De #SparklingWeek van Anne-wies krijgt onverwacht een extra leuk staartje. Over de paulschmitprovenceopkomst van Provencaalse ‘bubbels’ vertelt vandaag Paul Schmit. Paul was jarenlang in Nederland werkzaam in de wijnhandel. Tegenwoordig woont en werkt hij in de Provence en houd zich bezig met de studie naar en de promotie van de schitterende onbekende wijnen uit de Provence. Een leuke klus, nu hij met pensioen is, en zich daar totaal onafhankelijk mee bezig kan houden. Daarnaast schrijft hij stukjes over wijn in het clubblad van De Nederlandse Club aan de Côte d’Azur. En vandaag dus voor Anne-Wies.NL.

Interessante wijnen

De Provence-streek in het zuiden van Frankrijk  staat vooral bekend om haar rosé, dat is bekend. Er zijn echter steeds meer opvallende mooie witte en rode wijnen te vinden hier. Je moet ze wel zoeken. Voor mij is dat hier een sport! Ook steeds meer interessante mousserende wijnen zie je hier verschijnen.

provencemap

Kaart: Provenceweb

Provencaalse mousserende rosé

De laatste maanden heb ik op de verschillende proeverijen kennis kunnen maken met verschillende kwaliteiten en ik was aangenaam verrast. Om een voordbeeld te geven: in Bandol wordt bij het wijnhuis van Bunan al een uitstekende mousserende wijn gemaakt van 100% Cinsault druiven. De meeste rosé champagnes worden gemaakt door aan witte mousserende wijn een scheut rode wijn toe te voegen.  Dat heeft bij sommige wijnen geen mooie versmelting van kwaliteit tot gevolg. Het betreft hier immers stoffen die niet met elkaar zijn ‘opgegroeid’ in de wijn. Gelukkig gaan meer en meer champagnehuizen ertoe over een ‘echte’ rosé te maken, waarbij de schillen van rode druiven de kleur afgeven: saigné champagne. Dat is bij de mousserende wijn van Bunan het geval. Blind geproefd past die dan ook prima tussen de champagne saigné-rosé’s, zonder probleem.

bunanbandolrose

 

Bulles de Blanc

Men is hier in de Provence momenteel druk bezig om met nieuwe vinificatie-methodes een ‘Appelations d’ Origine’  te verkrijgen voor mousserende wijn uit de Provence. Binnen twee tot drie jaar moet dat zover zijn.  Het is nog te vroeg om een brede proeverij te organiseren maar dat lijkt me wel een leuk idee voor de nabije toekomst.  Het is mij ook nog te vroeg om aanraders te noemen, omdat ik er nog echt te weinig heb mogen proeven. Oké een leuk voorbeeld, ik heb iets origineels geproefd bij Chateau Saint-Martin in Taradeau…. “Bulles de Blanc”: licht droog, zachte romige mousse, mooi rijp fruit en een klein bitterje in de nasmaak wat vraagt om een heerlijke amuse met een klein bittertje. Op uw gezondheid! Laat komende jaarwisseling een leuke try-out zijn! En gezellig samen voorproeven is altijd geslaagd!

provencaaserosedurban

Provence-wijnen? Paul houdt je op de hoogte!

Alle of een van de #SparklingWeek berichten (nog eens) bekijken? Klik hier.