Begin juni vond een sprankelende editie plaats van Tastin’ France. Dit keer stond de proeverij geheel in het teken van mousserende wijnen uit Frankrijk. Op de proeftafles Champagne, Crémants en andere mousserende wijnen uit verschillende Franse wijngebieden zoals Elzas, Loire, Languedoc en Bordeaux. Caroline Cocheret was erbij voor Anne-Wies.NL en deelt hier de wijnen die er voor haar het meest uitsprongen.

Champagne Forget-Brimont

Bij Forget-Brimont proefde ik verschillende champagnes. Forget-Brimont bevindt zich in Ludes, een dorp in Montagne de Reims. In totaal bewerkt deze producent 25 ha grand cru en premier cru wijngaarden, waarbij duurzaamheid en respect voor de bodem centraal staan. Ook in de kelder wordt de vinificatie zo natuurlijk mogelijk gedaan om het terroir en de verschillende druivenrassen tot zijn recht te laten komen in de wijnen. Heel bijzonder is dat hier wordt gewerkt met 40 tot 50% reservewijnen, wat zorgt voor meer complexiteit en diepgang. De rijping ‘sur lie’ is, afhankelijk van de cuvée, 30 maanden tot maar liefst 10 jaar. En dat resulteert in een aantal indrukwekkende champagnes!

Champagne Forget Brimont

De mooiste wijnen waren voor mij de Blanc de Blanc Grand Cru non vintage en de Vintage 2013 premier cru. De eerste, gemaakt van 100% chardonnay, krijgt eerst gedeeltelijk houtrijping voor meer complexiteit en rijpt vervolgens minimaal 30 maanden ‘sur lie’. In de geur aroma’s van boter, witte bloemen en citrus. Mooie, fijne mousse, complex en verfijnd in de smaak met een lange afdronk.
De Vintage 2013 is gemaakt van 50% chardonnay en 50% pinot noir, en heeft 10 jaar rijping gehad, wat zorgt voor een prachtige fijne mousse en een enorme complexiteit.

https://www.champagne-forget-brimont.fr/en/

Champagne Roger Barnier

Champagne Roger Barnier is een champagnehuis in Villenard, waar al de vijfde generatie unieke champagnes produceert in de kenmerkende Barnier-stijl, waarbij hun motto: ‘This land does not belong to us, she is loan to us from our children’ leidend is. Roger Barnier bezit 8 ha wijngaard verdeeld over maar liefst 35 percelen, waar met respect voor de natuur druiven worden verbouwd, waarvan ongeveer 50.000 flessen champagne worden gemaakt.

Ik proefde de Rosé Brut, gemaakt van 85% chardonnay aangevuld met pinot meunier en pinot noir, vol van rijp bessenfruit, sappig en kruidig. Heerlijk aperitief!

Heel bijzonder was de Blanc de Noir 2016 van 100% meunier. De druiven komen van 100 jaar oude stokken en de basiswijn ondergaat houtrijping voor extra complexiteit. En dat levert een bijzondere wijn op met diepgang en lengte. Meunier geeft over het algemeen verfijndere en wat elegantere champagnes op dan de Blanc de Noirs van pinot noir, die meer body en fruit hebben.

Champagne Roger Barnier

Zeer vermeldenswaardig is nog de Barnier Les Bacons 2016 een cuvée die gemaakt wordt van maar liefst zes verschillende druivenrassen, te weten pinot meunier, arbane, petit meslier, pinot noir, chardonnay en pinot blanc, allemaal uit één wijngaard. Elegantie, complexiteit, lengte, deze wijn heeft het allemaal maar is dan ook niet goedkoop (€35,- off cellar).

http://champagne-roger-barnier.fr/

Champagne Veuve Maurice Lepitre

Champagne Veuve Maurice Lepitre is een wijnhuis waar al vier generaties lang een vrouw de wijnen maakt. Adeline, de huidige wijnmaakster, was zelf aanwezig en vertelde dat de wijngaarden gelegen zijn in de Montage de Reims en dat de wijnbouw volledig duurzaam is zonder gebruik van pesticiden en insecticiden. Er worden vijf wijnen gemaakt, die gemeen hebben dat ze allemaal malolactische gisting krijgen vóór de tweede gisting wat zorgt voor zachtheid en finesse. De wijnen rijpen minimaal drie jaar ‘sur lie’ en zijn allemaal extra brut.

Als eerste proefde ik Lazuli 2018, een blend van 60% chardonnay, 20% pinot noir en 20% pinot meunier, zeer smaakvol met een verfijnde mousse en aroma’s van appel, citrus en honing (advies verkoopprijs € 50,-).

Daarna de Amour rosé 2019 gemaakt van pinot noir en pinot meunier. Een harmonieuze wijn, fris, levendig met frambozen in de geur en soepel, fris en kruidig in de afdronk (advies verkoopprijs € 57,50).

Tenslotte de Alba 2019, een Blanc de Blanc, 100% chardonnay, wat romig, fijne mousse, getoost, mooi fris en bloemig. Heel elegante wijn (advies verkoopprijs 62,50).

https://www.lepitre.fr/en/home/

Crémants uit Loire en Elzas

Er waren op deze proeverij ook producenten van crémants aanwezig, onder ander uit de Elzas en de Loire. Het vermelden waard was de Monmousseau Crémant de Loire Blanc Brut gemaakt van maar liefst vijf druivenrassen, te weten chenin blanc, chardonnay, cabernet franc, orbois en pinot noir en 36 maanden ´sur lie´ gerijpt. Tenslotte proefde ik enkele crémants uit de Elzas van Maison Pierre Sparr, een domein dat terroir getypeerde stille en mousserende wijnen maakt. De crémants zijn frisse, sappige, fruitige mousserende wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

https://www.monmousseau.com/

https://www.vins-sparr.com/en/

Wat is het toch elke keer weer bijzonder te ontdekken dat ook de (bij ons) minder bekende producenten zulke mooie wijnen kunnen maken en dat er nog zo veel ontwikkeling is in de wijnbouw in Frankrijk. En… dat sommige nog op zoek naar een importeur in Nederland. Doe er je voordeel mee!

Deze proeverij was, zoals altijd, perfect georganiseerd door Michèle Lainé, Business France.

tastin france business france logo

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline