In Den Haag vond een bijzonder mooie proeverij plaats die helemaal in het teken stond van wijnland Chili. Chili is een land met een enorme diversiteit in wijnregio’s en wijnstijlen. De verschillen in klimaat zijn groot en worden vooral beïnvloed door het machtige Andes gebergte en de koude Humboldtstroom in de Stille Oceaan langs de kust van Chili. Dit resulteert in een uitstekend terroir voor wijnbouw, waar producenten met passie, wijnen maken met veel elegantie en een hoge kwaliteit. Caroline Cocheret* ontdekte dat proefondervindelijk.

Maandag 28 november was zij aanwezig bij deze zeer drukbezochte en goed georganiseerde proeverij van Chileense wijnen met daarbij een masterclass verzorgd door Fred Nijhuis. Een aantal jaren geleden bezocht zij wijnland Chili en dat was een onvergetelijke reis. “Zo leuk om nu weer de wijnen te kunnen proeven van een aantal wijnhuizen waar ik destijds ben geweest. En een goede gelegenheid om mij weer eens op de hoogte te stellen van de nieuwe ontwikkelingen op wijngebied in Chili.”

Nieuwe wijngebieden

Een nieuwe ontwikkeling is in de eerste plaats het in gebruik nemen van nieuwe wijngebieden. Ook Chili kampt met problemen door de klimaatverandering en wijnmakers gaan op zoek naar gebieden waar het minder warm is en waar meer regen valt. Dat betekent in Chili dat er meer wordt aangeplant in de zuidelijke regionen. In Itata Valley werd al eeuwenlang wijn gemaakt, maar dat breidt zich nu uit omdat dit gebied een klimaat heeft met meer regen, minder zon en grotere temperatuurverschillen tussen dag en nacht, dan in de noordelijke regio’s. Dat geldt ook voor Bio Bio Valley, waar vroeger veel bulkwijn werd gemaakt, maar waar nu meer gefocust wordt op kwaliteitswijnen. Malleco Valley is een nog onbekend, nog zuidelijker wijngebied, ruig en uitdagend voor wijnmakers, waar frisse ‘crispy’ wijnen worden gemaakt van pinot noir, chardonnay en sauvignon blanc. Op dit moment worden zelfs in het nog zuidelijkere Patagonië wijngronden aangekocht door grote Chileense producenten als Casa Silva.

Fred Nijhuis Chili diversiteit ANNE-WIES.NL

Expressie van het terroir

Ten tweede proberen (jonge) wijnmakers steeds vaker het specifieke terroir van hun regio tot uitdrukking te laten komen in hun wijnen. In Chili werden (en worden nog steeds) veel wijnen gemaakt met veel alcohol en hout, wat overdadig jammy fruit en soms zelfs restzoet teweegbrengt. Dat type wijn verliest buiten Chili aan populariteit. Men drinkt nu liever elegante, lichtere wijnen die beter passen bij de hedendaagse keuken, met meer aandacht voor groente en vis. Nu zie je dat zelfs een bekende wijnproducent uit de Bourgogne, William Fèvre, een heel mooie, elegante Chileense wijn maakt van cabernet sauvignon en cabernet franc. Casa Silva maakt de reeks Microterroir de los Lingues, terroirwijnen van carmenère. En Santa Rita claimt in Maipo Valley het beste terroir te hebben gevonden voor cabernet sauvignon.

Druivenrassen

In de derde plaats wordt er naast de bekende druivenrassen, meer en meer gebruikt gemaakt van andere en nieuwe variëteiten. Zoals Chili’s ‘eigen’ païs, cinsault en carignan van oude stokken. En er wordt momenteel veel geëxperimenteerd met nieuwe rassen. Zo proefde ik een mousserende wijn van de onbekende blanca ovoide, een kruising van listan prietox en muscat d’ alexandrië.

Nieuwe kijk op wijn maken

Tenslotte komt er in Chili een nieuwe kijk op wijn maken. Zoals gezegd, met meer focus op terroir en met meer frisse, elegante wijnen. Minder zware wijnen met veel nieuw hout, meer biologische, duurzame en natuurlijke wijnen en het gebruik van andere klonen. Minder bulk en meer kwaliteit, respect voor de natuur; streven is om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn!

