het zoete van de vorige. Een beetje hard en branderig. Tannines nog wat stroef. Moet nog rijpen en/of had beter gekaraffeerd kunnen worden. Tot slot een zoetje: de aromatische ‘Pasiuni’ Tamaioasa Romaneasca demi-sec 2018, niet té zoet en prima bij het nagerecht.

Op naar AVINCIS

Ook bij deze winery waren wij eerder, dus waarschuwen we onze chauffeur niet op zijn navigatie te rijden, maar de borden langs de weg te volgen. Tevergeefs. Ook deze keer komen we bijna vast te zitten op een vrijwel onbegaanbaar, modderig weggetje. Die weg kostte ons twee jaar geleden de onderkant en uitlaat van onze auto. Gelukkig ligt het busje wat hoger op het wegdek en hebben wij een chauffeur om trots op te zijn want geroutineerd keert hij de Van en bereiken we zonder kleerscheuren de AVINCIS winery. Dikke tip dus als je AVINCIS wilt bezoeken: let op de borden en niet je navigatie.

De winery is eigendom van de in Boekarest woonachtige advocaten-familie Stoica. Voor het maken van de wijn wordt gebruik gemaakt van de diensten van het Italiaanse Giotto Consultancy. Federico Giotto en Stefano Saderi zijn de  verantwoordelijken. De winery ziet er fantastisch uit en is ingericht met de modernste apparatuur. Voor gasten zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden in kamers en complete appartementen, gebouwd in en om een groene heuvel. De historische prachtig gerenoveerde Vila Dobrusa is het privé huis van de familie en bevindt zich op dezelfde heuvel. De rondleiding die we krijgen is een stuk beknopter dan die van de vorige keer. Dat kan aan het weer gelegen hebben, dat niet uitnodigt tot een lange wandeling door de wijngaarden. Ik deel hier dus ook wat foto’s van ons vorige bezoek. In het proeflokaal dat uitkijkt op de villa en wijngaarden proeven we enkele wijnen.

avinci

1) AVINCIS Vin Spumant nefiltrat

Een feestelijk begin, deze blend van 75% Cramposie Selectionata en 25% Pinto Noir. De wijn is deels gemaakt volgens de méthode traditional en deels volgens de méthode ancestral wat resulteert in een zachte, elegante mousse. Bleekgeel van kleur. Droog, bloemig, perzik, rozen. De finish is droog en elegant. Lekker als aperitief, bij tarte tatine, salades met fris zuur.

2) AVINCIS Cramposie Selectionata 2019

Bleekgeel van kleur. Bloemig, rozen, abrikoos. Sappig, droog, verfijnd bittertje.
Lekker bij vis, salades: cesar salade.

3) AVINCIS Rosé Cuvée ALEXIS 2020

De rosé vintage 2020 is gestoken in een mooie nieuwe matglazen fles en heeft de naam ALEXIS gekregen. Deze blend van Cabernet Sauvignon en Merlot is heel bleek zalmroze van kleur. In de neus wit fruit, perzik, besjes. Hij is droog, kruidig met een pepertje. Ook de afdronk ik kruidig met frisse zuren en een ziltig toontje. Lekker als aperitief, maar ook, zoals het visje op het etiket doet vermoeden… bij veel visgerechten.

4) Negru de Dragasani 2017

Deze wijn wordt uit een karaf geschonken. De kleur is intens paars fonkelend. In de neus cassis, zoete kruiden en een hint van vanille. De wijn heeft een medium body, veel donker fruit, witte peper, vers eikenhout, marmalade, sap. Tannines nog niet helemaal rijp, maar niet storend. Fruitrijke, frisse finish. Mooie wijn bij rood vlees, een (wildzwijn)stoofpotje, geroosterd varkensvlees.

De laatste ‘vaccinaties’ met NdD tijdens het diner

Na deze boeiende proeverijen in Dragasani rijden we terug naar ons hotel in Slatina waar we een kwartiertje hebben om bij te komen voordat we vertrekken naar het sfeervolle restaurant Colloquia in Slatina. Gelukkig is de opzet daar een stuk ruimer dan bij de lunch. Er staan ons nog eens 7 Negru de Dragasani wijnen op te wachten.

