Zondag 4 juni werd team Le Bouchon tot Nederlands kampioen gekroond tijdens het eerste lustrum van het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2023. Danny van Lamoen, Lonneke de Bruijn, Coen Pollaert en Michael de Rooij zullen daardoor Nederland vertegenwoordigen op het WK in Frankrijk.

Op de tweede plaats eindigde team Provino met Cees van Casteren MW, Alessandro Matrone, Hans Meijs en Dirk Vanhorenbeeck, terwijl de bronzen medailles werden uitgereikt aan team Gamay niet schelen: John Dame, Timo Kester, Reinier Persoon, Joeri Kester en Joost Heemskerk.

Ook dit jaar streden maar liefst 25 teams met elk 4 proevers (sommigen gesteund door een coach) om de hoogste eer in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg. Onder hen tal van professionele en semiprofessionele wijnproevers uit de Nederlandse wijnwereld, allen vastberaden om de meest prestigieuze wijnproefwedstrijd in Nederland op hun naam te schrijven.

De ruim 100 wijnproevers moesten uitsluitend op basis van kleur, geur en smaak bepalen welke 12 wijnen ze in hun glas kregen; ongekend lastig, gezien de honderdduizenden wijnen die tienduizenden wijnmakers elk jaar en in vrijwel alle delen van de wereld maken. Om op nationaal én wereldniveau te kunnen meedingen naar de hoofdprijzen, vraagt dus enorm veel kennis en ervaring.

Team Le Bouchon naar WK in Frankrijk

Organisator Fred Nijhuis koos dit jaar voor 12 topklasse wijnen uit allerlei wijnlanden en -streken, waaronder enkele zeer bijzondere uit Italië, Australië, Chili en Georgië, naast klassiekers uit o.a. Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad, in lijn met het WK, wist team Le Bouchon van een groot deel van de wijn de juiste samenstelling en herkomst vast te stellen. Zij zullen daardoor Nederland vertegenwoordigen op het prestigieuze WK in Frankrijk, een initiatief van het befaamde wijnmedium ‘La Revue du vin de France’.

NK blindproeven LE Bouchon winnnaars

Prijzen voor de winnaars

De juryleden Charlotte van Zummeren, Magda van der Rijst en Fred Nijhuis, waren onder de indruk van de scores van menig team en spraken hun respect uit voor de inzet en prestaties van alle deelnemers. Het kampioensteam ontving een hoofdprijs maar liefst € 2.500,- ter beschikking gesteld door premium partner Le Vin en direct, importeur van diverse gerenommeerde wijnhuizen. Daarnaast werden extra prijzen toegekend door Coravin, de Alliance Gastronomique, Burp (het andere wijnboek) en wijnhuis Grattamacco, terwijl modehuis OGER zorgt dat het team stijlvol gekleed zal verschijnen op het WK in oktober.

Het NK Blindproeven is niet zomaar een wedstrijd, maar een evenement met een uniek aanvullend programma. Zo konden de deelnemers genieten van koffie van Arditi, verschillende gerechtjes van restaurant STER uit Rotterdam, kaas van Bourgondische Lifestyle en een serie bijzondere wijnen, uitgebracht onder de naam Suadela, gemaakt door toonaangevende Italiaanse oenologen.

Extra proeverij Bolgheri

Speciaal voor deze jubileum editie van het NK Blindproeven werden tevens tientallen wijnen gepresenteerd uit Bolgheri, de Toscaanse kuststreek waar o.a. Sassicaia wordt gemaakt, één van de beroemdste wijnen ter wereld. Riccardo Binda, directeur van het betreffende consorzio, begeleidde samen met Fred Nijhuis een extra proeverij, waar een aantal van deze befaamde wijnen werden geschonken. Het was pas de tweede keer ter wereld dat het consorzio zich in deze omvang manifesteert in het buitenland; een eer en genoegen!

Nederland telt diverse proefwedstrijden voor professionele en particuliere wijnconnaisseurs, waarbij het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, zich onderscheidt door de jarenlange ervaring van de volstrekt onafhankelijke organisatie en het internationale karakter van deze wedstrijd voor teams op het hoogste kwaliteitsniveau.

WK Blindproeven bij Château Sainte Roseline

Door de bijzondere combinatie van kwaliteit, sportiviteit en het internationale belang van de competitie, heeft het NK Blindproeven zich ontwikkeld tot een evenement waar wijnproevers uit de handel en horeca én particuliere wijnliefhebbers met veel enthousiasme naar uitkijken. Vinologen, sommeliers, detaillisten en leden van wijnclubs vormen de kern van de competitie en komen sinds 2018 elk jaar samen om hun proefkunde te testen en Nederland te mogen vertegenwoordigen op het internationale strijdtoneel. Het WK Blindproeven vindt dit jaar plaats op zaterdag 14 oktober 2023 bij Château Sainte Roseline in de Provence.

NK Blindproeven, de organisatie en partners

De organisatie van het NK Blindproeven is in handen van Nijhuis Consultancy & Services en wordt mede mogelijk gemaakt door o.a.: Le Vin en direct, Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Fotostudio Ingrid Driessen, Bender Foodservice Equipment & Spiegelau, Catawiki, Suadela, S.Pellegrino/Acqua Panna, Restaurant STER (i.s.m.. Bidfood en Rungis), Arditi Coffee, Bourgondisch Lifestyle, Coravin, Burp (het andere wijnboek), Grattamacco, Modehuis OGER, Stan Hill, Frank Dorren van AuviMedia, Saskia Schurink, Wendy van Kleef, Karin Horseling en College de Brink i.s.m. de Horeca Vakschool Rotterdam.

De volledige uitslag van het NK Blindproeven 2023 met alle wijnen en teams is te vinden op www.fred-nijhuis.nl

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook