Zo aan het eind van het jaar sta ik even stil bij wat het afgelopen jaar me zoal bracht op het gebied van wijn en alles wat daarmee samenhangt. En als ik zo terugkijk was dat eigenlijk best wel veel. En boeiend. En leuk!

Persreizen

Het jaar begon met nog wat reisbeperkingen en mondkapjes plichten maar reizen was weer mogelijk. Vanuit ons huis in Roemenië maakte ik leuke reizen. Zo reisde ik dit jaar af naar…

Spanje, Valladolid

In februari was ik in Spanje, Valladolid, voor de FINE Wine Tourism Expo. Naast de interessante beurs waar vraag en aanbod op het gebied van wijnreizen elkaar ontmoette leerde ik meer over de wijnstreek Rueda en bezocht ik onder meer de wijnbedrijven Protos, Pago de Carraovejas en Abadia Retuerta.

Mijn wijnjaaar 2022 Valladolid Fine

Roemenië, Timisoara

In mei vond het wijnevent Rovinhud plaats in Timisoara, Roemenië. Een heel speciaal en goed georganiseerd wijnevent waar het draait om wijn en het ondersteunen van mensen in nood. De opbrengst van dit evenement wordt gebruikt voor een noodfonds voor gehandicapte kinderen die dringende en onvoorziene financiële steun nodig hebben. De komende editie zal gewijd zijn aan lokale Roemeense en Hongaarse druiven variëteiten, want dat is wat Rovinhud uniek maakt, en aan kinderen met een handicap omdat het zo gaaf is om te helpen terwijl je geniet van kwaliteitswijnen. Dikke aanrader om daaraan deel te nemen, als exposant of bezoeker. Zet alvast 10-12 november 2023 in je agenda!

Rovinhud compilatie mijn wijnjaar 2022

Italië, Calabrië

Na het jureren voor de ‘red and white session’ van het Concours Mondial de Bruxelles vond een persreis plaats in Calabrië, Italië, waar ik veel leerde over de cultuur en natuur, maar natuurlijk ook over de wijnen door bezoeken aan Rosaneti di Librandi, Ciro’Superiore, Mantonico, Reggio Calabria, Scilla, Lamezia en meer.

Mijn wijnjaar 2023 Calabria Persreis

Portugal, Trás-os-Montes

In september stond Portugal op het programma waar ik een minder bekend stukje van de Douro vallei bezocht: Trás-os-Montes, helemaal in het oosten van de Douro-vallei, tegen de Spaanse grens. Op het programma stonden honing, kaas, pastel de nata, olijfolie en de Caretos tradities. Maar natuurlijk ook wijn. We bezochten onder meer de Vila Flor winery en Casa de Joa en proefden wijnen van Quinta Ribeira de Vila. Meer hierover lees je hier op deze website.

Mijn wijnjaar 2022 Tras of Montes compilatie

Italië (Soave) -Griekenland (Santorini)

In oktober maakte ik een boeiende reis met als thema Volcanic wines. Die persreis begon in de Soave regio in Italië en eindigde op het Griekse eiland Santorini. We leerden over de Soave en Lessini Durello wijnen in Italië en bezochten op Santorini onder meer Domaine Sigalas, Santo Wines, Argyros Estate en Gaia Wines. Ook tijdens deze reis ging het echter niet alleen over wijn, maar ook en onder meer over Monte Veronese DOP kaas, de bijzondere natuur en het ontstaan van het eiland Santorini.

Mijn wijnjaar 2022 Volcanic wines compilatie

Spanje, Yecla

In november stond Yecla op het programma, buur van het meer bekende Jumilla. Het was ook weer een ge-wel-dig bezoek, waarin de wijnbedrijven opmerkelijk goed met elkaar samenwerkten. We bezochten onder meer Casa Boquera, Barahonda, Bodegas Castaño en Bodegas La Purisima. Een artikel hierover is in de maak.

Mijn wijnjaar 2022 Yecla compilatie

Nederland, Lelystad

In Nederland bracht ik een bezoek aan een wijnbedrijf dat al lang op mijn verlanglijstje stond: Min Zeven van Cordula Eich, pseudoniem van Silvia Anthonj die ik ontmoette tijdens het jureren voor de World Bulk Wine Competition. Zij maak een geweldige mousserende wijn van druiven van haar wijngaard die zich (je raadt het al) 7 meter onder zeeniveau bevindt. Lees hier meer over mijn bezoek.

