Eind mei presenteerden tweeëntwintig Franse wijnproducenten zich in Amsterdam tijdens het evenement Tastin’France 2024. De organisatie was in handen van Michèle Lainé, Sr. Export Adviseur wijn en overige dranken van Business France. Uit 8 Franse wijnregio’s konden wijnen worden geproefd: Bordeaux, Champagne, Elzas, Languedoc, Roussillon, Loire, Provence en Rhône. Ed Carper was erbij voor ANNE-WIES.NL en deelt hier een selectie van de wijnen die hij heeft geproefd. Sommige van hen zoeken nog een importeur. Dus importeurs: doe er je voordeel mee.

Champagne Étienne Oudart

Domaine Étienne Oudart is gestart in1958 en bevindt zich in Brugny, op de zuidelijke heuvel van Épernay . Het bedrijf is11ha groot. Van vader op zoon is de passie voor wijn doorgegeven doorgegeven. Bij de familie Oudart staat alles in het teken van kwaliteit. Voor Jacques en Maxime Oudart is het belangrijk om de wijnstokken rustig te laten groeien om de druiven de tijd te geven om een optimaal evenwicht aan suiker en aroma’s te bereiken. De keuze voor duurzame wijnbouw is in 2018 beloond met het behalen van de certificatie “Duurzame wijnbouw in de Champagne” en het HVE-label (High Environrnental Value) dat staat voor hoge milieuwaarde.

Brut Origine Champagne AOC
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier. Gouden medaille Gilbert & Gaillard 2021, Duurzaam, 9 gram dosage.
Citroengeel, meer dan gemiddelde geuren van citroen, natte stenen, groene appel, meloen, lichte brioche(gisttonen), iets noten, fijne mousse, meer dan gemiddelde zuren en lengte, gemiddelde smaak. Leuke wijn.

Extra-Brut Vintage 2015 – Champagne AOC
20% chardonnay, 40% pinot noir, 40% pinot meunier, 2 gram dosage.
Licht goudgeel, meer dan gemiddelde geuren van citroen, gele appel meloen, stevige brioche, iets noten, droog, meer dan gemiddelde zuren, smaak en lengte, gemiddelde body. Mooie wijn.

Cuvée Juliana Vintage 2013 – Champagne AOC
 40% chardonnay, 40% pinot noir, 20% pinot meunier, 9 gram dosage, duurzaam.
Licht goudgeel, meer dan gemiddelde geuren van citroen, gele appel, stevige brioche, iets noten, iets bitter, meer dan gemiddelde zuren, smaak en lengte, gemiddelde body. Mooie wijn.

Champagne Pannier

Maison Champagne PANNIER werd in 1899 in het dorpje Dizy aan de rand van Epernay door Louis-Eugène PANNIER opgericht. In de loop van de tijd en dankzij uitstekend werk won het merk aan reputatie en vestigde zich in 1937 in Château-Thierry in het hart van de heuvels van de Marne-Vallei. Het huis profiteert van prachtige middeleeuwse steengroeven die de kelders vormen en een goede setting zijn voor de rijping van de wijnen. Deze kelders, gegraven in de 12e eeuw, werden gebruikt om de stad Château-Thierry te bouwen. In 1974 nam een coöperatie van wijnbouwers, COYA MA, die al bij het bedrijf betrokken was, de activiteit over en maakte van het merk PANNIER de vaandeldrager. Vanaf dat moment is kwaliteit het sleutelwoord voor de ontwikkeling van het merk. In 2009 werd het logo aangepast om de elegantie en de stijl van PANNIER te verankeren. In 2017 onthult het merk PANNIER een nieuwe identiteit die beter bij deze tijd past maar die de elegantie en de kwaliteit van de bubbels blijft benadrukken.

Champagne Pannier Brut “Sélection”
Chardonnay, pinot noir, meunier, 16/20 Jancis Robinson.
Licht goudgeel, meer dan gemiddelde geuren van citroen, groene appel, iets mineraal (natte stenen), lichte brioche, iets bitter, droog, meer dan gemiddelde zuren en lengte gemiddelde smaak en body. Mooie wijn.

Champagne Pannier 2015
Chardonnay, pinot noir, meunier, 16,5/20 Jancis Robinson.
Licht goudgeel, meer dan gemiddelde geuren van citroen, groene appel, iets mineraal (natte stenen), lichte brioche, iets bitter, droog, meer dan gemiddelde zuren en lengte gemiddelde smaak en body.
Mooie elegante wijn.

