Goessens Professionals in Wine uit Maastricht organiseerde in samenwerking met Château Montrose een exclusieve winemakers lunch voor haar klanten bij restaurant Zarzo in Eindhoven, bekroond met 1 Michelinster. Angelique Meulendijks was voor Anne-Wies.NL aanwezig bij deze bijzondere lunch. En het was een feestje!

Château Montrose 

Château Montrose is één van de meest gerenommeerde wijnhuizen uit de Bordeaux regio. De wijnen van dit wijnhuis worden wereldwijd geroemd om hun kwaliteit en elegante smaak. Al in 1855 werden de wijnen van Montrose gerekend tot de beste van Bordeaux en stond dit château vermeld als 2eme Grand Cru Classé in de beroemde Bordeaux wijnlijst uit 1855. Een vermelding op deze lijst is voor een wijnhuis net zoiets als een Michelinster voor een restaurant. Export Director van Château Montrose, Romain Bellone, vertelt dat Montrose zelfs een ‘Super Second’ is. Dit betekent dat Montrose tot de beste domeinen binnen deze cru wordt gerekend en dat de kwaliteit van de wijnen van Montrose in de buurt komt van een 1er Grand Cru Classé. Dus het beste van het beste wat je in de Bordeaux kunt vinden.

Beste terroir

Château Montrose bevindt zich in de Haut-Medoc, in de meest noordelijke appellation Saint- Estèphe. (weetje: de Nederlanders hebben in de tweede helft van de 17e eeuw geholpen met het droogleggen van dit destijds moerassige gebied). De wijngaarden bevinden zich in één groot perceel van 95 ha direct aan de oevers van Gironde. De aanwezigheid van het water in de brede rivier (4,2 km breed) zorgt ervoor dat de temperatuur gematigd wordt. Het voordeel is dat het hier nooit echt heet wordt en het is volgens Romain ook al jaren geleden dat het hier heeft gevroren in het voorjaar. De wijngaarden bevinden zich in één van de beste terroirs van Bordeaux. De druivenstokken staan op een grove kiezelbodem met een kalksteen ondergrond, wat zorgt voor een goede afwatering. De wijngaarden zijn beplant met cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot.

Montrose maakt drie wijnen: Naast de 1e wijn onder Château Montrose, maakt dit wijnhuis een 2e wijn onder de naam La Dame de Montrose. Deze wijn wordt gemaakt van het deel van de wijngaard dat zich verder van de rivier bevindt. De 3e wijn van dit huis is Tertio de Montrose, gemaakt van de jongere wijnstokken.

Vernieuwingen en veranderingen

Château Montrose bestaat sinds 1815 en was jarenlang in het bezit van de familie Charmolüe. In 2006 werd het château gekocht door de broers Olivier en Martin Bouygues. Sindsdien is er veel geïnvesteerd in vernieuwingen in de kelder en de gebouwen. Ook op personeelsgebied vonden veranderingen plaats. In 2012 trad Hervé Berland van Mouton Rothschild aan als nieuwe wijnmaker, samen met Jean Claude Berrouet van Château Pétrus als nieuwe consultant bij de vinificatie. Hierdoor werden de topwijnen van Château Montrose nog verfijnder en preciezer. Château Montrose werkt al 2 jaar volledig biologisch.

Zarzo compilatie

Château Tronquoy-Lalande

Naast Château Montrose kochten de broers Bouygues in 2006 dit château in Saint-Estèphe, dat op een steenworp afstand van Montrose ligt. Ook hier werden de gebouwen en de kelder totaal gerenoveerd. Château Tronquoy heeft 29,5 ha wijngaard (28 ha rood en 1,5 ha wit). De wijnen worden gemaakt alsof het Grand Cru Classé wijnen zijn. Vanaf 2024 zijn ook de wijnen van Château Tronquoy officieel biologisch gecertificeerd. Behalve de wijnen van Château Montrose proeven we tijdens de lunch ook de wijnen van Château Tronquoy.

Zarzo en Montrose, de lunch

Chef-kok Adrian Zarzo Habraken heeft een heerlijke lunch bereid met gerechten die hier een daar invloeden uit de Spaanse keuken laten zien. Deze kleine accenten zorgen voor een creatieve keuken en laten de achtergrond van de chef-kok, Adrian Zarzo is geboren in Valencia in Spanje, doorschemeren.

Gerookt kalfsvlees met lever en kaviaar

Hierbij proeven we de recent gelanceerde jaargang 2019 van de witte en rode wijn van Château Tronquoy: Château Tronquoy-Lalande Blanc 2019 en Château Tronquoy-Lalande Rouge 2019. De witte wijn op basis van semillon (66%) en sauvignon blanc (34%) wordt gemaakt in Bourgogne stijl met houtrijping. De rode wijn is een blend van hoofdzakelijk  merlot (50%), cabernet Sauvignon (43%) en petit verdot (6%). Beide wijnen zijn uitgevoerd met nieuwe etiketten met een moderne uitstraling. Dit frisse gerecht (de saus is op basis van citrus) vormt een goede wijn-spijs combinatie met zowel de witte als de rode wijn van dit château. Ondanks dat de wijnen nog erg jong zijn, proef je het ontwikkeliingspotentieel van deze twee wijnen terug in de elegante smaak met frisse zuren en rijpe tannines. Tussendoor proeven we nog de 3e wijn van Château Montrose: Tertio de Montrose 2016, gemaakt van de jonge aanplant in de wijngaard.