Mijn wijnjaar 2022 Min Zeven

Chili

Door andere afspraken kon ik helaas niet ingaan op de uitnodiging van Prochile Nederland voor een 4-daagse perstrip naar Chili, maar gelukkig kon een van mijn waardevolle gastschrijvers, Andrea de Leeuw, de honneurs daarvoor waarnemen. Haar verslagen op mijn website kun je hier vinden.

Mijn wijnjaar 2022 Chili compilatie

Spanje, Madrid 

Nog een wijntrip waar ik niet bij kon zijn, maar gelukkig kon ook hier gastschrijver aanhaken. Voor Anne-Wies.nl was Jennifer Jernberg op een vierdaagse wijntrip naar Madrid om kennis te maken met de Spaanse wijnen en gastronomie. De uitnodiging kwam van de Spanish Wine Interbranche Organisation (OIVE) en Viniportugal. Spanje en Portugal werken samen in deze EU campagne met als slogan: #aSharedPASSION. Het artikel daarover vind je hier.

Mijn wijnjaar 2022 Spanje Madrid

Zoom sessies en at-home tastings

Reizen mocht weer het afgelopen jaar. Covid had veel ellende gebracht, maar er ontstonden in die periode ook nieuwe initiatieven, zoals de online wijnproeverijen. En die trend zette door. Zo proefde ik dit jaar ‘at- home’ en/of via online zooms wijnen die ik kreeg toegestuurd uit onder meer het Italiaanse Alto Adige, rosé’s  van de ‘Anteprima Chiaretto’, mooie wijnen van Aaldering uit Zuid-Afrika, een Crocodile Dandy rosé, prachtige Amarones en Valpolicella’s van Coste Arènte, Piera1899 wijnen uit Friuli, wijnen uit de Languedoc, Colli Berici en meer. Irl tastings zijn top, maar zoom en at-home blijft handig!

Mijn wijnjaar 2022 zooms proefflessen compilatie

Wijncompetities

Naast de persreizen was ik veel onderweg om te jureren voor wijncompetities. Zo waren daar de Mundus Vini in Duitsland (Neustadt an der Weinstrasse), het eerde genoemde Concours Mondial de Bruxelles in Italië (Calabrië), Wine Vision by Open Balkan in Servië (Belgrado) en het Concursul de Vinuri Spumante Romanesti in Roemenië (Boekarest). Helaas kon ik het International Rosé Championship in Polen (Krakau) niet bijwonen door autopech onderweg.

Mijn wijnjaar 2022 competities uitgelicht

Roemeense wineries

Ook in Roemenië was ik veel onderweg. Zo bezocht ik wineries in Transsilvanië: Domeniul Ciumbrud, Pivnita Savu, Pivnita Casa Negrea en Crama La Salina (Issa). Nabij Timisoara bezocht ik dit jaar de Aramic winery en in de Dealu Mare wijnregio Davino, Anul 0 en Dagon Winery.

Mijn wijnjaar Roemeense wineries compilatie

Masterclass Roemeense wijnen

Mijn kennis over Roemenië en de wijnen leidde ertoe dat ik in november werd uitgenodigd om in Nederland een masterclass te geven over Roemeense wijnen. Dat werd een groot succes. 10 Roemeense wijnbedrijven presenteerden hun wijnen en van elk van hen koos ik er een uit om te proeven in de masterclass. Meer hierover lees je hier.

Proeverij compilatie vierkant (1)

DipWSET en Weinakademiker

Op mijn doorreis in Hongarije van Roemenië naar de Weinakadmie in Rust bezocht ik dit keer geen wijnbedrijven: veel te zenuwachtig was ik voor het laatste examen, fortied wines, voor mijn WSET Diploma Course Level 4 studie. En/maar… met vlag en wimpel geslaagd! Theorie ‘with merit’ en tasting ‘with distinction’. Mijn studie aan de Weinakademie Austria sloot ik af met het schrijven van een thesis over de ‘Development and Future of Wine Tourism in Transylvania’ waarmee ik als kers op de taart de titel Weinakademiker behaalde. Me happy!

AW met diploma WSET4 en Weinakademiker

En ik voel me weer helemaal ‘Me happy’ als ik dit allemaal zo teruglees. Dit jaar heb ik mede door mijn studie en deze reizen weer zoveel geleerd, gezien én heb ik weer de leukste, liefste en interessantste mensen ontmoet. Het was een mooi wijnjaar in alle opzichten en ik hoop dat deze trend zich in 2023 voortzet. Hoeveel diploma’s ook: er blijft altijd nog zoveel te zien, te leren en te ontdekken. Ik ben er klaar voor!

Voor iedereen een fijne jaarwisseling gewenst en een top-2023 in alle opzichten🥂!

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook