Op dinsdag 20 september heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Tatjana Puklavec uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2022. De award werd feestelijk uitgereikt met een spetterende finaleshow in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy.

Winnares Tatjana Puklavec staat aan het roer van het familiebedrijf Puklavec Wines in Slovenië. De jury koost voor Tatjana als winnares om haar ambitieuze visie, professionaliteit en toegankelijkheid. Na de uitreiking genoten gasten van wijnen uit de Walraven Wijnbar, waar de vier wijnmerken geschonken werden die de afgelopen vier nominaties hebben gesponsord. Vanuit de jaren 60 bakbrommer werd een Fruits de Mer buffet geserveerd en de oesterman liep rond om gasten te voorzien van verse oesters. Deze vierde editie van de verkiezing was wederom een geslaagd feest, op naar Wijnvrouw van het jaar 2023!

Wijnvrouw van het jaar, de genomineerden

Afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw van het seizoen genomineerd. Uit deze voorrondes kwamen vier ambitieuze vrouwen uit de Nederlandse wijnwereld naar voren. Kanshebbers voor de felbegeerde titel waren Jolande Vos, Liesette van Eijnsbergen en Rianne Ogink. De genomineerden zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. De jury bestond uit Barbara Verbeek, Claudia van Dongen (Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (Wijnvrouw van het jaar 2020) en Birthe van Meegeren (Wijnvrouw van het Jaar 2019).

Jury en publieks oordeel

De keuze voor dit jaar was lastig, maar is uiteindelijk op Tatjana Puklavac gevallen. De jury is onder de indruk van de lange adem van Tatjana Puklavec. Toen zij het familiebedrijf Puklavec Wines overnam, had zij een duidelijke visie. Haar droom was om wijn over de hele wereld te verkopen en in Nederland verkrijgbaar te zijn bij bepaalde verkooppunten. Dat is haar met wat omwegen nu gelukt. Tatjana is professioneel, toegankelijk, heeft een goede marketingvisie maar daarnaast is zij ook een aimabele vrouw. Om deze redenen is zij de beste keuze voor de Wijnvrouw van het jaar 2022, waarmee Tatjana een mooie wijnreis naar Champagnehuis Louis Roederer wint. Naast het oordeel van de jury gold ook de stem van het publiek. Via de website kon worden gestemd op de genomineerden waar dit jaar voor het eerst de publieksprijs uit is voortgekomen. De 31-jarige Rianne Ogink behaalde de meeste stemmen en wint hiermee een bezoek aan het wijnhuis van Mouton Cadet in Bordeaux, waar zij op dit moment de Bachelor Vitcultuur & Oenology volgt.

Over Tatjana Puklavec

Tatjana Puklavec is geboren in Bonn in Duitsland, als dochter van een Sloveense vader en een Duitse moeder. Zij groeide op in een bourgondisch en gezellige familie. Na een wereldreis en haar studie bedrijfseconomie in München heeft Tatjana in verschillende sales en marketingfuncties bij internationale bedrijven gewerkt, kwam voor de liefde in Nederland terecht en nam in 2009 het familiebedrijf Puklavec over. Puklavec Family Wines uit Slovenië is één van de grootste wijn-producerende families van Europa. De liefde voor wijn begon in 1934, bij Martin Puklavec. Zijn visie: samen met zijn familie en lokale Sloveense boeren de allerbeste wijnen maken vanuit het wijngebied Jeruzalem Ormož. Zoon Vladimir en zijn gezin zetten met dezelfde passie de filosofie van hun (groot)vader voort. Inmiddels produceert de familie, met Tatjana aan het hoofd, vanuit twee grote wijnkelders zo’n vijf miljoen liter prijswinnende Sloveense kwaliteitswijn per jaar die naar 21 landen wereldwijd wordt geëxporteerd. De mooie, no-nonsense en betaalbare wijnen van het familiebedrijf vind je over de hele wereld, gerund vanuit een klein kantoor in Tilburg.

Wijnvrouw van het jaar 2022

De wijnwereld is aan het veranderen. De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. In 2019 richten Clarissa en Barbara de Stichting Wijnvrouw van het Jaar op. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

Organisatie Wijnvrouw van het Jaar

Het Wijntheater  

Het kloppend hart van het Wijntheater is de sfeervolle bedoeïenentent van oesterman Barend Havenaar en Register vinoloog Barbara Verbeek. In een decor uit grootmoederstijd, muziek van vinyl uit de jaren 60 & 70 en vintagestoelen kunnen bezoekers hier terecht voor educatieve shows over wijn, glaswerk en culinaire producten. De gastvrouwen in vintage kleding zorgen samen met de vinyl-dj’s voor een ongedwongen warme sfeer in het Wijntheater onder het genot van een goed glas wijn.

MissPublicity​

MissPublicity creëert op proactieve en onconventionele wijze zichtbaarheid in media voor verschillende lifestyle brands en bedrijven uit de hospitality, evenementen en culturele sector. In het portfolio zijn namen te vinden als Hallmark, Wilkinson, de Euromast en Bilderberg Parkhotel. MissPublicity vindt haar wortels in Rotterdam en heeft daarnaast een vestiging in Antwerpen en sinds 2016 ook in Amsterdam. Het bedrijf is onderdeel van de Publicity Group, waaronder ook ArtPublicity. Het laatste richt zich op bedrijven uit de kunst & cultuur sector. MissPublicity werd in 2003 opgericht door Clarissa Slingerland.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook