Meer dan 950 wijnen uit 26 landen waren ingezonden voor het Concours Mondial du Sauvignon 2018. Dat is 11,2% meer dan in 2017. De 70 juryleden kwamen uit 18 landen waaronder Zuid-Afrika, Japan, Nieuw-Zeeland en natuurlijk… Nederland!

Team NL is gearriveerd in Graz voor het Concours Mondial du Sauvignon

Team NL is gearriveerd in Graz voor het Concours Mondial du Sauvignon. Vlnr: Ingrid Larmoyeur, Chris Alblas, Han Sjakes, Cees Vos en Anne-Wies van Oosten.

Hoge kwaliteit Sauvignons uit Steiermark

Het 9e Concours Mondial du Sauvignon vond op 2-3 maart 2018 plaats in Graz, het hart van Oostenrijks wijnregio Steiermark. Van de ingezonden wijnen waren er dit jaar dan ook veel bij uit deze wijnregio. “The high number of entries from Austria, and especially Styria, shows that more and more wineries are investing in the export market in order to make the outstanding quality of our Sauvignons known outside the German-speaking countries”, aldus Willi Klinger, Managing Director van de Austrian Wine Marketing Board.

Weinbaukarte Steiermark

Het belang van samenwerken

Thomas Costenoble, Director van het Concours Mondial du Sauvignon, sluit zich bij die mening aan. “Some wine marketing boards are extremely dynamic and see synergies and the potential to partner with other like-minded regions through the competition. They do not see themselves as rivals, but choose to ride the crest of a popular wine category together”.

Concours Mondial du Sauvignon, meer dan een wedstrijd

Het Concours Mondial du Sauvignon beoogt meer te zijn dan ‘gewoon’ een wedstrijd tussen de verschillende wijngebieden wereldwijd. Met het Concours wil men het druivenras promoten en de dialoog tussen de wijnindustrie en pers bevorderen.  Naast het jureren wordt de juryleden een breed programma aangeboden met de focus op Steiermark waaronder workshops, bezoeken aan wijnbedrijven en verschillende proeverijen.

banner-cms concours mondial du Sauvignon

Het Concours in Oostenrijk

Willi KlingerWilli Klinger is zichtbaar blij dat het Concours Mondial du Sauvignon dit jaar in Oostenrijk plaatsvindt:  “I am delighted that the Concours Mondial du Sauvignon is finally receiving the value it deserves in Austria too, because it is one of the most important international white wine competitions worldwide. A cool climate wine country like Austria and especially a Sauvignon stronghold like Styria simply cannot miss an event like this. We consider it an honour that Graz was chosen as the venue for the Concours Mondial du Sauvignon 2018”.

Wijngaard Steiermark Oostenrijk in de winkter met sneeuw

De besneeuwde wijngaarden van Steiermark in Oostenrijk, 3 maart 2018

Over het Concours Mondial du Sauvignon

De eerste editie was in 2010 en werd georganiseerd door de ‘Bordeaux & Bordeaux Supérieur growers’ organisatie om aandacht te vragen voor hun witte wijnen en daarmee ook voor een van de meest populaire witte wijnrassen: Sauvignon Blanc. Inmiddels is het niet meer alleen ‘Bordeaux’ wat de klok slaat op dit concours maar is het uitgegroeid tot een toonaangevend evenement met Sauvignon Blancs vanuit de hele wereld.

Concours Mondial gaat digitaal 

De technische organisatie van de proeverijen is in handen van dezelfde organisatie als die van het Concours Mondial de Bruxelles waarmee meer dan 20 jaar ervaring in het organiseren van belangrijke internationale wijncompetities garant staat voor succes. Dit jaar voor het eerst werd voor het jureren gebruikt gemaakt van laptops, waarmee de juryleden, hoewel er hier en daar wat technische probleempjes verholpen moesten worden, zeer content waren.

Tablet CMS

Concours Mondial du Sauvignon, de uitslag

Naast de zilveren en gouden medailles zijn er ook dit jaar weer speciale ‘Revelation Tropies’ toegekend aan wijnen met hoge scores die uitblinken in hun categorie. De complete uitslag van de competitie wordt gepresenteerd op 18 maart a.s. op ProWein in Düsseldorf van 14-15 uur in het Forum in Hal 10.
Morgen licht ik op deze website alvast een tipje van de sluier op en vertel ik je over mijn eigen ervaringen als jurylid in dit Concours.

Wil je dat niet missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijks nieuwsbrief!

Meer lezen over SAUVIGNON op deze website? Klik hier!

#Oostenrijk

#CMsauvignon