De DOC Bolgheri ligt in Italië aan de kust van Toscane, in de streek die Maremma heet. De DOC is vooral bekend door haar rode wijnen en de ‘Super Tuscans’ van onder meer Sassicaia en Ornellaia. In het hart van deze prestigieuze DOC vinden we ook Tenuta Argentiera.

argentiera-degustazioni-vineyard-experience

Tenuta Argentiera

De naam Argentiera komt van de zilvermijnen (“argento”) die ooit de heuvels van dit hooggelegen gebied van de Maremma bezaaiden, een plaats die rijk is aan natuurlijke bronnen en geneeskrachtige wateren. De 80 ha aan wijngaarden van de winery liggen op een heuvel dicht bij de Tyrrheense kust op zo’n 200 meter boven de zeespiegel en worden begrensd door lanen van oude dennen- en olijfbomen. Het wijngaardareaal is onderverdeeld in vier sub-zones, die op hun beurt weer bestaan uit een legio microklimaatjes.

argentiera-azienda-box-one-1

Kennis en ervaring

Het landgoed bestaat al eeuwenlang en is in vele (aristocratische en ondernemende) handen overgegaan en sinds 2015 eigendom van de Oostenrijkse ondernemer Stanislaus Turnauer. Wijnmaker is (vanaf 2009) Nicolò Carrara, die oenologie en wijnbouw studeerde aan de universiteit van Pisa en verder kennis en ervaring opdeed bij onder meer Château Palmer in Bordeaux, Donnafugata in Marsala en Torbreck Vintners in Australië. Niet de minste leerscholen! Daarnaast is al vanaf 2003 ook de bekende consultant Stephane Derenoncourt betrokken bij het reilen en zeilen van Tenuta Argentiera.

Een witte wijn, een rosé en drie rode wijnen kreeg ik van Tenuta Argentiera toegestuurd om te proeven.

Tenuta Argentiera de wijnen

Poggio

De eerste drie wijnen komen van de wijngaard Poggio die slechts 800 meter van de zee ligt op zo’n 60 meter boven de zeespiegel. De bodem bestaat vooral uit zand, dat door de wind werd afgezet. In de hoger gelegen percelen is ook Flysch te vinden, een sedimentair gesteente.

1) Poggio ai Ginepri Toscana IGT Vermentino 2020

Deze wijn bestaat uit 90% vermentino en 10% sauvignon blanc. Strogeel van kleur. In de neus witte bloemen, peer, rijpe abrikozen, limoen en een aromatische kruidigheid. In de mond komt dat terug naast een frisse mineraliteit. Lekker als aperitief, bij schaal- en schelpdieren, gevogelte, een gegrild visje, pasta of risotto met zeevruchten.

2) Poggio ai Ginepri Bolgheri DOC Rosato 2020

Deze rosé is een blend van 50% cabernet sauvignon en 50% syrah. De kleur is diep zalm. Hij is droog, krachtig en heeft, naast bessen- en kersenfruit ook wat aardse tonen in neus en mond. Een rosé met body, een exemplaar om iets bij te eten. Denk daarbij aan rijke vis- of kipgerechten.

3) Poggio ai Ginepri Bolgheri DOC Rosso 2019

Een blend van 40% cabernet sauvignon, 30% merlot, 20% cabernet franc en 10% petit verdot. Die robijnrood van kleur. Een intense neus met bosbessen, bramen, rode pruimen, roze peperbes en een hint van caramel. In de mond verse blauwe bessen, pruimen, groene paprika, drop. Rijpe tannines. Een fijne wijn met een goede structuur, niet te zwaar. Lekker bij charcuterie, milde blauwe kaas, (niet te zware pasta met) vlees of paddenstoelen.

Villa

Villa is het meest noordelijke deel van het landgoed, dicht bij Villa Donoratico (voorheen Serristori), waaraan het zijn naam ontleent. Hier combineert Flysch met continentaal zand, met een duidelijke scheiding tussen de wijngaarden die hoger liggen, op ongeveer 100 meter boven zeeniveau, en die lager liggen, meer dan 30 meter boven zeeniveau. De noordwestelijke ligging van de wijngaarden geeft aromatische frisheid aan de hier geteelde druiven, waardoor de grotere afstand tot de zee met zijn briesjes wordt gecompenseerd.

4) Villa Donoratico Bolgheri DOC 2019

De wijn is een blend van 50% cabernet sauvignon, 30% merlot, 15% cabernet franc en 5% petit verdot. Rijp donker fruit in neus en mond. Bosbessen en donkere pruimen naast ook fris rood fruit en een frisse, aromatische kruidigheid. Veel sap. Een mooie balans tussen het hout (Frans eiken) en het fruit. Verfijnde, rijpe tannines en een mooie zuurgraad. Mooie wijn bij rood vlees, stoofschotels, rijpe harde kazen.

Argentiera

Een wijn van het hoogste (150-200 meter boven zeespiegel), meest zuidelijke deel van het landgoed, en geologisch de oudste: dit is het rijk van Flysch. Deze opeenvolging van sedimentair gesteente bestaande uit kalksteen, mergel en argilliet vermengd met zandsteen en kiezelhoudend gesteente creëert een legpuzzel van bodems. Cabernet sauvignon en cabernet franc staan aangeplant op hellingen met een zuidwestelijke terwijl voor merlot die op het westen zijn gekozen.

5) Argentiera Bolgheri Rosso Superiore DOC 2018

De Argentiera Bolgheri Rosso Superiore 2018 is een blend van 50% cabernet sauvignon, 40% merlot and 10% cabernet franc 10%. Een complexe wijn met een paarse kleur en in de neus medium (+) intensiteit met bosbessen, veenbessen, mediterrane kruiden en laurier. In de mond een rijke, geconcentreerde wijn met hier ook donker fruit, bramen, verse pruimen, zoethout en zoete kruiden naast tabak en cacao. Hoewel het houtgebruik hier duidelijker aanwezig is dan in de vorige wijnen blijven het fruit en de frisheid goed behouden. Ronde, rijpe tannines en een lange afdronk. Een aangename, elegante stijl met complexiteit. Heerlijke wijn bij rood vlees of groenten van de barbecue of grill, kalfsvlees, wild, stoofschotels, harde kazen.

Ventaglio

Een wijn van de vierde sub-zone, het familie-juweel Ventaglio, heb ik nog niet mogen proeven. Helaas, kan ik volmondig zeggen, want ik ben een groot fan van Cabernet Franc. En het slechts 1 hectare grote, op 120 meter boven zeespiegel liggende perceel Ventaglio is namelijk uitsluitend beplant met cabernet franc. “Ventaglio’s superior complexity and structure, balanced by undeniable elegance, represent the utmost expression of Cabernet Franc in Bolgheri”  lees ik op de website.

Tja… er moet iets te wensen overblijven😇

www.argentiera.eu

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!