Flessenpost. Domaine du Tariquet presenteert een ‘oude’ serie wijnen in een nieuw jasje: ‘The Charmers‘ heten ze. De wijnen zijn voorzien van een geheel eigentijds label dat is vervaardigd met een speciaal drukproces. Ziet er tof uit! Nu nog even proeven….

Nieuwe druivenrassen in de Gascogne

De Franse Gascogne staat van oudsher vooral bekend om de productie van Armagnac. De druiven die daarvoor worden gebruikt zijn onder meer ugni blanc en colombard. Dat waren dan ook voor de wijnproductie de belangrijkste druivenrassen. Tot de familie Grassa van Tariquet besloot ook andere druivenrassen aan te planten. In de jaren 1980 werden sauvignon blanc en chardonnay aangeplant, gevolgd door chenin in de 1990’s en marselan in 1999. Dat deze derde generatie wijnbouwers een vooruitziende blik had met deze aanplant blijkt wel uit het succes dat de wijnen van Tariquet nu hebben.

Domaine du Tariquet The Charmes vier wijnen op rij

Domaine Tariquet, het fruit voorop

Met The Charmers maakt Domaine Tariquet wijnen waarin het fruit en daarmee het druivenras centraal staan. Met de nieuwe uitmonstering wil het domaine dat benadrukken.

De Sauvignon Blanc is, zoals je van een Sauvignon Blanc mag verwachten, ‘fris, groen en grassig’, maar in een heel milde vorm. Bloemig, citrus en mild exotisch fruit.
Lekker aperitief, bij gegrilde scampi’s, een gegrild witvisje of jonge geitenkaasjes (Chavignol)

De Chardonnay is eveneens fris maar, door een ‘touch van hout’ ook mooi rond met fijne vanilletonen.
Lekker bij de ouderwetse ‘Sole Meunière’, een kreeftje of de ‘Camembert de Normandie’.

De Chenin (75%) krijgt in de Tariquet The Charmes serie gezelschap van deze Chardonnay (25%). Een verrassende blend waarin ik niet direct een Chenin herken. Desalniettemin een fijn glas: fris, fruitrijk, opwekkend en rond.
Lekker bij ceviche van zeebaars, krab of een niet te oude schapenkaas.

De Marselan (een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache noir) rosé tot slot heeft prettig rood bessenfruit en een frisse Mediterrane kruidigheid.
Lekker bij charcuterie, tartaar van zalm met avocado en limoen of een oude (schapen)kaas.

Deze wijnen met een adviesverkoopprijs van €8,50-€8,75 zijn te koop bij de betere wijnspeciaalzaken.

LINKS:

Importeur: LFE, Building Winning Wines Together

Geen enkel wijn- of ander culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!