Bijna vaderdag dus… tijd voor een stoere cocktail! De ‘Whisky & Ginger’ van cocktailspecialist Ingrid Larmoyeur. Whisky. Of is het Whiskey? En we gaan klutsen met ginger beer. Is dat hetzelfde als ginger ale? Eerst maar even in de schoolbanken…

Whisky vs Whiskey

Of je whisky al dan niet met een extra ‘e’ schrijft, heeft te maken met het land van herkomst. Oorspronkelijk schreef iedereen het als whisky, maar toen Schotland zo rond de 19e eeuw slechte whisky produceerde wilde vooral Ierland zich voor de Amerikaanse markt onderscheiden en voegde een ‘e’ aan toe aan het woord. Inmiddels maakt Schotland supermooie whisky’s, maar het onderscheid in schrijfwijze is gebleven. Als je in het algemeen over whisky schrijft is (en blijft) de schrijfwijze overigens zonder ‘e’.

Ginger beer vs Ginger ale

Beide drankjes smaken naar….. juist ja, gember. Maar toch is er een groot verschil. Ginger ale is een frisdrank die bestaat uit koolzuurhoudend water met als (veelal natuurlijke) smaakstof gember en bevat geen alcohol. Ginger beer echter is gebrouwen (gefermenteerd) met verse gemberwortel. Het is dan ook veel scherper en pittiger dan de softdrink ginger ale. Het bevat meestal ook geen alcohol, maar soms wel. Ginger beer koop je bij je slijter. Een leuk recept om het zelf  te maken vond ik op wikihow.

Ginger beer of ginger ale wikihow

Fotocredits: WikiHow

Wat je nodig hebt voor de Whisk(e)y & Ginger:

  • 40-50 ml whisky/whiskey.
  • 100-150 ml ginger beer
  • een plakje gember en een schijfje citroen als garnering
  • ijsklontjes
  • een tumbler of longdrinkglas, afhankelijk van de hoeveelheid ginger beer je wenst

Wat je gaat doen

  • schenk wat ijs in het glas
  • giet de whisky/whiskey erover
  • vul aan met ginger beer naar smaak
  • roer heel voorzichtige even door
  • garneer met het plakje gember en het schijfje citroen

Whisky &GingerBeerVinissima

Cheers! Enjoy your weekend!

LINKS:

Meer cocktails op Anne-Wies.NL? Klik hier! 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over en van Ingrid Larmoyeur: Vinissima