Zarzo Kalfsvlees en Tronquoy

Tarbot, paling en augurk

Hierbij proeven we twee jaargangen van de 2e wijn van Château Montrose: La Dame de Montrose 2011 en 2019. De wijnen van La Dame de Montrose hebben een volle, zachte smaak door een groot aandeel merlot in de blend. De frisheid in beide wijnen is in harmonie met de frisse augurk. De paling zorgt in dit gerecht voor een hogere smaakintensiteit. Bij dit gerecht is het belangrijk om bij de wijn-spijs combinatie te zorgen dat je alle ingrediënten samen met de wijn proeft

Zarzo Paling en La Dame

De 2e wijn, La Dame de Montrose, heeft meer merlot in de blend en is hierdoor zachter van smaak dan de cabernet sauvignon gedomineerde 1e wijn van Château Montrose.

Zolderspek, zuurdesem en sobrasada

Hierbij proeven we: La Dame de Montrose 2003 uit een Magnum en Château Montrose 1995. Dit gerecht van zolderspek heeft een Spaanse twist gekregen door de spread van chorizo (sobrasada) op het vlees. De pittige smaak van de Spaanse worst combineert mooi met de rode wijnen. Het jaar 2003 was een warm jaar in de Bordeaux, met een warme lente en een hete zomer, wat voor waterstress in de wijngaard en voor een vroege oogst zorgde. De wijn smaakt vol, met veel donker fruit en een zachte, lange, afdronk. De Château Montrose 1995 heeft meer cabernet sauvignon in de blend, wat de wijn krachtiger van smaak maakt. Door de lange rijping heeft de wijn een lange en zachte afdronk.

Zarzo zolderspek en 2 wijnen

Hert, braam en boerenkool

Hierbij proeven we twee jaargangen Château Montrose: 2019 en 2011. Het donkerrode vlees is zeer mals en lijkt op rundvlees met een lichte wildsmaak. De braam bij dit gerecht combineert fantastisch met de topwijnen van Château Montrose, wijnen met veel donker fruit zoals braam en zwarte bes, kruidigheid en een enorme verfijning en elegantie in de smaak. Wat opvalt bij de wijnen van Château Montrose zijn de lange afdronk en het enorme bewaarpotentieel.

Zarzo hert en wijnen

 

Onvergetelijke ervaring

Chef-kok Adrian Zarzo Habraken staat geen minuut stil en ziet precies waar hij nodig is. Hij proeft in de keuken, haalt borden uit en brengt desgevraagd ook nog een paar wijnflessen voor een foto.  Tussendoor maakt hij tijd voor een praatje, o.a. met Productmanager Tom Schmeitz van vaste wijnleverancier Goesssens. Het team van restaurant Zarzo wil haar gasten een onvergetelijke ervaring bieden en dat is zeker gelukt. Ik zal deze middag, met de creatieve spijzen van Zarzo en de verfijnde, intense topwijnen van Château Montrose en Château Tronquoy-Lalande, niet snel vergeten.

Tom Schmitz van Goessens, Adrian Zarzo Habraken en Romain Bellone van Chateau Montrose

Vlnr: Tom Schmeitz, Adrian Zarzo en Romain Bellone

Over Goessens Professionals in Wine

Goessens Professionals in Wine is een wijnleverancier met een zeer uitgebreid assortiment. Goessens importeert wijn uit 18 verschillende landen, afkomstig van meer dan 400 domeinen. Vanuit haar vestiging in Maastricht levert Goessens haar wijnen zowel aan Nederlandse als aan Belgische klanten. Goessens verkoopt niet rechtstreeks aan particulieren. De klanten van Goessens zijn horeca, wijnwinkels & slijterijen, wijngroothandels en wijnwebshops. Service staat hoog in het vaandel. www.goessens.nl

Over restaurant Zarzo

Restaurant Zarzo is een trendy toprestaurant in het centrum van Eindhoven en staat bekend om de mooie wijn en spijs combinaties. Het restaurant bestaat inmiddels 10 jaar en is al 8 jaar op een rij bekroond met een Michelinster. Er wordt een eigentijdse keuken gevoerd met hier een daar Spaanse invloeden, die de roots van chef-kok Adrian Zarzo Habraken laten zien. Zarzo is geopend voor lunch en diner op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Op donderdagavond voor het diner. Het restaurant is gesloten op dinsdag en woensdag.
www.zarzo.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.