Sterrenrestaurant ML is medio maart 2018 verhuisd en heropend aan het Klokhuisplein aan de voet van de St. Bavokerk in Haarlem. Het bedrijf is uitgebreid met hotelkamers, een bistro, bar en zalen en gaat verder onder de naam ML in Haarlem. Titia Boxma* nam voor Anne-Wies.NL een kijkje. Nieuwsgierig hoe het er nu is? Lees dan even verder!

Sterrenrestaurant ML in Haarlem: MegaLuxe?

Wie niet bekend is met sterrenzaak ML in Haarlem zou kunnen denken dat de naam slaat op de enorme uitbreiding en verandering van het bedrijf die de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden. Insiders weten wel beter. ML staat voor de voornamen van eigenaren Liane en Mark Gratama, die samen met chef Kevin Kion verhuisd zijn naar het monumentale 18e eeuwse pand van de voormalige drukkerij en lettergieterij van Koninklijke Joh. Enschedé. Voorheen was hier het restaurant Stempels gevestigd.

Fotografie: René van Dongen Fotografie Dongen ML in Haarlem exterieur

Het sfeervolle ML in Haarlem met het ruime terras (fotografie René van Dongen Fotografie)

ML in Haarlem: creatieve restyling

Mark en Liane zochten al een tijdje naar een nieuwe culinaire uitdaging en wilden ook graag uitbreiden. Even werd het buitenland overwogen, maar toen de eigenaar van het pand van Stempels met een goed aanbod kwam, was de beslissing snel genomen. In 5,5 week (!) werd samen met interieurontwerper Jeroen Smeele, die ook o.a. tweesterrenzaak restaurant Fred heeft gerestyled, een ambitieuze verbouwing afgerond. Jeroen bracht middels een nieuwe aankleding en bijzondere kleuren per ruimte en lichtelementen aan de plafonds weer meer pit in het bedrijf en zorgde ervoor dat er een duidelijke navigatie aanwezig kwam waardoor de gast zijn weg in het grote complex van verschillende kamers kan vinden. Middels het aanbrengen van twee verschillende keukens is er genoeg ruimte voor de creativiteit van de koks.

ML in Haarlem restaurant stijlkamer (René van Dongen Fotografie)

ML in Haarlem restaurant stijlkamer (René van Dongen Fotografie)

‘All day round’ culinair genot bij ML in Haarlem

Eenmaal in het pand hoef je niet meer weg. Je begint met borrelen op het grote terras met ruim 200 stoelen en uitzicht op de St Bavo, waarna je verder gaat met borrelen in de prachtige bar. ‘S-middags geniet je van een lekkere lunch in de bistro. Op de dagkaart staan taartjes, salades, sandwiches, hamburger en saté, maar ook oesters, steak tartare en een salade met kreeft, alles mooi gepresenteerd in ML-stijl. De dinerkaart staat in het teken van variaties van kreeft en entrecote, een driegangenkeuzemenu kost 35 euro. Erg betaalbaar allemaal. De dag sluit je af met een heerlijk diner in de intieme stijlkamer van het voormalige woonhuis van de familie Enschedé. Daarna rol je het nieuwe Hästensbed van 1 van de 17 gerestylede viersterren kamers in het hotelgedeelte.

ML in Haarlem, start van de perslunch in de bar

Mark en Liane pakten groots uit tijdens de perslunch waar ik op 12 april bij aanwezig mocht zijn. We proefden de sfeer en heerlijke gerechtjes in de verschillende ruimtes. We startten in de bar met Le Colture, Pianer, Valdobbiadene Prosecco met 3 mooi opgemaakte amuses, waarbij de eendenleverbonbon mijn favoriet was. 

ML in Haarlem Bar fotografie René van Dongen Fotografie

ML in Haarlem, de sfeervolle bar (fotografie René van Dongen Fotografie)

Lunch bij ML in Haarlem: de bistro

Na het bezichtigen van de suite op de bovenste etage werden we onthaald op een lunch in de bistro. Niet zomaar een lunch, maar gerechtjes met veel aandacht voor opmaak en smaak! Wat een feestje. Krokante sushi werd gevolgd door steak tartaar en als dessert een, wie is er niet mee groot geworden, uit elkaar getrokken Snickers. De gerechten werden begeleid door wijnen van twee wijnleveranciers Sjatoo en Karakterwijnen.

ML in Haarlemmbistro stijlkamer (fotografie:

ML in Haarlem bistro stijlkamer (fotografie: René van Dongen Fotografie)

ML in Haarlem krokante sushi (fotografie: Corina van Manen Foodlovestories’.

ML in Haarlem: krokante sushi (fotografie: Corina van Manen Foodlovestories’.

Restaurant en chefs table 

Als afsluiting konden we het nieuwe restaurant bewonderen, uiteraard begeleid door een uiterst smakelijke voortzetting. Liever de chef op de vingers kijken? Dat kan ook in de lichte serre-ruimte met 10 zitplaatsen die het hart van ML vormt en zicht biedt op de open keuken met de Chefs Bar. Wij namen echter plaats in de afgescheiden, intieme restaurantruimte. Hier genoten we verder van zeebaars, appeltabak, venkel en hangop met een Viognier van Gallil uit Israël. Een goed gekozen combinatie en leuk dat men ook voor wijnen kiest uit minder traditionele landen.

ML in Haarlem restaurant met chefs bar (fotografie René van Dongen Fotografie)

ML in Haarlem restaurant met chefs bar (fotografie René van Dongen Fotografie)

De sukade die volgde deed mij denken aan het stoofvlees dat mijn oma maakte door het vlees uren te laten sudderen en dit is zeker een compliment! Het vlees werd wel modern gecombineerd met raviolo met cêpes en paste ook goed bij de aardse tonen van de Bibi Graetz Sangiovese uit Toscane. Verder met lemoncurd, maple syrup, yuzu en karamel. Veel nadruk op zuren en wat bitters in dit gerechtje en daardoor een verfrissende afsluiting.

ML in Haarlem, Lemoncurd (fotografie: Corina van Manen Foodlovestories)

ML in Haarlem, Lemoncurd (fotografie: Corina van Manen Foodlovestories)

Sterren blijven stralen bij ML in Haarlem

De eigenaren van ML zijn er goed in geslaagd om het grote pand per ruimte een eigen sfeer en identiteit mee te geven. Het, meestal kritische, Haarlemse publiek mag blij zijn met zo’n heerlijk plek in de historische binnenstad van Haarlem, met als extra voor gasten van buiten de stad, een parkeergarage pal om de hoek. Eind van het jaar moet blijken of Michelin weer de begeerde ster gaat verlengen maar wat mij betreft hebben ze de ster al binnen.

LINKS:

Website ML: MLinHaarlem.nl

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#titia