In Bordeaux, dé wijnstad van Frankrijk, bevindt zich al lange tijd een wijnmuseum: het Musée du vin et du negoce de Bordeaux. Onlangs is er echter een nieuw spectaculair wijnmuseum geopend: het museum La Cité du Vin (stad van de wijn). Wat ik erover lees belooft wat!

Wijnmuseum: focus op beleving

In dit nieuwe tien verdiepingen tellend museum ligt de focus op wijnbeleving. Geen saaie wandelingen langs schilderijen en wijnaccessoires, maar een levendige reis door de wereld van wijn en alles was daarmee te maken heeft. Het draait er niet alleen om Franse wijnen, maar de hele wereld aan wijnen komt interactief voorbij. Je kunt er een virtuele tour maken door het heden en verleden van de wijncultuur en op grote hoogte wijnen en mooie gerechtjes proeven met een 360 graden uitzicht over de stad Bordeaux. Er is een theater waar regelmatig muziekconcerten en andere voorstellingen worden gegeven.

La_Cite_du_Vin2

Fotocredits: La Cité du Vin

Het gebouw, een wijnreis op zichzelf

Kosten nog moeite zijn gespaard om dit geweldige project van de grond te tillen. Het heeft al met al zeven jaar geduurd om dit meer dan 80 miljoen euro kostende museum te bouwen. Architecten Anouk Legendre en Nicolas Desmazières  van XTU architecten zijn de ontwerpers. Het gebouw is een wijnreis op zich. De vorm doet denken aan de knokkige druivenstokken, de wijn die rondwalst in je glas, de rondingen van de voor Bordeaux zo belangrijke rivier de Garonne. Het glanzende materiaal waarvan het is gemaakt geeft voortdurend andere reflecties, afhankelijk van de lichtval door verschillen in seizoen en tijd van de dag.

WijnmuseumBordeaux

Fotocredits: La Cité du Vin

Wine-based concept store

Als je uitbeleefd bent kun je je hart nog even ophalen in de ‘La Cité du Vin Boutique‘, waar een keur aan wijn-verwante artikelen te koop is. Posters, kruidenierswaren, spelletjes, kookgereedschap, wijnaccessoires, wijnboeken, interieur-hebbedingetjes en natuurlijk…wijn.

Bron: persbericht wijnmuseum Bordeaux

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!