Het Villamarta Theater in Jerez de la Frontera was op 3 juni 2025 opnieuw het decor voor een van de grootste evenementen ter wereld op het gebied van gastronomie en wijn: de 11e Internationale Finale van de Copa Jerez. Chef- en sommelierteams van enkele van de beste restaurants uit 8 landen presenteerden hun voorstellen live op het podium aan een jury bestaande uit gerenommeerde wijnexperts, zoals Josep Roca, Sarah Jane Evans, Carlos Maribona, Heidi Mäkinen en Paco Morales.

Denemarken zegeviert voor de vierde keer in de geschiedenis van deze wedstrijd, en bevestigt daarmee zijn leiderschap in het combineren van gerechten met sherrywijn.

Copa Jerez 2025 denemarken compilatie

Op de tweede dag van de Copa Jerez deden de buitenruimtes van het Villamarta Theater dienst als proeverij, met meer dan 30 wijnhuizen uit de regio Jerez die bijna 300 verschillende wijnreferenties presenteerden.

Spannend culinair spektakel

De internationale finale van de XI Copa Jerez bracht deze dinsdag vooraanstaande restaurants uit acht landen samen, die streden om de beste gastronomische harmonie met sherrywijnen uit Jerez en manzanilla’s uit Sanlúcar. Het evenement bood een spannend live culinair spektakel, waarbij chefs en sommeliers van wereldfaam hun voorstellen presenteerden aan het publiek en de jury. Copa Jerez wordt georganiseerd door de D.O. Jerez-Xérès-Sherry en Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda, samen met Fedejerez en in samenwerking met ICEX, Foods and Wines from Spain.

Internationaal deelnemersveld

In elk van de deelnemende landen was eerder een nationale selectie gehouden om hun vertegenwoordigers te kiezen:
Puur Sanh (Nederland) – met chef Jean Paul White en sommelier Stijn Hinke;
Silo London X Apricity (Verenigd Koninkrijk) – met chef William Stoyle en sommelier Zoé Donadio;
Novanta Bar & Restaurant (Duitsland) – met chef Jan Nachtigall en sommelier Ali Schmidt;
Somm (België) – met chef Marina Claus en sommelier Wim Casteur;
Sdr. Bjert Kro (Denemarken) – met chef Emil Rask Bahr en sommelier Andreas Kobs Laursen;
Poncio By WM (Spanje) – met chef Willy Moya en sommelier Juan Antonio Suanzes;
Midnight In The Garden (Verenigde Staten) – met chef Ryan Fox en sommelier Alex Bell.
Daarnaast nam Mexico voor het eerst deel aan deze editie, vertegenwoordigd door restaurant Lorea, met chef Oswaldo Oliva en sommelier Leticia Álvarez.

De expert-jury

De jury bestond uit internationaal gerenommeerde experts op het gebied van gastronomie en wijn, waaronder Josep Roca, sommelier bij El Celler de Can Roca***, Carlos Maribona, culinair recensent voor de Spaanse krant ABC en columnist voor de Vocento-groep, Sarah Jane Evans, Britse journalist en Master of Wine, Heidi Mäkinen, Master of Wine, lid van de Internationale Sommeliersvereniging en WSET-docent, en Paco Morales, bekroonde chef van Noor***. Zij beoordeelden de culinaire excellentie, creativiteit, techniek en harmonie van elke combinatie.

Pitu Roca wees op het vakmanschap van de deelnemers, en Camila Ferraro, chef van restaurant Sobretablas en uitgeroepen tot Beste Nieuwe Chef tijdens Madrid Fusión en technisch jurylid tijdens de wedstrijd, benadrukte hoe gerechten en wijnen op elkaar afgestemd worden en er een betekenisvolle wedstrijd ontstaat waar ook kennisdeling tussen de teams wordt bevorderd.

Denemarken wint 11e Copa Jerez

Denemarken verdedigt zijn titel en wint de 11e Copa Jerez met een innovatieve inzending. Het team bestaande uit chef Emil Rask Bahr en sommelier Andreas Kobs Laursen van restaurant Sdr. Bjert Kro overtuigde de jury op dinsdag met drie innovatieve food- en wijncombinaties:

  • Voorgerecht: Gebakken makreel met geïnfuseerde sherryazijn, gedroogde tomaat, krokante salie en kreeften-beurre blanc
    Pairing: Palo Cortado La Bota 102 (Equipo Navazos)
  • Hoofdgerecht: Zoet-zure gegrilde varkensborst met hazelnoot-dukkah, gevulde bloedworst en aromatische saus met timurpeper en appelsap
    Pairing: Oloroso 1730 VORS (Bodegas Álvaro Domecq)
  • Dessert: Zuurdesem ‘Arme riddere’ met Ceylon kaneel en gekonfijte kumquats met oranjebloesem, gezouten rozemarijnkaramel-ijs en kardemomsiroop
    Pairing: Cream Tradición VOS (Bodegas Tradición)

Met deze laatste combinatie won het duo ook de prijs voor Beste Dessert Pairing.