Chili staat op dit moment nog steeds op de derde plaats van de landen met de meeste export van wijn. Door al deze nieuwe ontwikkelingen zorgt Chili ervoor dat haar positie steviger wordt verankerd en beter aansluit bij de veranderende verwachtingen van de consument.

De geproefde wijnen tijdens de masterclass:

  1. Loncomilla, OVO, Blanca Ovoide Brut, San Javier – Maule, 2019
    11,5% – Methode Charmat, tweede vergisting van 30 dagen, zachte mousse, laag in alcohol, fruitig, frisse zuren maar met 17 gram restsuiker wat aan de zoete kant.
  2. Buena Vida, Sauvignon Blanc, Vino Organico, Curico Valley, 2022
    Stuivend, Nieuw-Zeelandstijl, snoepjesachtig, wat groene paprika, eenvoudig, maar zuiver en typerend.
  3. Juan Segura, Paìs, Secano Interior – Itata, 2020
    12,5% – licht van kleur, mooi rood fruit, aanwezige tannines, aangenaam glas.
  4. La Herencia, Zaranda, Cinsault, Valle del Itata, 2021
    13,4% – vrij lichte paarsrode kleur, beetje boers, zoethout, sappig en fruitig met mooie zachte tannines.
  5. Carter Mollenhauer & Waldo Orellana, Vigno, Truquilemu, Carignan, Maule, 2020
    12,8% – donker, ongefilterd, goede balans tussen fruit, zuren en tannines, serieuze wijn met voldoende inhoud.
  6. Moretta, Ceniciento, Cabernet Sauvignon, Valle del Maule, 2020
    13,8% – rijp bessenfruit, warm, sappig, klein pepertje, typisch Cabernet Sauvignon nieuwe stijl met mooi ingetogen houtgebruik.
  7. Casa Donoso, Bicentenario, Carménère Gran Reserve, Valle del Maule, 2021
    13,5% – carmenere 85%, malbec 8% en cabernet sauvignon 7%, zacht en vol, mooi fruit en zuren, koffie, iets van de zo kenmerkende groene paprika
  8. William Fèvre, Chacai, Cabernet sauvignon, San Juan de Pirque Maipo Valley, 2019
    13,2% – serieuze wijn, goede balans, elegant, mondvullend, met mooi geïntegreerd hout.
  9. VIK – Millahue, Milla Cala, Central Valley, 2019
    14% – cabernet sauvignon 61%, carmenere 23%, syrah 8%, cabernet franc 7%, merlot 1%, bijzonder aangename wijn, mooi rijp fruit, zacht, doordrinkbaar, moderne stijl.
  10. Wildmakers, Sabàtico Garnacha-Carinena, San Javier-Maule Valley, 2018
    15% – iets boers, rijp rood kersenfruit, aangename tannines, hoog alcohol.

Chili wijnen geproefd

Overige wijnen van dezelfde wijnhuizen tijdens de proeverij

  • Buena Vida, Pinot Noir, Vino Organico, 2022
  • Carter Mollenhauer, Aurora de Itata, Paìs, Pachagua – Itata, 2022, 12%
  • Wildmakers, Brisas de Guarilihue, Cinsault, Itata, 2021, 12,5%
  • Loncomilla, Kimche  Reserva, Carignan, Maule Valley, 2021, 13,5%
  • La Herencia, Zaranda, Paìs, Valle del Itata, 2020, 12,7%
  • Casadonoso, Sucesor Blue, Maule Valley, 2021, 13,5%
  • Juan Segura, Cinsault, Secano – Itata Valley, 2020, 12,5%
  • Moretta, Carigno del Maule, Valle del Maule, 2020, 14,3%
  • VIK, La Piu Belle, Valle de Cachapoal, 2020, 14,5%
  • William Fèvre, The Franq Rouge, Cabernet franc, Maipo Valley, 2019, 14,5%

Meer over Chili als wijnland op deze website? Kijk hier even rond.

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#Caroline