Diner Negru de Dragasani

1) Crama Sparleni Soni Negru de Dragasani 2019: juicy, bessen, kruidig, stevige, maar ronde tannines. Sappig, fris. Dit zou de meest eenvoudige moeten zijn, maar toen ik hem na de 4e wijn terug proefde vond ik hem nog steeds heel fijn.

2) Crama Mennini Le Reve Negru de Dragasani 2018: wat meer zuren en minder rond. Minder fruit, meer aards, tikje harder.

3) Vitis Metamorfosis Negru de Dragasani 2018: as, droog, bosbessen, tannines iets drogend, tabak, kruidig, sap.

4) Casa Isarescu Negru de Dragasani 2019: zoete indruk, caramel. Zacht en licht kruidig.

5) Domeniile Vinarte Negru de Dragasani 2018: Vatmonsters, moet nog gebotteld en nieuw label? Dik cassisfruit, stevige tannines, stoere wijn. Veelbelovend. Mooie zuurgraad, fruit, body

6) Cramele Recas Negru de Dragasani Regno 2018. Juicy, goed gemaakt, zwarte bessen, tabak, koffie, mokka. Goede prijs-kwaliteit

7) Crama Cepari 2017: Heeft lucht nodig, wordt in karaf geschonken. Mooie neus: snuffelwijn. Rijpe sappige bramen, brandnetels. Rond, zacht, kruidig, donker rijp fruit, pepertje, groene peperbes. Zacht.

Initiatiefnemers en links

Winelovers Romania

Prince Stirbey 

Magureni Farm

Avincis

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧-🇬🇧

About twenty Romanian #winelovers gather on a sunny February Saturday in Dragasani, a town in Valcea county, Romania. Their mission: tasting all wines from the Negru de Dragasani grape variety: ‘The Great Vaccination’! 

Route naar Dragasani vanuit Leaut en Boekarest

Route to Dragasani from our house in Leaut and Bucharest

Beautiful Sjaan

The story is Dragasani got its name from a beautiful (‘draga’) woman named Sjaan (‘sani’) who ran a café that attracted people from afar. The city is best known for the surrounding vineyards that lay on the right bank of the Olt River and the Negru de Dragasani grape variety that developed there in 1993. That one of the parents is the Negru Vartos is something one agrees on. The second, however, is still under discussion. Initially it was thought to be the grape variety Saperavi, but the latest inside is, it must be Babeasca Neagra.

Negru de Dragasani Foto: crameromania.ro

Negru de Dragasani Foto: crameromania.ro

Negru de Dragasani

However it may be, the wines from Negru de Dragasani are special. In addition to the region to which the grape owes its name, the grape variety is sparsely planted in the wine regions of Dealu Mare and Banat. You can find the wines in various styles. Not only because of the differences in terroir, but also because of the use of stainless steel and/or oak barrels,  and different ways of vinification.

However, the wines of Negru de Dragasani have a few things in common: juicy dark fruit, cherries and black currants, a sweet spiciness and sometimes a fresh white pepper. 

Visit to the Prince Stirbey winery

Based at the Senator Hotel in Slatina we leave for visits to the wineries AVINCIS and Prince Stirbey. Initially we would also visit Casa Isarescu, but because an employee had tested positive for Corona, the company was immediately closed. Very sensible, we taste the wines later that evening. The group of 25 wine lovers is split in two and our club first visits Prince Stirbey. When we drive on the unpaved road I am glad that we could ride along with the minibus: the bottom of our car was badly damaged when we visited this winery some time ago.

