‘Gastronomie 2023’ is de titel van een door The Wine & Food Association georganiseerde dag vol culinaire hoogtepunten. Tegen de sfeervolle achtergrond van het Leerhotel Het Klooster in Amersfoort vonden gelijktijdig maar liefst drie competities plaats: het 35e Proefschrift Wijnconcours, het 3e Grand Concours Bollinger en de verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar. Hermen Jansen was erbij voor Anne-Wies.NL.  

Finale 3e Grand Concours Bollinger

Het Grand Concours Bollinger is een wijn-spijscompetitie. De wijnkeuze staat vast – een champagne van Bollinger – aan de deelnemende teams de taak om een mooie wijnspijs combinatie te maken. Elk team bestaat uit een chef en een sommelier. Naast de keuze van het gerecht heeft de sommelier de vrijheid om te spelen met onder meer het type glas en de serveertemperatuur.

De finaleteams zijn: Merlet* (Schoorl), ’t Amsterdammertje* (Loenen a/d Vecht), Ratatouille Food & Wine* (Haarlem), Flore** (Amsterdam), Codium* (Goes), Da Vinci* (Maasbracht), Allure (Rotterdam),  ’t Klooster (Wijk bij Duurstede), Hemel & Aarde (Utrecht), Somm (Uden), Joann (Enschede) en Merlot (Amersfoort).

Terwijl achter een transparant gordijn de voorbereidingen worden getroffen, presenteren de teams één voor één hun wijn-spijscombinatie aan de jury. Na een toelichting op de gemaakte keuzes proeft de jury het gerecht in combinatie met de champagne. De jury bestaat uit (op de foto hieronder v.l.n.r.) Richard van Oostenbrugge (Restaurant 212**), Imko Binnerts (Restaurant Puur Zee), Peter Klosse (Academie voor Gastronomie), Jan van Lissum (The Wine & Food Association), , Eva Gottesman (Champagne Bollinger) en Leon Mazairac (Restaurant Karel 5*).

Gastronomie jury

De combinaties zijn verdeeld in twee sessies.

  • Sessie A is een combinatie van een voorgerecht met Champagne Bollinger Brut Rosé. Chef Teun van Berlo en sommelier Bram van Grinsven van restaurant Somm uit Uden winnen de sessie overtuigend met een gerechtje van wilde zeebaars met umobushi van rabarber en groene aardbei, kaviaar, paling, avocado en hollandaise van geitenboter en verjus.
  • Sessie B is een combinatie van een hoofdgerecht en Champagne Bollinger La Grande Année 2014. Met een gerecht van Oosterscheldekreeft, Asetra kaviaar en La Zélandaise oester weten chef Wouter Kik en sommelier Jean Luc Etienne van Restaurant Codium uit Goes de jury in te pakken en de hoofdprijs in de wacht te slepen.

Winnaars wijn spijs compilatie gastronomie

De winnende teams ontvangen hun prijzen uit handen van Eva Gottesman (Champagne Bollinger Export Area Manager) en Peter van Houtert (Champagne Bollinger importeur Verbunt Verlinden). De prijzen voor de beste sommeliers gaan naar respectievelijk Toby Sadettan van Restaurant ’t Klooster in Wijk bij Duurstede (sessie A) en Antonello Nicastri van Restaurant Flore in Amsterdam (sessie B).

Op de openingsdag van Wine Professional 2024 zullen de winnende teams hun combinaties presenteren.

Proefschift Fromager van het jaar

Niet alleen in de kerkzaal wordt culinair gestreden. In de naastgelegen zaal strijden negen fromagers om de titel ‘Proefschrift Fromager van het Jaar’. De kandidaten zijn Fenna Kentie van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park (Amsterdam), Tim Wellenberg van Latour* (Noordwijk), Olivier Vermooten van De Librije*** (Zwolle), Naomi van Vroenhoven van Brut 172** (Reijmerstok), Martijn Coenen van De Koetsier (Boxtel), Evie van Beerendonk van Monarh* (Tilburg), Kim Derksen van De Kromme Dissel* (Heelsum), Chantal Cazemier van Merlet* (Schoorl) en Tom Wolters van Het Arresthuis/Damianz (Roermond).

Fromager Gastronomie deelnemers

De competitie bestaat uit 3 ronden:

  • Tijdens de eerste ronde presenteren de fromagers tien geselecteerde kazen, beantwoorden zij vragen van de jury en tonen zij kaas-snijtechnieken.
  • In de tweede laten de fromagers de jury een selectie van vijf kazen met een bijpassende drank proeven.
  • In de laatste ronde moeten de kandidaten uit het assortiment van Kaasfort Amsterdam een kaas selecteren en deze koppelden koppelen aan een wijn uit de finalewijnen van het Proefschrift Wijnconcours.

