Eind januari werden tijdens de wijnproeverij Tastin France 2017 de belangrijkste trends in de wijnconsumptie van Nederland gepresenteerd. Michèle Lainé maakte ze namens Business France bekend. De cijfers komen onder meer van de belangrijkste Nederlandse supermarkten en douane. Vooral verrast was ik door…. de bubbels! 

Tastin’ France: de trends in 2017

 • De consumptie in liters was 380 miljoen in 2015.
 • Men drinkt minder wijn maar wel betere (-2% in volume, -0,3% in waarde).
 • 66% van de wijnen wordt gekocht in de supermarkt, het grootste deel door vrouwen.
 • De gemiddelde aankoopprijs van een fles wijn daar is in 2015 € 3,44.
 • Verkopen via internet groeien nog steeds.
 • Frankrijk is in NL nog steeds marktleider in volume en waarde, gevolgd door Duitsland.
 • Het aantal horecavestigingen steeg naar ruim 40.000 waarvan 15.000 cafés en bars.
 • Van de wijndrinkers geeft 70% aan geen kennis van wijn te hebben, maar er is een groeiende interesse in het vergaren van kennis door social media, wijncursussen, wijnproeverijen en de opkomst van hippe wijnbars (verjonging van wijn).
 • De schroefdop is inmiddels volledige geaccepteerd (gemak) evenals de petfles (handig voor onderweg) en andere bubbels dan champagne (cava, prosecco). Champagne wordt nog altijd als een luxe drank beschouwd.
 • Aandacht voor gezondheid groeit en daarmee aandacht voor duurzaamheid, biologisch, natuurwijnen, BOB, WIM.
 • Frisse en fruitrijke wijnen worden verkozen boven zware tanninerijke.
 • Er is behoefte aan innovatie: moderne etiketten, fancy packaging, blauwe wijn, snoepjes van wijn.
 • Daarnaast is er een groeiende aandacht voor oude nieuwe wijnlanden zoals bijvoorbeeld Armenië, Azerbeidzjan, Kroatië, China etc., zo bleek op de onlangs gehouden Wine Professional.
 • Ook krijgen ‘andrere’ druivenrassen meer aandacht: Spätburgunder en carmenère  ipv cabernet sauvignon en merlot.
 • De IGP appellatie is succesvol. Door meer kennis is de consument bereid iets meer uit te geven voor een fles wijn. IGP in plaats van een gewone land- of tafelwijn.
 • Er worden meer mousserende wijnen verkocht en er is meer aandacht voor ‘bubbles and bites’, evenals voor rosé en rode bubbels.
 • Door de verlaging van de accijns (van € 1,91 naar € 0,66) op o.a. mousserende wijnen per 01-01-2017 wordt verwacht dat die trend gaat doorzetten.
 • In de eerste 9 maanden van 2016 pluste Beaujolais Villages +118, Vouvray +125 en Crémant de Bourgogne zelfs…+134!

Tastin uitnodiging

Tastin’ France, de proeverij

Mousserend stijgend en Crémant de Bourgogne zelfs +134??? Reden voor mij als bubbel-liefhebber om de mousserende wijnen van deze proeverij eens onder de loep te nemen. Op Tastin France zijn  50 producenten vertegenwoordigd uit verschillende Franse wijngebieden. Niet alleen de traditionele regio’s zoals Champagne, Bordeaux, Bourgogne en de Loire presenteren hier hun wijnen, ook Corsica en kleine gebiedjes binnen de grote regio Languedoc-Roussillon zijn van de partij. Ik ga op zoek naar de bubbels!

