Ter gelegenheid van Wereldtapasdag 2017 die plaatsvindt op 15 juni a.s. organiseerde The Wine & Food Association de verkiezing Tapaswijnen van het Jaar. Met meer dan 140 – uiteraard Spaanse – wijnen was de inzending verrassend groot. De wijnen werden beoordeeld in combinatie met 18 verschillende, typische tapasingrediënten. Veel prima wijnen scoorden minder goed bij deze, vaak pittige, smaakvolle ingrediënten. Anderzijds waren er ook veel wijnen die in ‘tapacontext’ juist beter tot hun recht kwamen.

thewineandfood-logo

Smaakprofiel tapaswijn

Over het algemeen zijn het plezierige wijnen, soms makkelijk doordrinkbaar of licht geprononceerd qua aroma’s, licht fruitig met hoge zuren en goede spanning, die het breedst inzetbaar zijn bij allerlei tapas. Ze moeten vooral bestand zijn tegen ziltigheid, zuren en pikante tonen.
Sherrywijnen bewezen eens te meer hun status van echte tapaswijnen dankzij hun hogere alcoholpercentage en kenmerkende ziltigheid. Verrassend was dat verschillende oudere cava’s het goed deden. Witte wijnen presteerde over het algemeen wat minder en kwamen vaak te fruitig over. Onder de rode wijnen waren wel diverse voltreffers.

De winnende Tapaswijnen 

De winnaars werden bekendgemaakt op vrijdag 2 juni tijdens Taste of Amsterdam, voorafgaand aan de bekendmaking van de Rosé-, Mousserende en Champagnewijnen van het Jaar i.h.k.v. het Proefschrift Wijnconcours. Op www.thewinesite.nl leest u binnenkort meer over tapas en wijnen, inclusief proefnotities van de winnende wijnen en finalewijnen en een verslag van bezoeken die wij brachten aan Alicante en Malaga. (Op Anne-Wies.NL op World Tapas Day (15 juni a.s.) haar keuze aan Tapaswijnen. Red.)

tapaswijnen winnaars

De Tapaswijn winnaars. Foto: www.thewinesite.nl 

Wit t/m € 15
García Viadero Blanco de Albillo, Bodegas Valduero, IGP Castilla y León, Spanje 2016
Wijnkoperij Okhuysen € 14,50

Wit t/m € 30
Placet Valtomelloso, Alvaro Palacios, Rioja, Spanje 2014
Oud Reuchlin & Boelen € 21,59

Rood t/m € 15
Bajondillo, Jiménez-Landi, Méntrida, Spanje 2015
Wijnimport J. Bart € 8,25

Rood t/m € 30
Martinet Bru, Clos Martinet, Priorat, Spanje 2014
Ad Bibendum € 25,75

Overige wijnen t/m € 30
Inocente Fino Dry Sherry, Valdespino, Jerez, Spanje NV
Oud Reuchlin & Boelen € 14,35

Bron: persbericht The Wine and Food Association

thewineandfood-logo