Romanian language

We are warmly welcomed by Raluca and Oliver Bauer, who are responsible for the Prince Stirbey wines. The owners of the winery themselves, Baroness Ileana Kripp and her husband Jakob, live in Austria. Oliver, originally from Germany, is the winemaker and his Romanian wife Raluca is responsible for, among other things, the PR and marketing. Together they also have their own winery Crama Bauer, which you pass on the way to Prince Stirbey. The tour and tasting are entirely in Romanian. Oliver laughs that we visited the winery before and had met at tastings, so an English translation would not be necessary. Well… we speak some words in Romanian language, but once Oliver starts sharing his stories we really cannot follow him anymore.  Therefore here you will only find my tasting notes and the photos. I recorded the stories and are on my to-do list to translate. To be continued…

Bauer Roemenie

1) Prince Stirbey Cramposie Selectionata Sec 2019 

We first taste a white wine from the indigenous Romanian grape variety Cramposie. It is served very cold (it is also very cold today!) but the aromas are released after a short warming in the hand. The color is pale yellow. White flowers, lemon, grapefruit on the nose. Also in the mouth grapefruit and lemon, but here peach, apricot and white pepper too. Nice acidity. A fruity finish with a pleasant grapefruit bitterness.

2) Crama Bauer Rosé 2019 

This wine is also served a little too cold, so warming it up a bit in my hand. It is made from Negru de Dragasani. The color is pale salmon. On the nose peach, raspberry. The rosé is dry with a small fizz at the start, which disappears quickly. Peach, pink grapefruit, pomelo, lime. A refreshing, long finish with a hint of almond. Not a fruit bomb, but a hearty glass of rosé, which will make it a nice rosé to accompany a meal.

3) Prince Stirbey Negru de Dragasani Sec 2018

Both red wines that we are going to taste are poured in a carafe. The vinification of the first wine took place entirely in stainless steel, which gives it its fresh-fruity character. The color is medium purple. Cherries and black currants on the nose. In the mouth the wine is juicy and medium bodied, the tannins are fresh and round. Here, as in the nose, the cherry and berry fruit, but also white pepper and liquorice. Long, fresh finish. It reminds me of a Pinot Noir, but less earthy, fresher.

4) Prince Stirbey Negru de Dragasani Rezerva 2017 

The Negru de Dragasani Rezerva is darker than the previous wine. And actually the superlative in everything. It matured for over a year in oak barrels. A complex wine with intense cherry and berry fruit, a white pepper and a sweet spiciness. The tannins are clearly present, but here too they are fresh and round. Long finish which invites you to another sip. Seductively beautiful wine.

Lunch at Magureni Farm 

Then it is time for lunch which takes place at Magureni Farm organic winery. We enjoy a delicious meal consisting of charcuterie, followed by a tasty wild boar stew and as dessert some typical Romanian baked goods, called Branzoaice. The meal is accompanied by wines from the Magureni winery.

Lunch Dragasani

Because we are quite crammed together at the table, not corona-proof (!), my tasting notes are short and concise, and I quickly go outside again. First, a 2018 Cramposie Selectionata was poured. Aromatic, white fruit, peach, floral, white pepper. Medium body. Fresh, floral finish. More floral and friendly / easier than from Prince Stirbey which we tasted this morning. Delicious lunch wine. The second is called ‘Pasiuni’ and is a Sauvignon Blanc from 2017. Medium yellow with apricot, yellow and bruised apple on the nose. In the mouth some medicinal aroma’s, and a sweet spiciness. Long finish. The first red wine is a barrel sample of Cabernet Sauvignon 2020. The color is transparent ruby ​​red. Very sweet fruit on the nose, also on the palate. Demi-sec? The second red is a Negru de Dragasani ‘Pasiuni’ 2018. Medium ruby ​​red, cherry fruit on the nose, but not the sweetness of the previous one. A little hard. Tannins still a bit rough. Has yet to ripen and / or could have been better decanted. Finally, a sweet touch: the aromatic ‘Pasiuni’ Tamaioasa Romaneasca demi-sec 2018, not too sweet and great with dessert.

