In het kader van de Tannat Week valt er een uitnodiging in de bus. De Ambassade van Uruguay en ‘Uruguay Wine’ organiseren samen een ‘private Tannat wine tasting’ die plaatsvindt in de residentie van de ambassadeur van Uruguay, Ms. Laura Dupuy. Thijs Akkerman* is er voor Anne-Wies.NL bij.

“Wijn is natuurlijk het leukst wanneer je eerst met de wijnboer door de wijngaarden hebt gelopen en na afloop de wijnen proeft die gemaakt zijn van druiven, afkomstig van de zojuist bewonderde wijnstokken. Heel andere koek is een proeverij van wijnen in de ambassadeurswoning van een land waar je nog nooit bent geweest. Dan moet de verbeelding je een handje helpen. Of iemand die er wél is geweest”

Ik was nooit in Uruguay

Net zoals Tommy Wieringa in zijn gelijknamige reisverhalenbundel toegaf: “Ik was nooit in Isfahan”, beken ik: ik was nooit in Uruguay. Over het land en zijn wijnen leerde ik weliswaar het een en ander tijdens de Vinologenopleiding en de Diploma Course in Wines and Spirits, maar dat was meestal in het staartje van de lessen over Argentinië en Chili. Wat daarvan vooral is blijven hangen, is dat de Uruguayanen de tannat-druif als hun nationale druivenras beschouwen. Verder herinner ik me vaag iets over excellent rundvlees en barbecues en ken ik uiteraard Luis Alberto Suárez, de voetballer die geschorst werd wegens het bijten van de Italiaanse verdediger Chiellini tijdens het WK in Brazilië. Kortom: een Uruguay-kenner durf ik mezelf niet te noemen.

Tannat Week

Nieuwsgierig betrad ik onlangs dan ook de woning van de ambassadeur van Uruguay, gelegen in een lommerrijk gedeelte van Wassenaar. Daar vond die middag een lezing met proeverij plaats in het kader van de ‘Tannat Week’. Deze thema-week is in het thuisland een begrip, maar doet bij de meeste wijnliefhebbers nog geen lampje branden. Daar moet verandering in komen, zo vertelde ambassadeur Laura Dupuy tijdens het welkomstwoord. Het is hoog tijd dat de wijnwereld Uruguay leert kennen als producent van kwaliteitswijnen en hoe kan dat beter dan door een jaarlijks evenement, gewijd aan de nationale druif?

Tannat-proeverij

Wijnland Uruguay

De lezing die volgde op het welkomstwoord werd gegeven door Jacqueline Snoeker, eigenaar van Vinergy en voormalig wijninkoper van Albert Heijn en Gall en Gall. Helder, informatief, maar het leerzaamst was het om haar tijdens de proeverij uitgebreid te spreken. Jacqueline heeft “het Zwitserland van Zuid-Amerika” meerdere keren bezocht en kent er, net als in de rest van Zuid-Amerika, aardig de weg. Tijdens het proeven van de diverse tannat-wijnen (waarover hieronder meer) en het nuttigen van diverse Uruguyaanse hapjes, praatte ze me enthousiast bij.

De tannat-druif

De tannat-druif komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk, met name Madiran, en arriveerde rond 1870 samen met Baskische immigranten in Uruguay. De eerste aanplant was in Salto, landinwaarts aan de Uruguay Rivier, ver weg van de Atlantische Oceaan en de hoofdstad Montevideo, die aan de monding van de Uruguay Rivier, de Rio de la Plata, ligt. Het land kent inmiddels dus al een wijnbouwtraditie van ruim 140 jaar. Bijna alle 180 wijnhuizen zijn familiebedrijven, waar vaak al de derde of vierde generatie aan het roer staat. In totaal beheren zij 6500 hectare aan wijnstokken, veelal tannat (49%) en sauvignon blanc (32%). Een derde van de wijnmakers exporteert inmiddels naar landen als Brazilië en de VS. Ook de import vanuit Europa groeit.