Champagne Patis-Paille

LA TRADITION Maison PATIS PAILLE is al vijf generaties in de familie. Het domaine ligt op de rechteroever van de Marne-vallei en strekt zich uit tussen de stadjes Dormans, Cuchery en Hautvillers. De bodems, voornamelijk klei-kalksteen, zijn ideaal voor de ontwikkeling van pinot meunier, de emblematische druivensoort van het huis. “We zijn trots op ons bedrijf en houden zorgvuldig toezicht op de kwaliteit van de druiven en op de wijnbereiding. Het HVE-label (High Environrnental Value) weerspiegelt de bodems en biodiversiteit. Ons doel: de knowhow en authenticiteit van onze champagnes onder de aandacht brengen en zo het familie-erfgoed met passie en toewijding in stand houden”.

Champagne Patis Paille Brut Tradition
Pinot meunier, duurzaam, HVE3, dosage 9 gram.
Licht goudgeel, meer dan gemiddelde geuren van citroen, groene appel, lichte brioche, bitter, meer dan gemiddelde zuren en lengte. Gemiddelde smaak en body. Leuke wijn, wel mij wat te bitter.

Champagne Patis Paille 2020
Pinot meunier, chardonnay, duurzaam, HVE3.
Licht goudgeel, meer dan gemiddelde geuren van citroen, groene appel, iets mineraal (natte stenen) lichte brioche, bitter, droog, meer dan gemiddelde zuren en lengte gemiddelde smaak en body. Leuke wijn ook erg bitter. 

Tastin France Ed Champagnes

Domaine des Brissettes (Loire)

Het wijnbedrijf is in 2022 opricht en de eerste vinificatie was in 2023. Het doel is om in het eerste jaar 20.000 flessen te verkopen. Het bedrijf exporteert momenteel nog niet. De wijnen worden vandaag voor het eerst in het buitenland gepresenteerd en men hoopt tijdens deze proeverij een importeur te vinden. Het Domaine heeft een oppervlakte van 5 hectare en is in omschakeling naar de biologische landbouw. De wijnen zijn typisch Loire-wijnen, fris en aromatisch.

Le Berceau – Loire – AOC Cheverny 2023
Sauvignon blanc, chardonnay, biologische conversie.
Citroengeel, minder dan gemiddelde geuren van citroen, gele appel, iets blanke perzik, droog, meer dan gemiddelde zuren en lengte gemiddelde smaak en body. Leuke wijn wat dun voor een Cheverny.

Le Berceau – Loire – AOC Cheverny 2023
80% pinot noir, 20% gamay, biologisch conversie.
Licht robijnrood, gemiddelde geurig, aardbei, framboos, iets rode kers, wat gronderig, droog, gemiddelde (+) zuur, gemiddelde body, en lengte. Leuke wijn.

Chai Saint Olive (Beaujolais/Rhône)

Chai Saint Olive is een wijnmakerij in het centrum van de stad Lyon. Chai Saint Olive ontvangt versgeperste druivenmost van zorgvuldig geselecteerd druivenrassen die afkomstig zijn van 8 domaines die op maximaal 80 kilometer van Lyon liggen. Deze urban winery zorgt vervolgens voor de vinificatie, de opvoeding van de wijn, maakt de blends en bottelt de wijn. De chardonnay en gamay druiven komen uit de Beaujolais terwijl de viognier, marsanne en syrah zijn geteeld in het noordelijke Rhônedal (tussen Mauves en Ternay).

Chardonnay Cuvée 812 Bio  2021
Vin de France, 1 jaar eiken mix van gebruikt en nieuw.
Licht goudgeel, meer dan gemiddelde geuren van citroen, gele appel, vanille, perzik, toast, iets boterig, droog, meer dan gemiddelde zuren en lengte, smaak en body. Mooie wijn.

Viognier Cuvée 812 – 2021
Vin de France, wit, duurzaam. Licht goudgeel, meer dan gemiddelde geuren van abrikoos, gele appel, vanille, toast, lychee, sinaasappelbloesem, droog, gemiddelde zuren en meer dan gemiddelde lengte, smaak en body. Mooie wijn.

Domaine Saint Roch (Rhône)

Domaine Saint Roch is een familiebedrijf van meerdere generaties en beschikt over 60 hectare gelegen in Beaumes de Venise. De familie Meissonnier is bezeten van wijn en elke generatie heeft zijn of haar persoonlijke toets aan het domaine toegevoegd waardoor Saint Roch een voorbeeld voor de appellation is geworden. Vandaag hebben Stéphanie, Stéphane, Théo en Quentin de leiding en zijn klaar voor dit grote avontuur! Sinds de oprichting van de wijnmakerij in 2012 beschikt het domaine over een modern uitgeruste kelder. De wijngaard is HVE-3 gecertificeerd waarbij veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit en duurzaamheid van de productie. Het landgoed ligt tussen de Mont Ventoux en bergen de Dentelles de Montmirail op een klei-kalksteen terroir, bestaande uit grijze klei, kiezels en zand uit het Mioceen. “Wij produceren appellaties die typisch zijn voor de Rhônevallei, zoals Beaumes de Venise, Vacqueyras, Ventoux, Côte du Rhône, Vin de Pays en Muscat de Beaumes de Venise”. Domaine Saint Roch is de ideale plek om de vriendelijke regio en de wijnen van Beaumes de Venise te ontdekken. Saint Roch is actief op het gebied van wijntoerisme met rondleidingen, proeverijen en beschikt zelfs over accomodatiemogelijkheden voor een complete ervaring voor de wijnliefhebber.