Copa Jerez gerechtjes

Denemarken heeft de Copa Jerez al meerdere malen gewonnen. In 2023 werd het team van restaurant Parsley Salon, bestaande uit chef Allan Schultz en sommelier Alexander Berntsen, uitgeroepen tot winnaar van de 10e Copa Jerez, wat de derde overwinning voor Denemarken betekende in deze internationale competitie. Denemarken won ook in 2019 en 2013.

Meer prijswinnaars

Naast het winnende team werden ook de volgende prijzen toegekend:

  • Beste Chef: William Stoyle, Silo London x Apricity (Verenigd Koninkrijk)
  • Beste Sommelier: Alex Bell, Midnight in the Garden (Verenigde Staten)
  • Beste Voorgerechtcombinatie: Poncio by WM (Spanje)
  • Beste Hoofdgerechtcombinatie: Lorea (Mexico)
  • Beste Dessertcombinatie: Sdr. Bjert Kro (Denemarken)
  • Meest Creatieve Combinatie: Silo London X Apricity (Verenigd Koninkrijk)

De volledige lijst van pairingmenuvoorstellen tijdens de XI Copa Jerez Internationale Finale:

RESTAURANT PUUR SANH (NEDERLAND)
Chef: Jean Paul Witte
Sommelier: Stijn Hinke
Voorgerecht: Green Symphony
Wijnpairing: Fino Tradición (Bodegas Tradición)
Hoofdgerecht: Celeriac Redefined
Wijnpairing: Palo Cortado Wellington VOS (Bodegas Hidalgo La Gitana)
Dessert: Manzanilla Delight
Wijnpairing: Palo Cortado Apóstoles (Bodegas González Byass)

SILO LONDON X APRICITY (VERENIGD KONINKRIJK)
Chef: William Stoyle
Sommelier: Zoé Donadio
Voorgerecht: Zeebaars, wilde kruiden van de kust, koolraap, ricotta en miso
Wijnpairing: Manzanilla Gabriela (Bodegas Sánchez Ayala)
Hoofdgerecht: Gerookte pompoen, room, furikake en marmelade van pompoenschil
Wijnpairing: Palo Cortado Viejo C.P. VOS (Bodegas Valdespino)
Dessert: Bieten amazake-sorbet, olie van heilige basilicum en granita van frambozen-chong
Wijnpairing: Cream Cruz Del Mar (Bodegas César Florido)

NOVANTA BAR & RESTAURANT (DUITSLAND)
Chef: Jan Nachtigall
Sommelier: Ali Schmidt
Voorgerecht: Makreel, wasabi, Manzanilla en pastinaak
Wijnpairing: Manzanilla Papirusa (Bodegas Lustau)
Hoofdgerecht: Lam, hazelnoot, vijg en açaí
Wijnpairing: Oloroso Alfonso (Bodegas González Byass)
Dessert: Magnolia, kardemom, peterselie en cacao
Wijnpairing: Moscatel José De La Cuesta (Bodegas Lustau) 

SOMM (BELGIË)
Chef: Marina Claus
Sommelier: Wim Casteur
Voorgerecht: Artisjok, oesters en shiitake
Wijnpairing: Fino Caberrubia NV Saca VI (Bodegas Luis Pérez)
Hoofdgerecht: Iberische varkenswang, truffelaardappel en venkel
Wijnpairing: Amontillado Fossi (Bodegas Primitivo Collantes)
Dessert: Shropshirekaas, rucola en olijfolie
Wijnpairing: Palo Cortado Bocadulce (The Wine Bang)

SDR. BJERT KRO (DENEMARKEN)
Chef: Emil Rask Bahr
Sommelier: Andreas Kobs Laursen
Voorgerecht: Gebakken makreel met geïnfuseerde sherryazijn, gedroogde tomaat, krokante salie en kreeften beurre blanc
Wijnpairing: Palo Cortado La Bota 102 (Equipo Navazos)
Hoofdgerecht: Zoetzure gegaarde varkensborst met hazelnoot-dukkah, gevulde bloedworst en aromatische saus met timurpeper en appelsap
Wijnpairing: Oloroso 1730 VORS (Bodegas Álvaro Domecq)
Dessert: Zuurdesem Arme riddere met Ceylonkaneel en gekonfijte kumquats met oranjebloesem en gezouten rozemarijn-karamelijs en kardemomsiroop
Wijnpairing: Cream Tradición VOS (Bodegas Tradición)

PONCIO BY WM (SPANJE)
Chef: Willy Moya
Sommelier: Juan Antonio Suanzes
Voorgerecht: Gefermenteerde druiven Ajo Blanco, buik van gerijpte tonijn en bottarga
Wijnpairing: Fino del Puerto Almacenista José Luis González Obregón (Bodegas Lustau)
Hoofdgerecht: Wellington van varkenspootjes gevuld met Iberische wang in Oloroso en gerookte foie gras met zwarte pastinaakpuree
Wijnpairing: Palo Cortado VOS (Bodegas Williams & Humbert)
Dessert: Hazelnootpralinéroom met PX-biscuit, sinaasappelcrunch en bittere sinaasappeljam
Wijnpairing: Cream La Bota 79 (Equipo Navazos) 

MIDNIGHT IN THE GARDEN (VERENIGDE STATEN)
Chef: Ryan Fox
Sommelier: Alex Bell
Voorgerecht: Aspergetrio: koude panna cotta van witte asperge met krab en jonge den; BBQ-aspergetaartje met bieslook en kaas; aspergetoast op honingroggebrood met spotgarnalen en gepofte amarant
Wijnpairing: Fino Classic (Bodegas Rey Fernando de Castilla)
Hoofdgerecht: Ossenstaart, sherrysaus, parmezaansluier, seizoensbessen en kruiden
Wijnpairing: Amontillado 12 años (Bodegas Maestro Sierra)
Dessert: Sorbet van zuring-semifreddo en ijs van boekweit-koji
Wijnpairing: Amontillado Contrabandista (Bodegas Valdespino)

LOREA (MEXICO)
Chef: Oswaldo Oliva
Sommelier: Leticia Álvarez
Voorgerecht: Huitlacoche-taco, dunne hamvet, kaascrème, verbrande tortilla en pipicha-olie
Wijnpairing: Oloroso Tradición VORS (Bodegas Tradición)
Hoofdgerecht: Andrajos: eenvoudige stoofpot van maïs en kabeljauwvel, citroenbladeren en gegrilde garnalen
Wijnpairing: Manzanilla La Bota 113 (Equipo Navazos)
Dessert: Verbrande toast met ganache van foie gras, hazelnoot en cacao en bevroren Palo Cortado-room
Wijnpairing: Palo Cortado La Bota 102 (Equipo Navazos)

Gusto del Sur – Een Smaak van het Zuiden in een Glas

Tijdens de tweede dag van de Copa Jerez veranderden de buitenruimtes van het Villamarta Theater opnieuw in een open proefruimte gewijd aan Sherrywijnen en Manzanilla de Sanlúcar. Naast de internationale finale waren meer dan 30 wijnhuizen uit de regio Jerez aanwezig om bijna 300 wijnreferenties te presenteren voor degustatie, waaronder Fino’s, Manzanilla’s, Amontillado’s, Oloroso’s, Palo Cortado’s, Creams en Moscatels.

Het doel van deze tentoonstelling is om de unieke kenmerken van de vele stijlen van Sherry te benadrukken en de nieuwste trends in de lokale wijnbouw te presenteren, waarbij bezoekers worden uitgenodigd zich onder te dompelen in de wijncultuur en direct contact te leggen met de wijnmakers.

De aanwezigheid van bodega’s zoals González Byass, Tradición, Emilio Hidalgo en Delgado Zuleta maakte van deze buitenexpositie opnieuw een unieke gelegenheid om de verschillende stijlen van Sherrywijnen te ontdekken en in gesprek te gaan met de producenten, en zo de ideale sfeer te creëren voor iedereen — producenten, sommeliers, professionals uit de sector en wijnliefhebbers — om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Deze professionele proefruimte, opgezet buiten de locatie en gesponsord door de Andalusische regionale overheid (Junta de Andalucía), bleek de perfecte aanvulling op de Copa Jerez, en bood een zintuiglijke ervaring voor alle aanwezigen om te verkennen en te genieten.

Bron: persbericht
Foto’s: abel.valdenebro@gmail.com