Na afloop van onze persreis door 6 Balkan wijnlanden vond de 1e editie plaats van het “Balkan Wines” Symposium. Op vrijdag 19 mei 2023 kwamen eigenaren van wijnmakerijen, hun wijnmakers en marketing medewerkers, ministers en andere overheidsfunctionarissen, inkopers, journalisten en andere geïnteresseerden samen in Skopje, Noord-Macedonië, om de oprichting van het samenwerkingsverband “Balkan Wines” te vieren.

“THE ASSOCIATION “BALKAN WINES”  FIRST STEP TO REGIONAL WINE FUTURE”

De eerste editie van het Symposium “Balkan Wines” stond in het teken van de toekomstige gezamenlijke promotie van de hele wijnregio op de Balkan. Het project wordt gesteund door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (UN FAO) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD).

Het evenement werd geopend met een reeks inspirerende toespraken over samenwerking door Svetozar Janevski, President van Wines of Macedonia; Milos Milovanovic, Agribusiness Investment Support Specialist van het UN FAO Investment Centre; Nemanja Grgic, hoofdmanager Agribusiness bij EBRD en Ljupco Nikolovski, minister van Landbouw, Waterbeheer en Bosbouw van RNM.

Balkan Symposium heren compilatie

Elena Mladenovska, uitvoerend directeur van Wines of Macedonia presenteerde de visie en het doel van het gezamenlijke initiatief “Balkan Wines”. De nieuw opgerichte vereniging zal de samenwerking tussen de wijnindustrieën in de regio stimuleren. “Dit strategische initiatief zal de weg vrijmaken voor unieke wijnaanbiedingen, duurzame praktijken en verbeterde internationale erkenning en ontwikkeling van het wijntoerisme”, aldus Jelenkovic.

Balkan symposium Elena en zaal

Frederic Julia, de internationale expert van het project, presenteerde de marketingstrategie voor de gezamenlijke promotie van de wijnindustrieën op de Balkan. Volgens zijn bevindingen hebben de landen op de Balkan een uitstekende geografische ligging en een uitstekend klimaat voor de wijnproductie, lokale variëteiten die vooral bijdragen aan de authenticiteit van de regio, evenals een geweldige mix van grote en kleine wijnhuizen die bijdragen aan een diverse en sterke wijnindustrie.

Balkan Symposium Frederic Julia

Het symposium was het hoogtepunt van de reis van een week, waarbij internationale wijnjournalisten de zes landen in de Westelijke Balkan bezochten. Het doel van de reis was om het potentieel van Balkanwijnen te laten zien. Tijdens de eerste paneldiscussie deelden zij hun indrukken van de reis en brachten zij hun eigen aanbevelingen en overwegingen uit over de gezamenlijke weg die voor ons lag. Hun aanbevelingen hadden betrekking op een meer gerichte branding, het promoten van inheemse variëteiten en het aanleggen van wijnroutes op de Balkan die een compleet toeristisch aanbod zouden bieden dat niet uitsluitend op wijn proeven zou zijn gericht.

Balkan symposium panel compilatie

De tweede paneldiscussie was gewijd aan de duurzame productie van wijn. Jacopo Monzini, Senior Natural Resources Management Officer bij de FAO; Stefano Scardocchia, Sustainability Reporting Manager bij Banfi Srl; en Rados Vukicevic, Chief Executive Officer bij Tikves Winery, bespraken de succesvolle modellen van duurzame praktijken in de mondiale wijnindustrie, evenals de lokale praktijken.

Balkan symposium heren panel

De “Balkan Wines” Association is gebaseerd op het Memorandum van Samenwerking waarmee in 2019 het Balkan Wine Network werd opgericht. Het netwerk had tot doel te helpen bij het bepalen van de strategische richtingen van de toekomstige duurzame ontwikkeling van de wijnindustrie, de wijnbouw en het wijntoerisme in de hele regio.

De doelstellingen van het netwerk staan ​​ook centraal bij de nieuwe vereniging “Balkan Wines”, en het symposium werd gebruikt om een ​​certificaat van waardering uit te reiken aan het “Western Balkan Fund” en zijn uitvoerend directeur Gjergj Murra voor hun uitstekende bijdragen.

Balkan Symposium oorkonde

Na afloop van het “Balkan Wines” symposium was er tijd voor officiële foto’s en stonden er wijnen uit alle deelnemende Balkan landen op de proeftafels. Een foto impressie hieronder.

Balkan Symposium groepsfoto

Balkan Symposium AW pers team

Balkan symposium proeverij compilatie

Balkan Symposiusm wijnen compilatie

Meer info over deze organisatie: balkanwines.org

Meer over de Balkan en haar wijnen op deze pagina: kijk hier even rond.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

#balkanwines