AOC Vacqueyras Rouge Projet F 2022
Rhône dal, grenache, syrah – biologisch.
Robijnrood, bramen en cassis, rode kers, zwarte en witte peper, meer dan gemiddelde tannine iets branderig van de alcohol veel smaak en lengte. Sappige kruidige mooie wijn.

Maison Rivier (Rhône)

Zes generaties, één passie… “Het is een verhaal over mannen en vrouwen uit dezelfde familie en die een gemeenschappelijke passie delen. Een passie die op natuurlijke wijze van generatie op generatie wordt overgedragen.”

Madeleine Blanc, AOC Côtes du Rhône 2022
Grenache blanc, roussanne en viognier, duurzaam.
Licht goudgeel, meer dan gemiddelde geuren van citroen, gele appel, abrikoos, amandel, droog, gemiddelde zuren iet meer dan gemiddelde lengte, smaak en body. Mooie wijn.

Cuvée Joseph, AOC Chusclan 2021
Syrah, grenache en mourvèdre, duurzaam, biologische conversie.
Robijnrood, zwarte peper, bramen pruimen, droog, meer dan gemiddelde tannine, body en smaak, veel lengte. Mooie stevige wijn zonder elegantie te verliezen.

Cuvée Augustin, AOC Chusclan 2021
Grenache, syrah, mourvèdre en cinsault, duurzaam, biologische conversie.
Robijnrood, zwarte peper, bramen pruimen, droog, meer dan gemiddelde tannine body en smaak, veel lengte en kracht. Mooie elegante wijn.

Cuvée Maely, AOC Laudun 2023
60% viognier, 10% clarette, 30% grenache blanc, duurzaam.
Licht goudgeel, veel geuren van citroen, gele appel, abrikoos, bloesem, amandel, droog, gemiddelde zuur gemiddelde lengte, smaak en body. Mooie verfijnde wijn.

Tastin France compilatie

Grande Pallière (Provence)

Dit wijnhuis ligt in het hart van de Provence, in het stadje Correns, op een hoogte van 250 meter. Het bestaat uit 200 hectare, waarvan 40 wijngaarden geclassificeerd als AOC Côtes de Provence. Deze percelen met wijnstokken profiteren van een uitzonderlijk microklimaat, gunstige zonneschijn door de ligging op de heuvels evenals een zeer gezonde klei-kalksteenbodem.

Grande Pallière Rosé, AOP Côtes de Provence 2023
Rosé van grenache, cinsault en syrah, gouden medaille Paris 2023, biologisch.
Kruidige rosé best wat smaak, rood fruit. Leuke wijn.

Grande Pallière Blanc, AOP Côtes de Provence 2023
Rolle (vermentino) en ugni blanc, zilveren medaille Paris, biologisch.
Frisse wijn, aardig wat smaak, bloemig, blijft wat hangen. Leuke wijn.

Grande Pallière Rouge, AOP Côtes de Provence 2023
Grenache en syrah, gouden medaille Macon 2023, biologisch.
Robijnrood met paars randje, pruimen, bramen, zwarte peper, iets eucalyptus, best veel smaak en lengte. Mooie sappige wijn.

Arnaud de Villeneuve (Roussillon)

Deze coöperatie is rijk aan diversiteit door de 1.270 hectare grote wijngaard, gelegen tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee. De vlaktes, de valleien, de heuvels en de terrassen bieden een prachtig palet aan terroirs. Sinds 2012 zet men zich in voor een duurzame ontwikkelingsaanpak. De belangrijkste uitdagingen zijn het behoud van het milieu en de biodiversiteit en het versterken van sociale banden. Gecertificeerd met het label “Vignerons Engagés”, het eerste CSR- en duurzame label gewijd aan de wijnwereld in Frankrijk.

IGP Côtes Catalanes Chardonnay Classic 2023
Chardonnay, duurzaam.
Mooie frisse wijn met veel geel fruit.

IGP Côtes Catalanes Grenache Vieilles Vignes 2022
Grenache noir, duurzaam.
Robijnrood, bramen, rode pruimen, witte peper, droog, gemiddelde tannine, meer dan gemiddelde body en smaak, veel lengte. Mooie wijn.