Tastin kaart

Tastin’ France, de champagnes

Er is een zestal champagne-producenten aanwezig. Omdat ik heel benieuwd ben naar de andere mousserende wijnen uit Frankrijk proef ik alleen de champagnes van Alfred Gratien. En daar heb ik geen spijt van want ze zijn mooi! Net als de champagnes van Krug zijn ze op hout vergist. Ze  hebben geen malolactische gisting gehad. Daardoor hebben ze complexiteit en zijn heerlijk fris.
1) Champagne Alfred Gratien Brut Chardonnay 50%, pinot noir en pinot meunier elk 25%. Droog, fris, gele appel, lichte hout, duidelijke tonen van gist.
2) Champagne Alfred Gratien Blanc de Blancs 2008 Schuimige mousse, citrus, zachte appelzuren, schoon en puur.
3) Champagne Alfred Gratien Cuvée Paradis 2008 Chardonnay en pinot noir. “Volgens onze keldermeester is het niet zo moeilijk deze wijn te maken”, zo vertelt Olivier Dupré, President Directeur Général van het het champagne-huis. “Hij gebruikt de beste druiven en de beste houten vaten: dat wordt natuurlijk de beste champagne!”  Hij is inderdaad heel mooi. Een complexe neus, met fris geel fruit, citrus, grapefruit. Komt in de mond terug, fris, stevig, rond en een schuimige mousse.
4) Champagne Alfred Gratien Millésime 2004 Deze champagne wordt tijdens de ‘prise de mousse’ niet afgesloten met een kroonkurk, maar met een echte kurk, waardoor hij langzamer rijpt. Hij is inderdaad nog heel fris, krachtig en zuiver. De mousse verdwijnt iets sneller dan bij de vorige wijnen.
5) Champagne Alfred Gratien Rosé Aan deze champagne is stille rode wijn (van pinot noir) toegevoegd voor de kleur. Elegante stijl met voldoende kracht. Bosvruchten, fris en fruitrijk. Mousse fijn en blijft redelijk lang.
6) Champagne Revillon d’Apreval Brut, Vignobles Dondain Eén champagne van een ander huis proef ik. Gontran Dondain maakt, samen met zijn dochter Stéphanie niet alleen wijn in de Minervois. Hij bezit tevens enkele hectare grond in Normandië waar hij Calvados maakt en in de Champagne waar deze ‘Revillon vandaan komt. Fijne mousse, sappig, fris, licht citrus en witte bloemen.

AlfredGratien Tastin France

Tastin’ France, mousserend Loire

Crémant de Loire Belle de Nuit, Alpha Loire Domaines Licht bloemig in de neus en mond. Zachte, licht schuimige mousse. Licht, fris, elegant.
Vouvray Brut Zéro, Domaine de la Chataigneraie 2006 Fris, aan de harde kant, prikkelende mousse die niet heel lang blijft.
Vouvray Chenin Brut ‘Le Bouchet’, Domaine La Croix des Vainqueurs Zacht bloemig in de neus en mond, licht grapefruit bittertje, fris, ook in de afdronk. Mousse blijft redelijk lang. Fijne wijn!
Vouvray Cuvée Premium 2014, Domaine La Croix des Vainqueurs Eveneens van chenin blanc. Nog gesloten. Iets langer in het glas komt hij wat los. Mooi droog, fris, rijk.
Overigens maakt deze wijnmaker ook een paar mooie stille wijnen, van sec tot moelleux. Terecht trots is hij op zijn Cuvée Lubin, Vouvray Liquoreux 2009, genoemd naar zijn zoontje die in dat jaar is geboren. Zoet uiteraard, met tropisch fruit en meloen, maar ondanks het suikergehalte van 200 gr/l en de 10 maanden houtrijping is hij heerlijk fris en speels.

Loire Tastin France

Laurent Bonneau laat trots de wijn zien die hij de naam gaf van zijn zoon.

Tastin’ France, mousserend overig

Crémant de Bourgogne Grande Réserve, Labouré Roi Niet veel neus, heel schuimig, fris, citrus, mousse snel weg, net als de afdronk.
Labouré Roi Grande Réserve Sparkling Wine Niet op de proeflijst en stond niet koel, dus ook niet geproefd. Gemaakt volgens de méthode cuve close. Op mijn vraag waarom zo’n wijn naast de Crémant: “Lekker goedkoop,  zo’n 2 euro per fles”. Daar moet ik het mee doen.
Crémant de Bordeaux L’Arche Perlée Brut In de neus wat gesloten, in de mond gele appel, peer, limoen. Mousse licht schuimig en redelijk snel weg. Elegant, licht bloemig en fris.

Cremants Tastin France

Crémant de Bourgogne in opmars 

Labouré Roi is vast niet de reden dat de verkoop van Crémant de Bourgogne is zo is gestegen. Of misschien juist wel door de prijs van de ‘sparkling’. Feit is wel dat de kwaliteit van veel Crémants de Bourgogne de laatste tijd omhoog is gegaan én dat de wijn is herontdekt. In blindproeverijen wordt hij zelfs vaak voor champagne aangezien. Hoe dan ook, ik ben blij met de diversiteit in bubbels. Mijn favoriete mousserende wijnen vanmiddag waren de champagnes van Alfred Gratien. Jammer dat ik geen tijd meer had om de vele stille wijnen te proeven. Want dat Frankrijk nog altijd veel bijzonders te bieden heeft werd hier vanmiddag wel bewezen.

www.businessfrance.fr
contact: michele.laine@businessfrance.fr