On to AVINCIS 

We were at this winery before too, so we warn the driver not to use his navigation system, but to follow the signs along the road. In vain. This time too we almost get stuck on an almost impassable, muddy road. Two years ago that road broke the exhaust pipe of our car. Fortunately we have a driver to be proud of, because he routinely turns the Van and we reach the AVINCIS winery unscathed. So my advice if you want to visit AVINCIS: pay attention to the signs and not your navigation.

The winery is owned by the Stoica family, lawyers living in Bucharest. Federico Giotto and Stefano Saderi of the Italian Giotto Consultancy, are responsible for the winemaking. The winery looks fantastic and is equipped with the most modern equipment. There are various accommodation options for guests in rooms and complete apartments, built in and around a green hill. The historical Vila Dobrusa, beautifully renovated, is the family’s private home and is located on the same hill. The tour we get is a lot more concise than last time. This may have been due to the weather, which does not invite you to take a long walk through the vineyards. So I also share some photos from our previous visit here. In the tasting room with view on the villa and the vineyards, we taste several wines.

avinci

1) AVINCIS Vin Spumant nefiltrat 

A festive start, this blend of 75% Cramposie Selectionata and 25% Pinot Noir. The wine is partly made according to the traditional method and partly according to the ancestral method, resulting in a soft, elegant mousse. Pale yellow in color. Dry, floral, peach, roses. The finish is dry and elegant. Delicious as an aperitif, with tarte tatin, salads with a fresh acidity.

2) AVINCIS Cramposie Selectionata 2019 

Pale yellow in color. Floral, roses, apricot. Juicy, dry, delicate bitterness. Delicious with fish, salads: ceasar salad.

3) AVINCIS Rosé Cuvée ALEXIS 2020 

The rosé vintage 2020 is presented in a beautiful new frosted glass bottle and has been given the name ALEXIS. This blend of Cabernet Sauvignon and Merlot has a very pale salmon pink color. White fruit, peach, berries on the nose. It is dry, spicy with a pepper. I also have a spicy aftertaste with fresh acidity and a salty note. Delicious as an aperitif, but also, as the fish on the label suggests … with many fish dishes.

4) Negru de Dragasani 2017

This wine is served from a carafe. The color is intens purple. On the nose black currant, sweet spices and a hint of vanilla. The wine has a medium body, lots of dark fruit, white pepper, fresh oak, marmalade, juice. Tannins not yet fully ripe, but not disturbing. Fruity, fresh finish. Nice wine with red meat, a (wild boar) stew, roast pork.

The last ‘vaccinations’ with NdD during dinner 

After these fascinating tastings in Dragasani we drive back to our hotel in Slatina where we have 15 minutes to recover before we leave for the tasteful restaurant Colloquia in Slatina. Fortunately, the set-up there is a lot more spacious than at lunch. Another 7 Negru de Dragasani wines are waiting for us.

Diner Negru de Dragasani

1) Crama Sparleni Soni Negru de Dragasani 2019: juicy, berry, spicy, firm, but round tannins. Juicy, fresh. This should be the simplest, but when I tried it again after the 4th wine I still liked it very much.

2) Crama Mennini Le Reve Negru de Dragasani 2018: some more acidity and less roundness. Less fruit, more earthy, slightly harder.

3) Vitis Metamorfosis Negru de Dragasani 2018: ash, dry, blueberries, tannins slightly drying, tobacco, spicy, juice.

4) Casa Isarescu Negru de Dragasani 2019: sweet impression, caramel. Soft and slightly spicy.

5) Domeniile Vinarte Negru de Dragasani 2018: Barrel samples, still to be bottled and new label? Thick black currant fruit, firm tannins, sturdy wine. Promising. Nice acidity, fruit, body.

6) Cramele Recas Negru de Dragasani Regno 2018. Juicy, well made, black currants, tobacco, coffee, mocha. Good value for money.

7) Crama Cepari 2017: Needs air, served in carafe. Nice nose: sniffing wine. Ripe juicy blackberries, nettles. Round, soft, spicy, dark ripe fruit, pepper, green pepper berry. Soft.

Organisation and links:


Winelovers Romania

Prince Stirbey 

Magureni Farm

Avincis

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wineriesromania