Eind juni vormde het sfeervolle InterContinental Amstel Hotel in Amsterdam het decor voor een bijzonder evenement waarvoor maar liefst 40 foodbloggers en –vloggers opgetrommeld waren: The Grand Blogger Dinner 2018. Volgens de uitnodiging zou deze avond een ‘samensmelting van la dolce vita, Weense grandeur en een eclectisch scala van bijzondere food(culture)labels’ worden. Je moet het organisator Mr. Goodiebag nageven: als je zoiets leest, ben je wel benieuwd naar de uitvoering ervan. Nieuwsgierig aagje Monique van Kruining* was er daarom wel voor te porren om namens Anne-Wies.NL deze avond mee te maken. Een bijzondere (en eclectische) avond werd het zeker!

Ontvangst met wijn en Godiva chocolade

Bij de ontvangst wordt al duidelijk dat dit geen standaardavond wordt: voor het aperitief mag ik een spoor van Godiva chocolaatjes volgen, dat over de trap naar boven loopt naar de mooie galerij. Daar krijgen we als feestelijk welkom maar liefst drie verschillende wijnen geserveerd met drie bijpassende chocolaatjes: Pol Roger Brut Réserve Champagne met Godiva’s ‘Masterpiece Hazelnut Oyster’, Les Auzines Alaina rosé (Languedoc) met Godiva ‘Blood Orange’ en L’Avenir Chenin blanc (Stellenbosch) met Godiva ‘Caramel-Seasalt’. Erg lekkere chocola en fijne wijnen! Aan de combinaties moet ik eerlijk gezegd wel een beetje wennen, vooral omdat een deel van de aroma’s van de wijnen wegvalt naast de smaak van de chocolade. Het samenspel tussen de (resterende) aroma’s van de wijnen en chocolades en hun mondgevoel blijkt echter wel goed te kloppen. Vooral bij de combi van de rosé met de pure chocolade met bloedsinaasappel pakt dit erg verrassend uit.

Na deze bijzondere ontvangst mogen we ons naar de prachtige Spiegelzaal van het InterContinental Amstel begeven voor het vijfgangendiner.

Eerste gang The Grand Blogger Dinner: gazpacho

We beginnen ‘The Grand Blogger Dinner’ met een glas gazpacho van Alvalle en daarbij een bord met drie verschillende knapperige hapjes (mini-macaron, bros schuimpje en toast) met een vleugje tomaat. Het leuke aan dit gerecht is dat de drie hapjes ook verschillende structuren hebben; een lekker speels tegenwicht voor de gazpacho. Die is trouwens super: hij is heel vol van smaak en toch niet zwaar, met een lekker pure groentesmaak.

Grand Blogger diner Gang 1 - gazpacho_resized

De wijnen die deze avond geschonken worden, zijn afkomstig van De Wijnkring (van Verbunt Wijnkopers). Bij dit gerecht krijgen we de Albarino van Laurent Miquel Lagrasse (uit de Zuid-Franse Aude). Een vriendelijke, sappige, zachtfruitige witte wijn met milde aroma’s van peer en witte perzik. Bij de gazpacho komen de bitters in de wijn wat meer naar voren en vlakken de zuren wat af, maar naast de krokante hapjes smaakt hij prima.

Grand Blogger diner Gang 1 - bordje hapjes en wijn_resized

Tweede gang: lasagne di pasta sfoglia

We vervolgen het diner met een bijzondere lasagne van o.a. aubergine, olijven, augurk en Maza hoemoes tomaat-basilicum, met daartussen als lasagneblaadjes nu eens geen zachte pasta maar juist knapperige plakjes filodeeg. Dat geeft een erg leuk, verrassend effect! Het krokante filodeeg vormt bovendien een zeer prettig contrast met de zachte structuur van de groente en hoemoes. Inspirerend om te zien hoe je zo met vrij eenvoudige ingrediënten een verrassend en erg lekker gerechtje kunt maken. Ga ik thuis ook eens proberen! Bij deze lasagne krijgen we de Ramon Bilbao Lalomba Rosado (uit Rioja, Spanje) ingeschonken: een mooi elegante rosé met tonen van rood fruit, die opvallend goed overeind blijft naast de smaken van het gerecht.

Derde gang: shortrib van La Rive

Halverwege het Grand Blogger Dinner is het tijd voor een gerecht van La Rive, het restaurant van het InterContinental Amstel Hotel. We worden verwend met een ontzettend lekker gerecht van zacht gegaarde shortrib met Orzo-pasta, parmezaan en laurier-wijnjus. De absolute topper van de avond! Intense, rijpe, volle smaken, maar toch heel zacht en dooreetbaar, perfect in balans…. Dit is genieten. Om me heen hoor ik meerdere foodbloggers opmerken dat ze hier nog wel een paar bordjes van zouden willen oppeuzelen en ik geef ze groot gelijk.
Als begeleidende wijn drinken we de Farina Nodo d’Amore, een blend van corvina, teroldego en merlot uit de Italiaanse Veneto. Een kruidige rode wijn die barst van het zoete rode en zwarte fruit, waarmee hij zich heel aangenaam voegt naar de volle smaken van het gerecht.

Grand Blogger diner Gang 3 - shortrib_resized

 

Intermezzo: slokje water

Als vierde gang staat vis op de planning: wel even een overgang voor de smaakpapillen na dit heerlijke, maar intense gerecht. Een mooi moment om mijn smaakpapillen even wat tot rust te laten komen met de drie mineraalwaters van Chaudfontaine die we op tafel hebben staan: blauw, groen en rood. Michiel van Chaudfontaine licht het verschil tussen deze flessen water toe: bruisend water (rood) wekt de eetlust op en drink je daarom als aperitief, licht bruisend water (groen) drink je bij het voorgerecht en omdat de smaken van het hoofd- en nagerecht het sterkst zijn, kies je hierbij voor plat water (blauw) om je smaakpapillen te kalmeren. Kijk aan. Een slokje plat dan maar.

Vierde gang: zalm

Gang numéro 4 is een gerecht van zalmfilet met citroensalsa, bloemkool en een scheutje Brassica koolzaadolie. Vooral door de citroensalsa heeft dit gerecht een erg frisse smaak, wat een lekker tegenwicht vormt voor de volle, aromatische smaak van de olie. De citrustonen uit het gerecht komen mooi terug in de begeleidende wijn, de Barrel Selection Chardonnay van Salentein (Mendoza, Argentinië). De duidelijk proefbare houtopvoeding van deze Chardonnay is alleen wel een tikje too much naast de relatief zachte smaken van het gerecht.

Vijfde en laatste gang: Koupe salted caramel

Als nagerecht krijgen we een uitgebreide compositie voorgezet van pannacotta van witte chocolade, hazelnootcrumble, pistache spongecake en witte ganache, met daar middenin een bolletje Koupe Salted Caramel ijs (eiwitrijk ijs met minder calorieën dan ‘gewoon’ ijs). Een prachtig gerecht om te zien en het ene hapje smaakt nog lekkerder dan het andere. Erbij een glas Errazuriz Late Harvest Sauvignon blanc (uit Casablanca Valley, Chili): een smakelijke dessertwijn met aroma’s van abrikoos en citroen, waarbij het zoet in balans wordt gehouden door een vriendelijk zuurtje. Prima begeleider bij deze prachtige finale van het diner.

Grand Blogger Diner Gang 5_resized

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

🍇🍷🍴 Geen enkel wijn- of ander culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!