Trends in wijnland Uruguay

Volgens Jacqueline zijn er diverse trends gaande in wijnland Uruguay, dat op dezelfde breedtegraad ligt als bijvoorbeeld Kaapstad en Adelaide. Allereerst verschuift het aanbod van bulkwijn naar gebottelde wijnen. Ook wordt er flink ingezet op innovatie: elke fles heeft bijvoorbeeld op het etiket een QR-code staan waarmee de consument kan achterhalen waar de wijn vandaan komt. Veel Uruguayaanse wijnmakers hebben het vak geleerd in buurland Argentinië en in navolging van dat land heeft men ook in Uruguay steeds meer oog voor ‘terroir’. Hebben we het juiste druivenras op de juiste plek aangeplant? De overtuiging is dat er nog veel gebieden, vooral in de landinwaarts gelegen heuvels, te ontdekken zijn. Omdat er in grote delen van Uruguay veel regen valt, zoekt men vooral naar relatief droge gebieden en goed gedraineerde bodems. De trend die men tijdens de proeverij wilde benadrukken, is echter die van toenemende doordrinkbaarheid. De tannat is een druif met nogal wat tannines en hoewel de wijnen mede daardoor over het algemeen goed kunnen rijpen, schrikt de stroefheid de gemiddelde wijndrinker af. Door te kiezen voor andere vinificatietechnieken probeert men de wijnen nu eleganter te maken en dat lukt – zo bleek – soms erg goed.

Proefnotities tannat wijnen

De eerste wijn die geproefd kon worden, was de Don Pascual Crianza en Roble Tannat 2017. Donkerpaars van kleur, aroma’s van bramen, verkwikkende zuren en aanwezige, maar opvallend ronde tannines.

Na wat verwarring over de volgorde (het proefformulier week af van de volgorde waarin de flessen waren opgesteld), volgde de Gimenez Mendez Alta Reserva Tannat 2017. Het etiket vermeldt ‘maxima expresión del terroir’: Gimenez Mendez bezit wijngaarden in vier verschillende streken en deze wijn is gemaakt van druiven uit Las Brujas, “de beste van het kwartet”. Het was interessant geweest wanneer we de wijnen uit de verschillende zones met elkaar hadden kunnen vergelijken, maar iedere producent mocht maar één wijn inzenden. Deze wijngaard ligt in ieder geval maar 10 kilometer van de Rio de la Plata en wordt beïnvloed door de winden vanaf de Atlantische Oceaan. Vergelijkbaar met Bordeaux, maar dan wat warmer en vochtiger. Ook weer die diepe kleur, aroma’s van kersen, wat specerijen en iets meer hout en tannines. Nu al een mooie balans, maar over een aantal jaren ongetwijfeld nog evenwichtiger. Naar mijn mening de beste wijn van de middag.

GimenezMendez(2)

De El Capricho Tannat 2017 heeft duidelijk een ander karakter.  De wijn maakt onderdeel uit van de ‘Art Collection’ van het huis en dat is te zien aan het opvallende etiket. De druiven worden met de hand geplukt en zowel de vergisting als de rijping vinden plaats op roestvrij staal. Geen hout dus, maar de druif zelf geeft ook hier weer een stevige structuur van tannines uit de schillen. De wijngaarden liggen in het warmere binnenland en helaas is de zuurgraad daardoor opvallend laag. Hierdoor komt de wijn wat log en zwaar over.

De laatste wijn, de Estigma Gran Blend Reserva 2015 van het Argentijnse Piccolo Banfi, is gemaakt van 50% tannat en 50% petit verdot. In alles verraadt deze wijn de hand van ‘flying wine maker’ Michel Rolland: dieppaarse kleur, een intens aroma van zwart fruit, vijgen en specerijen, veel nieuw hout… Kortom, van alles ‘veel’. Niets mis mee, maar niet mijn smaak. In ieder geval zal nog een aantal jaren flesrijping de wijn geen kwaad doen.

De eerste twee wijnen pasten wat mij betreft het best in de trend van elegantere, minder tanninerijke tannat-wijnen. Alle vier de producenten zoeken nog een Nederlandse importeur.

“Terwijl ik na afloop over de brede lanen, onder een groen bladerdak, terugliep naar mijn auto, dacht ik twee dingen. Terplekke, in de wijngaard, filosoferend met de wijnmaker, leer je een wijn toch het beste kennen. Maar ik noteer wel alvast de ‘Tannat Week 2020’ in mijn agenda”

*Dit artikel is geschreven door Thijs Akkerman. Thijs is Vinoloog van de Wijnacademie, behaalde het diploma WSET4 en volgde in Duitsland een stookopleiding. Hij importeerde jarenlang wijnen en distillaten, maar koos er onlangs voor zich volledig te richten op het lesgeven over dranken. Daarnaast werkt hij bij Stokerij Lubberhuizen. Negroni.nl

Foto’s: Thijs Akkerman

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Thijs