Een uurtje of 3-4 vliegen vanaf Schiphol airport en Istanbul ligt aan je voeten. Istanbul, een stad met meer dan 15 miljoen inwoners (bijna net zoveel als in heel Nederland!) en een oppervlakte van de provincie Utrecht. In twee dagen de hele stad verkennen is dan ook onmogelijk. Wij bezoeken in twee dagen tijd de wijk Fatih, in het oude Europese deel van Istanbul.

Istanbul wijk map (1)

Alpek hotel

Ons hotel (1) ligt vrijwel aan de oever van de beroemde rivier de Bosporus. Vanuit het (deels overdekte) dakterras heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Galatabrug. Onze kamer (501) ligt aan de straatkant maar van lawaai merken we niets. Heel goede service, perfecte wifi en een prima ontbijt. Nadeel: de kamers zijn erg klein: een plek voor je koffer is moeilijk te vinden. Maar hé, hoe lang ben je eigenlijk in je kamer in een stad als Istanbul?!
Alpek hotel

Istanbul Alpek hotel

Galata brug

Een wandeling over én onder de Galata brug (2) is de moeite waard. Boven slaan rijen (amateur) vissers dagelijks hun hengel uit om verse visjes te vangen. Onder de brug vind je een scala aan restaurantjes waar voornamelijk vis wordt aangeboden. Wij genieten van onze lunch met een dagvers visje en een lekker glas Turkse huiswijn (Sauvignon Blanc van de Küp winery uit Denizli) bij restaurant Marinero.

Istanbul Galatabrug pixabay

Grand Bazaar (Kapali Carsi)

De Grand Bazaar is echt ‘grand’. In de kleurrijke gewelven van de Grand Bazaar (3) in Istanbul word je ondergedompeld in even zo kleurrijke producten. Aardewerk, zijden sjaals, tapijten, lederen kleding en tassen, juwelen, Turkse lampen en nog veel meer. Laat je verrassen door het labyrinth van gangen, onderhandel met de kooplui en geniet van Turkse specialiteiten in een van de vele restaurantjes die de Grote Bazaar ook rijk is.

Istanbul Grand Bazaar

Egyptische markt

De korte wandeling van de Grand Bazaar naar de Egyptische markt (4) is erg leuk. Volop kleine winkeltjes en lekkernijen die op straat worden verkocht. Ook de Egyptische markt is een bezoekje meer dan waard. Hier vind je een keur aan specerijen, thee en zoete lekkernijen. De kruiden worden luchtdicht voor je ingepakt zodat je ze makkelijk mee naar huis kunt nemen in je koffer.

Istanbul Egyptische markt

Topkapi paleis

Het Topkapi paleis (5) was lange tijd de residentie van de Osmaanse sultan in Istanbul. Het ligt op een heuvel en kijkt uit over de Bosporus. In de tuinen kun je heerlijk rondwandelen en de gebouwen, inclusief het harem gedeelte, zijn ingericht als museum en tegen betaling te bezoeken. Tip: via een koptelefoon is de tour ook in het Nederlands te volgen.

Istanbul Topkapi paleis

Blauwe Moskee en Hagia Sophia

Niet ver van het Topkapi paleis liggen tegenover elkaar de van oorsprong Grieks-Orthodoxe Hagia Sophia Kathedraal (nu museum) en de Blauwe Moskee (6). Opvallend aan de Blauwe moskee is het aantal minaretten: dat zijn er wel zes! Het aantal minaretten stond symbool voor de rijkdom van de sultan en nu nog voor de rijkdom van een stad of dorp (of de gulle gever). Tijdens de gebedsdiensten is de moskee voor toeristen gesloten, dus houd daar rekening mee tijdens je bezoek.

istanbul blauwe moskee panorama pixabay

Boottochtje

Een boottochtje over de Bosporus is een aanrader. Je kunt kiezen voor de ferries of een van de vele aanbieders van boottripjes. De meeste boten vind je naast de Galatabrug. Vanaf het water glijdt de stad aan je voorbij. Luxueuze paleizen, moderne hotels en sprookjesachtige eilandjes zoals de Maiden’s Tower.

Istanbul boottochtje 4

Hamdi Restaurant 

Kebab kun je overal in Istalbul eten, maar waarschijnlijk de beste Testi Kebab eet je bij Hamdi Restaurant (7). Dit restaurant bestaat uit drie verdiepingen waarbij de ‘rooftop’ het meest sfeervol is. Hier kijk je vanaf het (in de winter overdekte) terras uit over de Bosporus en Galatabrug. Testi Kebab komt oorspronkelijk uit Cappadocia en is een stoofpotje dat in een aardewerk pot wordt bereid. In veel restaurants wordt deze kebab al van te voren bereid, maar bij Hamdi Restaurant moet het van tevoren worden besteld, want de bereiding kost niet minder dan 3-4 uur. En dat is de moeite waard!

Wijn

Wat? Helemaal geen tips over WIJN in Istanbul? Tja, wijn wordt in veel gelegenheden niet geschonken. Hetzij uit religieuze overwegingen, hetzij omdat het bedrijf er gewoonweg geen vergunning voor krijgt. Maar… dat Turkije prachtige wijnen heeft ontdekte ik op mijn reis door Turkije zeker wel. Op veel wijnkaarten zie je de wijnen van Kavaklidere staan, het grootste wijnbedrijf van Turkije. Zij produceren veel wijnen in verschillende niveaus. De Ancyra serie is wellicht de meest bekende. Maar er zijn meer producenten. Ik bezocht er twee in Cappadocia: Turasan en Kocabag.

PS: twee jaar later sliep ik 1 nachtje in het 5-sterren hotel The Marmara Taksim, waar in de sfeervolle lobbybar- restaurant onder meer alle wijnen van Vinkara op de kaart staan. Vanuit de hoger gelegen kamers en de ‘rooftop pool’ heb je een prachtig uitzicht over de Bosporus.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook


Booking.com