De jury, bestaande uit Hans van de Meeberg (Misset Horeca, Proefschrift, De Buik van Amsterdam), Jacqueline van Liere (restaurant Graphite*), Evert Schönhage (Kaasfort Amsterdam) en Arend Jans (ROC van Amsterdam), is onder de indruk van aandacht, professionaliteit en creativiteit van alle deelnemers. Hans van de Meerberg: ‘‘Kaas komt nu echt ‘out of the box’. Met aparte kaasmenu’s en eigen toevoegingen aan kaas.’ Er kan er maar één winnen en de jury wijst Tim Wellenberg (rechts op de foto hieronder) aan als Fromager van het Jaar 2024. Runner-up is Fenna Kentie en Tom Wolters eindigt als derde.

Fromager Gastronomie compilatie

35e Proefschrift Wijnconcours: de wijnen van het jaar

Tijdens Gastronomie 2023 worden de winnaars van het vijfendertigste Proefschrift Wijnconcours bekend gemaakt. De beste mousserende, witte, rode en zoete wijnen in verschillende prijscategorieën zijn door een proefpanel zorgvuldig gekozen. Jan en Kyra van Lissum reiken aan de importeurs van de winnende wijnen de oorkonde ‘Proefschrift Wijn van het Jaar’ uit. De winnende wijnen zijn hieronder weergegeven.

Wijnconcours winnaars

Winnaars categorie mousserend

Prijscategorie vanaf € 20,01

Leonardo Extra Brut, Ferdinando Principiano, Alta Langa, Italië 2018
Importeur Artisan Wines, ‘s-Gravenzande

Brut Reserve, Gusbourne, English Quality Sparkling Wine, Engeland 2019
Importeur Vinites, Haarlem

Winnaars categorie champagne

Prijscategorie t/m € 50,00

L’Epicurien Brut, Champagne R. Gerbaux, Champagne, Frankrijk NV
Importeur Vinites, Haarlem

Prijscategorie € 50,01 t/m € 75,00

Rosé Réserve Brut, Charles Heidsieck, Champagne, Frankrijk NV
Importeur Les Généreux, Zutphen

Winnaars categorie wit

Prijscategorie t/m € 15,00

J’ai un rêve Cultiver la réalité Grenache Blanc, Artisans Partisans, Vin de France, Frankrijk 2022
Importeur Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster

Prijscategorie € 15,01 t/m € 20,00

Alte Reben Hallgarten Riesling trocken, Peter Jakob Kühn, Rheingau, Duitsland 2020
Importeur De Wijntherapeut, Ermelo

Prijscategorie € 20,01 t/m € 25,00

La Renardière, Domaine Bouchié–Chatellier, Pouilly-Fumé, Frankrijk 2022
Importeur Vojacek Wijnen, Maastricht

Prijscategorie € 25,01 t/m € 30,00

Tradition, Domaine Paul Cherrier, Sancerre, Frankrijk 2022
Importeur Artisan Wines, ‘s-Gravenzande

Prijscategorie € 30,01 t/m € 40,00

Weißer Burgunder SJ, Weingut K.H. Johner, Baden, Duitsland 2020
Importeur Tire Bouchon, Gouda

Prijscategorie vanaf € 40,01

I Palchi Foscarino, Inama, Soave Classico, Italië 2019
Importeur Sauter Wijnen, Maastricht

Winnaars categorie rood

Prijscategorie t/m € 15,00

Le Caillou Rouge, Le Clos du Caillou, Côtes du Rhône, Frankrijk 2022
Importeur Les Généreux, Zutphen

Prijscategorie € 15,01 t/m € 20,00

Cote 50, Domaine Yannick Amirault, Bourgueil, Frankrijk 2022
Importeur Vojacek Wijnen, Maastricht

Prijscategorie € 20,01 t/m € 25,00

Annata, Castello di Monsanto, Chianti Classico, Italië 2021
Importeur De Wijnengel, Amsterdam

Prijscategorie € 25,01 t/m € 30,00

Château Gaillard, Domaine Romanesca, Morgon, Frankrijk 2021
Importeur Well of Wine, Sassenheim

Prijscategorie € 30,01 t/m € 40,00

Martinet Bru, Mas Martinet, Priorat, Spanje 2019
Importeur ad Bibendum Fine World Wines, Sint-Truiden (B)

Prijscategorie vanaf € 40,01

Milsetentayseis, Ribera del Duero, Spanje 2019
Importeur ad Bibendum Fine World Wines, Sint-Truiden (B)

Winnaar categorie zoet

Prijscategorie t/m € 30,00

L’Or, Mas Delmas, Muscat de Rivesaltes, Frankrijk 2013
Importeur Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum

Open proeverij en masterclasses

Genodigden hebben de unieke gelegenheid om de bijna 150 finalewijnen zelf te proeven. In de kerkzaal van het Leerhotel worden deze wijnen gepresenteerd door de importeurs. Alsof dat niet genoeg is kunnen diverse masterclasses worden gevolgd. WSET certified sake educator Isabelle Chow presenteert een mooie selectie sake’s, export Area Manager Thomas Cheynel verhaalt aan de hand van prachtige Bourgognes de toekomstplannen van Domaine Chanson en sherry Educator Fabiola Bonke presenteert een topselectie oloroso’s, amontillado’s en palo cortado’s.

Gastronomie compilatie

Foto’s: Corina van Manen voor The Wine and Food Association

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Hermen Jansen is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.