Van 29-32 januari 2024 vond in Madrid de 22ste editie plaats van het gastronomische event Madrid Fusión. Niet alleen ruim 200 bedrijven presenteerden zich op deze beurs, ook werd op een zestal locaties kennis gedeeld en de toekomst van de sector besproken d.m.v. proeverijen, forumdiscussies en kookworkshops.

Denk aan Horecava, maar dan sjieker. Denk aan Wine Professional maar dan met meer food. Zo heb ik Madrid Fusión ervaren. Of misschien meer Gastvrij Rotterdam? Anyhow… niet minder dan 25.812 bezoekers vonden hun weg naar de drie dagen durende beurs in het IFEMA congrescentrum in Madrid. In totaal werden er 184 presentaties gehouden op een zestal podia verspreid over de beurs.

Madrid Fusion compilatie 1

De beurs vond plaats op twee verdiepingen. Op de begane grond stonden tal van culinaire stands opgesteld. Denk aan (Spaanse) regio’s die zich voorstelden, luxe food suppliers (kaviaar, hammen, kazen, groentes), maar ook een ‘grote jongen’ als MAKRO en landen als Georgië waren present. Op de hogere verdieping draaide het meer om de dranken, met name wijn. Op de grote eerder genoemde podia vonden gedurende de hele dag presentaties plaats, maar ook beneden konden de gasten genieten van gerechtjes en wijn-spijs combinaties die ter plekke bij de stands werden bereid.

Top chefs kookten de sterren van de hemel in indrukwekkende showkeukens, maar je kunt je misschien voorstellen dat mijn aandacht vooral uitging met de podia onder de naam ‘Madrid Fusión, The Wine Edition‘, waar boeiende discussies plaatsvonden, en de ‘Sala de Catas‘ oftewel het proeflokaal.

Heden en toekomst Natuurwijn

Een van de discussies waarbij ik aanwezig was werd gepresenteerd door Jay Strell (strategisch communicatie adviseur gespecialiseerd in voedsel en cultuur) en had als thema: ‘Het heden en de toekomst van natuurwijnen‘. Het echtpaar Eduard en Stephanie Tscheppe van Gut Oggau uit Oostenrijk deelden enkele van hun natuurwijnen en legde het hoe en waarom van hun keuzes uit. Ook Thibault Chauvet, sommelier en ex director van Le Doyenne in Frankrijk nam deel aan de discussie.

Natuurwijn Madrid Fusion compilatie

50-50-50 met Pedro Ballesteros MW

Heel boeiend was ook de discussie, geleid door Pedro Ballesteros MW met als gasten Pablo Álvarez (Vega Sicilia), Guillermo de Aranzábal (La Rioja Alta) en José Ramón Urtasun (Remírez e Ganuza). Pedro presenteerde zijn 50-50-50 theorie die het mogelijk moet maken om het prestige van Spaanse wijn internationaal te vergroten. Volgens hem wordt dit bereikt door constante aanwezigheid op de markt, die gebaseerd is op het vermogen om uitstekende wijnen in voldoende hoeveelheden aan te bieden en tegen prijzen die hun waarde weerspiegelen. Het zou gaan om 50 Spaanse wijnbedrijven (merken), die elk 50.000 flessen kunnen verkopen tegen een prijs van minimaal 50 euro. Nog niet veel wijnhuizen kunnen zich bij deze club, waarvan Vega Sicila een van de oprichters is, aansluiten maar een langzame groei is te zien. Tijdens de discussie proeven we enkele topwijnen, zoals die zijn bedoeld voor de 50-50-50 club: Remirez de Ganuza Rioja Reserva 2012, La Rioja Alta Reserva 2010 en Vega Sicilia Ribera del Duero Unico 2014.

50 50 tasting Madrid Fusion compilatie

Sala de Catas

De meeste tijd bracht ik deze dagen ook in het stuk van de beurs dat was afgebakend als het ‘Sala de Catas. Ik begon met een proeverij over en met de wijnen van Tenerife, waar diverse DO’s de revue passeerden.

Tenerife Madrid Fusion compilatie Daarna volgde ik een wijn-spijs proeverij waarbij chef Coco Montes van Restaurante Pabú en Marqués de Cáceres de handen ineen sloegen.

Madrid Fusion Caceres en food

Ook de wijn-spijs proeverij van de DO Montilla-Morilles in samenwerking met de DO Los Pedroches (Spaanse hammen) was een groot succes.

Montilla Morriles en ham compilatie

Mireia Torres was namens Familia Torres aanwezig en liet verschillende wijnen proeven uit het uitgebreide Familia Torres portfolio.

Torres madrid Fusion

Met Sogrape maakten we een virtuele tour door Portugal waarbij we Dão en Alentejo aandeden en eindigden in de Douro met een mooi glas Sandeman Tawny 20 years.

Madrid Fusion Sogrape compilatie

De laatste proeverij die ik bijwoonde was weer een wijn-spijs proeverij, dit keer met wijnen uit de DOCa Rioja. Pablo Franco (Technical Director DOCa Rioja) en Roberto Martínez Foronda, Chef bij Tripea (Madrid) presenteerden heerlijke combinaties.

Madrid Fusion Rioja compilatie

Houd madridfusion.net in de gaten voor de volgende editie en lees op foodwinesfromspain.com meer over deze editie van Madrid Fusión.

Na deze interessante drie-daagse beurs nam ik deel aan een perstrip naar de DO Jumilla. Artikel daarover is in de maak. Wil je dat niet missen…..

👉 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of  Facebook