Een heerlijk boek viel op de mat: BORRELTIJD van Susan Aretz. In BORRELTIJD geeft Susan recepten voor niet minder dan 70 borrelhapjes. Op haar planken niet de geijkte kaas-worst-bitterballen, maar ‘next level borrelhapjes’. En vooral niet alleen voor de zaterdagavond.

BORRELTIJD: een inspirerend boek vol ‘next level borrelhapjes’

Susan Aretz (onder meer bekend van haar online platform Smulpaapje) heeft in haar boek BORRELTIJD meer dan 70 hapje onderverdeeld over 12 borrelplanken met verschillende thema’s. Dat kan een land zijn, een van haar favoriete steden of een gebruiksmoment. Zo zijn er een Berlijn-Plank en een Tel Aviv-Plank, maar ook een High Wine-Plank, een Familie-Plank, een BBQ-Plank en ga zo maar door. In het voorwoord moedigt Susan je aan vooral ook zelf te experimenteren door hapjes van de verschillende planken de combineren: “…want borrelen is niet aan regels gebonden, je ‘moet’ er vooral zo hard mogelijk van genieten”.

Borrelboek Susan Aretz compilatie 1

De BORRELTIJD voorraadkast

De meeste hapjes maak je natuurlijk met verse ingrediënten maar omdat  “het handig is altijd een aantal dingen in huis te hebben zodat je redelijk makkelijk een hapje op tafel kan zetten” geeft Susan je in haar boek een kijkje in haar voorraadkast. Van olijven tot uien en van  sumak tot chipotle… ze staan allemaal in het voorraadkastje van Susan. Ook over de keukenapparatuur die zij handig vindt vertelt ze in haar boek.

In BORRELTIJD delen ook enkele van Susans’ culinaire vrienden waaronder Mathijs Vrieze, Yvette van Boven, Janny van der Heijden, Hidde de Brabander en Alex Haupt hun favoriete hapjes.

In het glas bij de borrelplank

Daarnaast heeft ‘in het glas’ een plek in het boek van Susan. Ze geeft tips voor de maat van je ijsblokjes, smaakmakers die je cocktails nog lekkerder kunnen maken en deelt haar favoriete biertjes, wodka, rum, bubbels, gin en tonic. Ik als wijnschrijver ben natuurlijk vooral benieuwd naar haar wijnkeuzes in het boek. Qua wijn gaat Susan vooral voor wit bij haar borrelplanken. Naast het feit dat ze een lans breekt voor de Nederlandse wijnen van St. Martinus is het voor de rest veel Rueda wat de klok slaat. De meeste wijnen uit de Spaanse wijnstreek Rueda zijn goed in te zetten bij verschillende planken. Persoonlijk echter zou ik het spannender vinden als er wat meer variatie in de wijntips zou zitten. Maar ach… de wijnliefhebbers onder ons kunnen die vast wel zelf verzinnen.

Borreltijd Susan Aretz compilatie 2

Watertandend lekker! 

Tot slot moet nog gezegd dat het boek op zich er al zo watertandend lekker uitziet dat het daarom alleen al een must-have is! Prachtige foto’s van heerlijke borrelhapjes! Maar genoeg gepraat… ik ga de keuken in, de ‘Kip & Mango summer rolls met pinda dipsaus’ maken. Of de Thaise cashewnoten van Mathijs Vrieze. Of de verse gazpacho. Of…..

Borreltijd Suzan Aretz boek

Uitgever: Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 2585 3

BORRELTIJD koop je makkelijk en snel bij Bol.com 

Vind hier meer boeken van Susan Aretz

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#kookboek