Sulfietvrije wijn uit Zuid-Spanje? Zit er niet in elke wijn een zekere hoeveelheid sulfiet? Tijdens het gistingsproces van wijn ontstaat immers altijd een kleine hoeveelheid natuurlijke sulfiet.

Conserveermiddel

In veel levensmiddelen zit van nature een kleine hoeveelheid sulfiet. Ook kan het aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantie-reactie. Voorkomende symptomen kunnen hartkloppingen en netelroos zijn maar ook een astma-aanval.*

EU-normen

Veel wijnmakers voegen sulfiet toe om hun wijnen te beschermen tegen oxidatie, de een is daar scheutiger mee dan de ander. Zelfs bij biologische wijn is dat het geval. Gelukkig zijn er op EU-niveau wettelijke eisen gesteld met betrekking tot het gebruik van sulfiet. Voor droge rode wijn bijvoorbeeld is de norm gesteld op maximaal 150 mg per liter en voor droge witte 200 mg per liter. Bij biologische wijnen mag nog altijd 110-120 ml per liter sulfiet worden gebruikt voor de droge wijnen. Op de fles moet worden vermeld dát er sulfiet is gebruikt. Het is dus lastig te weten hoevéél sulfiet er precies in de wijn zit.

EU logo groen

Geen toegevoegde sulfiet

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit onderzocht eind 2008 ruim 2000 wijnen in Nederland en kwam niet één ‘sulfietvrije’ wijn tegen met minder dan 5 mg per liter sulfiet (bron: factsheet ‘sulfiet, sorbinezuur en histamine in wijn.’)!  Wijnimporteur Granada Wijnen echter introduceert drie rode wijnen waarin sulfiet nauwelijks detecteerbaar is: minder dan 1 mg per liter! Het betreft een jonge Syrah, een Syrah crianza en een Tempranillo crianza van het biologische wijnhuis Mendez Moya uit Granada (Andalusië). Ik kreeg de Syrah opgestuurd om daar mijn mening over te geven.

syrahsulfietvrijspanje

Sulfietvrije wijn uit Zuid-Spanje, de Syrah 2009

De wijn komt in een sjiek model fles zonder capsule om de hals. Hij is donkerpaars van kleur en  heeft véél fruit in de neus: blauwe bessen, rijp fruit, confiture, bramenjam. In de mond een heel sappige aanzet, je proeft ook hier de blauwe bessen en een pittig wit pepertje. De 12 maanden houtrijping geven hem zijn minimale, goed geïntegreerde hout-toets. Hij is redelijk tanninerijk wat hem ietsje stroef maakt, maar dat is niet onaangenaam. Dat past bij de wijn. De afdronk is fris en fruitrijk. Een wijn met een bite. Complex zonder dik te zijn. De wijn is niet gefilterd dus we hadden veel bezinksel in ons glas. Decanteren is aan te raden.

Wat is lekker bij de Syrah uit Zuid-Spanje?

Een heerlijke wijn bij wild, (wild)pate, stoofpotjes met iets zoets, donkere chocolade. Wij dronken hem bij konijnenbout in een wijn-chocoladesaus en dat was een geweldige combinatie! Het recept binnenkort op deze website.

Over bodega Mendez Moya

De kleine familiebodega Mendez Moya ligt ten Noorden van de Sierra Nevada in Zuid-Spanje met wijngaarden tussen de 1250 en 1350 meter hoogte. Wijnmaker José Mendez Moya is een ecologische wijnmaker in hart en nieren. Eigenzinnig, zorgvuldig en met veel passie maakt hij op een duurzame wijze sulfietvrije natuurwijnen met zeer veel smaak en van superieure kwaliteit. Met groot respect voor de natuur verzorgt hij zijn 10 hectare wijngaarden. Dat proef je terug in zijn pure, ongeklaarde en ongefilterde wijnen, zonder toevoegingen. Zijn geheim? De unieke ligging van zijn wijngaarden en flink wat “paciencia” (geduld).

Wijnmaker Jose Mendez Moya

Wijnmaker Jose Mendez Moya

Granada Wijnen: verrassende Zuid-Spaanse wijnen

Granada Wijnen importeert sinds ruim 4 jaar verrassende kwaliteitswijnen van kleine familiebodega’s uit de (opkomende) Andalusische wijnstreken Granada, Almería en Montilla-Moriles. Deze wijnen staan in Nederland steeds vaker op de kaart bij de betere (sterren)restaurants, wijn- en delicatessenwinkels en worden hoog gewaardeerd door avontuurlijke wijnliefhebbers. Naast de natuurwijnen van Mendez Moya importeert Granada Wijnen ook sulfietarme natuurwijn van bodega Garcia de Verdevique.

granada-wijnenlogo

Ga naar de website van Granada Wijnen voor meer over al hun wijnen en de verhalen

*Bron: Stichting voedselallergie

 

Voor deze blog kreeg ik een fles Syrah opgestuurd door Granada Wijnen. Het is mijn persoonlijke mening over deze wijn die ik hier deel.