AOP Côtes du Roussillon N°153 White 2023
Grenache blanc, macabeu en vermentino, gouden medaille Concours des Vins de la Coopération 2024, duurzaam.
Bloemig, abrikoos. Leuke wijn.

AOP Côtes du Roussillon, N° 153 Red 2023
Rosé van grenache en syrah, duurzaam.
Licht zalmroze licht kruidig lekkere doordrink rosé met rood fruit.

AOP Côtes du Roussillon Côté Nature 2021
Syrah, grenache en mourvèdre, biologisch.
Robijnrood, bramen, pruimen, kruiden, droog, meer dan gemiddelde tannine(zacht), body en smaak, veel lengte. Mooie wijn.

AOP Côtes du Roussillon Villages Altatura 2021
Syrah en grenache, 3* & Coup de Coeur Guide Hachette 2024,  zilveren medaille Concours Terre de Vins 2023, zilveren medaille Concours des Vins de la Coop 2023, gouden medaille Vinalies Occitanie 2023, duurzaam, 12 maanden nieuw barrique.
Robijnrood , geurig, pruimen, bramen, vanille, zwarte peper en kruiden, laurier, droog, meer dan gemiddelde tannine, body en smaak, veel lengte. Heel mooie wijn.

BWINE (Bordeaux)

BWINE is eigenaar van de 2 grootste chateaus in de AOP Bordeaux Supérieur : Château de Séguin & Château de la France die regelmatig bekroond zijn. BWINE is HVE-3 gecertificeerd en heeft het eerste CO2 neutrale cuvée in de streek ontwikkelt. BWINE biedt ook wijnen van andere Bordeaux appellations en wijnen uit andere Franse regio’s. Ze proberen de beste prijs-kwaliteitverhouding aan te bieden voor exclusieve bekroonde merken.

Château de Seguin Cuvée Prestige 2019 AOC Bordeaux Supérieur Rouge
Merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, 91 Punten Best Buy Wine Enthusiast 2021, gouden medaille Concours Sakura 2021, gouden medaille Terre de Vins 2021.
Robijnrood, geurig, cassis, bramen pruimen, iets kruiden, droog, meer dan gemiddelde tannine body en smaak, veel lengte. Mooie wijn.

Château de Seguin 100% Malbec 2022 AOC Bordeaux Supérieur Rouge.
Paarsrood, cassis, bramen, pruimen, kruiden, droog, hoog tannine meer dan gemiddelde body en smaak, veel lengte. Mooie wijn.

Château de Seguin Cuvée Carpe Diem 2014 AOC Bordeaux Supérieur Rouge
Merlot,1 * Guide Hachette 2017,  gouden medaille Canada, Prix des Vinalies.
Robijnrood, cassis, bramen pruimen, droog, meer dan gemiddelde tannine body en smaak, veel lengte. Mooie wijn.

Esprit Ferrand AOC Pomerol 2022
Merlot en cabernet franc.
Robijnrood, cassis, cederhout, bramen, pruimen, kruiden, droog, meer dan gemiddelde tannine meer dan gemiddelde body en smaak, veel lengte. Heel mooie wijn.

Vitis Epicuria (Bordeaux)

Het bedrijf Vitis Epicuria is in 2004 opgericht door 2 wijnliefhebbers en is een distributeur van premium wijnen. Ze hebben exclusieve partnerschappen afgesloten met wijnbouwers uit alle Franse regio’s en zelfs met enkele buitenlandse wijnproducenten. De zoektocht naar de beste producenten, gecombineerd met de vertrouwensrelaties die ze hebben met hun leveranciers vormt de kern van hun bedrijfsfilosofie zodat ze hun veeleisende klanten tevreden kunnen stellen. Voortbouwend op zijn “high-end” positionering bedient het bedrijf een internationale klantenkring in meer dan 40 landen.

Château Jendeman Cuvée Classique 2018 – AOP Fronsac
Bordeaux, 90% merlot, 9% cabernet franc en 1% malbec, conventioneel.
Robijnrood, cassis, bramen, pruimen, kruiden, bietjes, droog, meer dan gemiddelde iets drogende tannine, meer dan gemiddelde body en smaak, veel lengte. Mooie sappige wijn.

Château Coulet 2020 AOP Saint Emilion Grand Cru
Bordeaux, 60% merlot, 30% cabernet franc, 7% malbec en 3% cabernet sauvignon, biologisch.
Robijnrood, cassis, bramen, pruimen, kruiden, bietjes, droog, meer dan gemiddelde tannine, body en smaak, veel lengte. Mooie wijn.

Conclusie

Ondanks het feit dat ik niet bij alle producenten heb kunnen proeven heb ik een goede impressie gekregen van het aanbod, dat heel divers is. Ik kijk uit naar de volgende Tastin’ France.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen. Lees hier de artikelen van Ed.

#EdCarper