In Rotterdam vond een boeiende workshop/proeverij plaats over wijnland Roemenië. En wat leuk dat ikzelf die workshop voor Wineflight mocht geven. Ken je de nieuwe wijnopleider Wineflight eigenlijk al? Lees maar even mee…

Simone van den Berg, oprichter en eigenaar van wijnwinkel Chateautjes in Rotterdam, en Francie Peters volgden diverse wijnopleidingen en cursussen waaronder Vinoloog van de Wijnacademie en de Wijn-Spijs opleiding van Peter Klosse. Dat deden ze met veel plezier, maar toch hadden ze het idee dat het anders kon. Leuker.

Al jaren hadden ze het erover hoe hun ideale wijnopleiding eruit zou moeten zien. Niet meer traditioneel per land alle wijngebieden af, niet meer de nadruk op blind proeven, maar wel veel aandacht voor wijn/spijs en overkoepelende thema’s. Sinds de zomer van 2022 bouwen zij aan de Wineflight formule. Lekker op z’n Rotterdams door gezellige samenkomsten te combineren met concrete acties en een stevig tempo! Sinds 30 januari 2024 zijn zij branche-erkende opleider SVH.

Wineflight biedt wijnopleidingen aan op verschillende niveaus, van een basiscursus tot een heuse opleiding tot Vinoloog. Daarnaast wordt er een groot aantal workshops verzorgd met uiteenlopende thema’s.

Carassia, een sprankelend begin

De workshop Roemenië vond plaats in de sfeervolle wijnwinkel van Simone in de Zwart Janstraat in Rotterdam Noord. De gasten werden ontvangen met een feestelijk glas mousserende Roemeense wijn: Carassia Blanc de Blancs Brut van Carastelec Winery in Crisana, het noord-oosten van Roemenië. De wijn won wereldwijd al diverse prijzen als beste mousserende wijn en het werd ook nu duidelijk waarom: hij viel bij iedereen zeer in de smaak.

De Wineflight methode

Hierna vertelde Simone meer over Wineflight en de manier waarop volgens de Wineflight methode geproefd wordt. Daarvoor is een speciaal proefformulier ontwikkeld waarin niet alleen geur en smaak worden beoordeeld, maar ook zaken als de aanwezigheid en hoeveelheid zuren, alcohol, tannines etc. aan bod komen, evenals de bewaarpotentie en prijs-kwaliteit verhouding. Door middel van het stellen van vragen worden de deelnemers aan het denken gezet. ‘Hoe kan het komen dat wijn 1 meer tannines heeft dan wijn 2 en 3?’ ‘Waarom is wijn 3 veel donkerder van kleur dan wijn 1?’ Een heel leuke en interactieve manier van wijn proeven, beoordelen en tegelijk leren over wijn.

De flights Roemeense wijnen

Na de Blanc de Blancs brut, die voor 100% uit chardonnay bestaat, proefden we voornamelijk autochtone Roemeense druivenrassen. Na elke flight stelden we enkele vragen. Een paar voorbeelden…

Flight 1: Verschil tussen de twee witte Feteasca wijnen onderling en de Orange wine van verschillende druivenrassen.

Feteasca Alba, Familia Darabon, Crisana
Feteasca Regala, Cramele Recas, Banat
Solara Orange Wine, Cramele Recas, Banat

Conclusies:
Feteasca Alba en Regala zijn druiven/wijnen die veel op elkaar lijken. De Alba zou echter iets meer citrustonen moeten hebben en de Regala zou iets bloemiger moeten zijn. Dat was bij deze wijnen ook inderdaad het geval. De Orange wine is een blend van italian riesling, sauvignon blanc, muscat ottonel en pinot gris. De druiven kregen 3,5 week schilcontact, 20% in amfora’s van klei, 80% in rvs. Inderdaad heeft, door het schilcontact, de wijn meer kleur dan de eerste twee wijnen en een tikje tannine.

Flight 2: Verschil tussen drie wijnen van de feteasca neagra druif uit verschillende wijnregio’s en van verschillende hoogtes.

Feteasca Neagra, Lechburg Winery, Transsylvanië
Feteasca Neagra, Cramele Recas, Banat
Feteasca Neagra, DAVINO, Oltenië en Muntenië

Conlusies:
De wijngaarden van Lechburg bevinden zich in het koele noorden van Transsylvanië op een hoogte van 380-520 meter boven zeespiegel. Crama Recas bevindt zicht in het zuid-westen van Roemenië met wijngaarden op slechts 120-160 meter. DAVINO vind je veel meer naar het oosten, iets ten noorden van de hoofdstad Boekarest op een hoogte van 200-400 meter. De ijzerrijke bodem daar is uitermate geschikt voor de productie van volle rode wijnen. De Feteasca Neagra van Lechburg is dan ook heel fris en licht, die van DAVINO vol en stevig. Dat komt ook doordat de wijn van Lechburg slechts 3 maanden rijpte op grote eiken vaten (weinig houtinvloed) en de wijn van DAVINO 12 maanden in barriques. De Feteasca Neagra van Cramele Recas zit een beetje tussen de twee wijnen in.

Flight 3: Drie wijnen uit verschillende wijnregio’s waarvan twee autochtone druivenrassen en een een blend is. Wat maakt de verschillen in kleur en tannines.

Babeasca Neagra, Dropia 2580, Donau Terrassen
Calusari Reserve M-CF-FN, Cramele Recas, Banat
Negru de Dragasani, AVINCIS, Oltenië en Muntenië

Conclusies:
De Babeasca Neagra (je kent babeasca neagra misschien beter uit Moldavië, waar hij rara neagra heet) is een jonge wijn (2020) van jonge stokken en heeft alleen RVS gezien. Die is dan ook qua kleur en tannines het lichtst van de drie. De Calusari Reserve is blend waarin merlot overheerst (68%) maar cabernet franc met haar 30% behoorlijk aanwezig is. Feteasca neagra maakt slechts 2% van de blend uit. De wijn kreeg gedurende 2 maanden een behandeling met Frans eiken staves. De kleur is duidelijk dieper rood en er zijn meer tannines in de wijn aanwezig. Negru de Dragasani als druif heeft een hoog gehalte aan anthocyanen. Deze natuurlijke pigmenten zorgen voor de diep donkere kleur van de wijn. De oudere wijnstokken (10-12 jaar) en de 12-15 maanden rijping in Frans eiken barriques geven de wijn haar stevige structuur en tannines. Nog even wegleggen of beluchten dus deze mooie Negru de Dragasani uit 2018.

Wijnen Roemenië wineflight schuin

Alle proevers waren positief onder de indruk van de diversiteit, kwaliteit en potentie van de geproefde Roemeense wijnen. Dat maakt me blij😇. Een artikel met meer info over Roemenië, alle wijnregio’s en Roemeense wijnen is in de maak. Dus….

🍇🥂Wil je dat niet missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook