Op 16 november arriveren 10 vooraanstaande Roemeense wijnproducenten in Nederland om hun wijnen aan handel, pers en horeca te presenteren. Plaats van handeling: het sfeervolle Amsterdamse Amstel Boat house. De proeverij wordt voorafgegaan door een boeiende masterclass over Roemenië als wijnland door Anne-Wies van Oosten, DipWSET en Weinakademiker.

Er zijn 24 plekken beschikbaar voor de masterclass, maar al snel gaat het aantal inschrijvingen daar fors overheen: de interesse voor wijnland Roemenië blijkt groot. Er worden tafels bijgezet zodat toch iedereen aan kan schuiven.

Masterclass Roemeense wijnen 1

De revival van Roemenië

Anne-Wies behaalde haar titel ‘Weinakademiker’ met haar thesis “Development and Future of Wine Tourism in Transylvania”. Voor deze masterclass echter trekt zij het breder: heel Roemenië komt in een notendop voorbij. Alvorens tot het proeven van de wijnen over te gaan neemt zij, aan de hand van een kleurrijke diapresentatie, de deelnemers een stukje mee in de Roemeense geschiedenis. Om Roemenië en haar wijnen te begrijpen is het namelijk belangrijk te weten hoe het komt dat een oud en prestigieus wijnland als Roemenië zo in de vergetelheid is geraakt en hoe de ‘revival’ inzette. Ook dia’s van ‘vroeger en nu’ komen voorbij: prachtig opgeknapte gebouwen in Boekarest, trendy restaurants in Timisoara en sfeervolle terrasjes in Sibiu.

Roemenië artikel 1

 

Wijnland Roemenië

Vervolgens wordt onder meer ingegaan op waar de wijngebieden van Roemenië zich bevinden, het klimaat,  hoe Roemenië staat ten opzichte van andere Europese landen, de aanduidingen op de etiketten en de aangeplante druivenrassen. De namen van die laatste zijn voor niet-Roemenen vaak lastig uit te spreken, zelfs voor Anne-Wies, die er al heel wat jaartjes komt: “Ik proef ze dan ook vaker dan dat ik ze uitspreek”.

Roemeense wijn artikel 2 ANNE-WIES.NL

De proeverij: authentieke druivenrassen

We proeven in totaal 10 wijnen, één van elke aan de proeverij deelnemende producent. Het zijn 8 monocepages van autochtone Roemeense druivenrassen en 2 blends ermee. De witte druivenrassen die we proeven zijn feteasca regala, feteasca alba en tamaioasa romaneasca en de rode feteasca neagra en negru de dragasani. De busuioaca de bohotin zit er met zijn roze schilletje net tussenin. De volgende wijnen staan op de proeftafel…

Masterclass Line-Up

1) Feteasca Regala 20.. Magnus Monte
Crama Ceptura
Muntenia – Dealu Mare

2)Feteasca Alba 2021 Owners Choice Maria
Jidvei
Transylvania – Tarnava

3) Feteasca Alba 2021 DFR BIO
Domeniile Franco-Romane
Muntenia – Dealu Mare

4) Tamaioasa Romaneasca 2021 La Cetate (semi-dry)
Crama Oprisor (Carl Rey Winery)
Oltenia – Mehedinti

5) Busuioaca de Averesti rosé 2021 (dry)
Domeniile Averesti
Moldova- Husi

6) Feteasca Neagra 2017 Golden Sands
Domeniile Dropia
Dobrogea – Insuratei

7) Feteasca Neagra 20.. Gramofon Wine (medium dry)
Gramofon Wine (Octima Vinis)
Muntenia – Dealu Mare

8) Negru de Dragasani 2020 Via Marchizului
Viile Metamorfosis
Muntenia – Dealu Mare

9) LEGIO Red Grand Cuvée 2018 cabernet sauvignon, feteasca neagra, merlot
Domeniile Ostrov (Ostrovit s.a.)
Dobrogea – Oltina

10) Cuvée Pandora Red 2019 cabernet sauvignon (60), feteasca neagra (30), merlot (10)
Crama Pandora
Moldova – Cotesti

De proevers verlaten enthousiast over de diversiteit en kwaliteit van de geproefde Roemeense wijnen de masterclass om in de andere zaal kennis te maken met de producenten en om meer van hun mooie wijnen te proeven.

Proeverij compilatie vierkant

Wil je meer info over deze proeverij, Roemeense wijnen in het algemeen, de presentatie van de masterclass of de thesis van Anne-Wies ontvangen? Stuur een email met je verzoek naar Anne-Wies.

‘Wines of Romania’, de organisatie

De proeverij vond plaats in het kader van een handelsmissie waarin België en Nederland werden aangedaan. Initiatiefnemers waren de Roemeense overheid (Ministerie van Handel en Toerisme) en APEV, een Roemeense wijnexport- en producentenorganisatie. De perfecte organisatie was in handen van Melman Communications.

 

Roemeense proeverij organisatie logo's

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#Roemenië
#RoemeenseWijn