Als je de hoeveelheden Australische Chardonnay in de supermarkt en slijterij ziet liggen, zou je het niet zeggen, maar afgelopen april werd het (pas) 50-jarig bestaan van Australische Chardonnay gevierd. April was ook de maand waarin een uitnodiging in de bus viel voor een ‘South Australia Wine VIP Press Lunch’ in de residentie van de Australische ambassadeur in Den Haag. Angelique Meulendijks* was erbij voor ANNE-WIES.NL

Over een uitnodiging voor de South Australia Wine VIP Press Lunch in de residentie van de Australische ambassadeur in Den Haag voor anne-wies.nl, hoefde ik niet lang na te denken. Ik kom niet iedere dag in de ambtswoning van een ambassadeur! De reden voor de proeverij was overigens niet het 50-jarig bestaan van Australische Chardonnay, sterker nog, tijdens de lunch werd zelfs geen Chardonnay geschonken. De reden voor de proeverij is de promotie van wijn uit South Australia in Nederland. De organisatie van de lunch is in handen van PR-bureau Pitch. Master of Wine Cees van Casteren praat de wijnproeverij aan elkaar met persoonlijke verhalen over zijn wijnreizen naar Australië, de geschiedenis van Down Under als wijnland en achtergrondinformatie over de wijnen en de wijnmakers.

Australië relatief jong wijnland

Na een persoonlijk welkom door de Australische ambassadeur in Nederland, Matthew Neuhaus, neemt Cees ons mee in de geschiedenis van Australië als wijnland. Veel wijndrinkers in Nederland zijn bekend met Australische wijnen, door bekende merken als Lindemans, Hardy’s en Penfolds. Wat misschien minder bekend is, is dat Australië een relatief jong wijnland is. Met name op gebied van droge wijnen. Je zou het niet zeggen als je de hoeveelheid Australische Chardonnay in de supermarkt ziet, maar Cees had de dag ervoor samen met de Britse wijnschrijver Oz Clarke (pas) 50 jaar Australische Chardonnay gevierd. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw werd in Australië vooral zoete, versterkte wijn gemaakt, vaak geoxideerd zoals tawny port. Cees vertelt ons het verhaal achter de beroemde Penfolds Grange Hermitage wijn, de eerste droge wijn van Australië met een alcoholgehalte van 12% in plaats van 20%. Max Schubert van Penfolds was een van de eerste wijnmakers die, na een reis door Europa, het plan opvatte om een soortgelijke (droge) wijn te maken zoals hij in Frankrijk had geproefd. 

South Australia

Penfolds maakte zijn beroemde Grange Hermitage wijn in South Australia. Ook de wijnen die we proeven tijdens de lunch komen uit South Australia. South Australia neemt als wijngebied een speciale plaats in omdat hier tegenwoordig meer dan 50% van de Australische wijn en zelfs 70% van alle geëxporteerde wijn vandaan komt. Bovendien bevinden zich hier de oudste wijnstokken van het land. Het is een gevarieerd gebied met veel verschillende bodemsoorten, veel verschillende druivenrassen en beroemde wijngebieden als Barossa Valley en Coonawarra. Bekende wijnbedrijven als Penfolds, Henschke en Yalumba zijn gevestigd in dit gebied.

Wijn & spijs combinaties South Australia

Bij de samenstelling van de wijn & spijs combinaties zijn de wijnen leidend geweest. Cees hanteert hiervoor de methodiek die hij ook in een restaurant toepast. Eerst kiest hij een wijn van de wijnkaart en vervolgens kijkt hij welke gerechten op de menukaart het beste bij de wijn passen. Zo heeft Cees samen met chef-kok Tim het menu voor de lunch samengesteld.

Australische Riesling

Pikes Traditionale – Riesling, 2021
Smoked carrot tartare with parsnip beignets & vadouvan mayonnaise

Australië heeft na Duitsland de grootste riesling aanplant ter wereld. Met name Clare Valley staat bekend om zijn mooie rieslingwijnen. Wijnhuis Pikes maakt een bekende rieslingwijn ‘Riesling from Clare’ die al veel prijzen heeft gewonnen, waaronder ‘best selling wine above 20 dollar’. De riesling druiven komen van een wijngaard in Polish Hill. Dit is geen gebied met een koel klimaat; de koelte komt door de hogere ligging en de koele nachten. De wijngaard ligt naast de bekende wijngaarden van Penfolds en werd aangekocht in South Australia lunch vega voorgerecht (1)1984 door Andrew Pike toen hij stopte als viticulturist en General Manger Vineyard Operations bij Penfolds. Het is een rijpere stijl Riesling met frisheid en zuren. Volgens Jamie Pike (zoon van Pikes oprichter Andrew, die we latervia een live verbinding met Australië zullen ontmoeten) is de wijn te vergelijken met de Rieslings uit de Pfalz en Nahe in Duitsland. Hij is geen fan van de petrol geur die je vaak tegenkomt in Australische Rieslings en de wijn heeft inderdaad maar een lichte petrolgeur. Jamie vertelt dat met name het blad management hierbij belangrijk is om te zorgen voor voldoende schaduw, zodat de druiven beschermd worden tegen de zon. De frisheid in de wijn past goed bij de frisse tonen in het gerecht. Het rijpe fruit in de wijn sluit weer goed aan bij het zoetje van de wortel.

Stevige rosé van Dowie Doole

Dowie Doole – Rosé Grenache & Vermentino, 2021
Seared cod fillet with tomato – lemon myrtle compote & crispy cale

Perslunch Australische ambassade Stevige rose (1)De tweede gang, een visgerecht met kabeljauw wordt gecombineerd met een stevige rosé, wat je ook al aan de kleur van de wijn kunt zien. Volgens Cees is het een ‘more serious rose than you would expect from an Australian rose’. De wijn heeft fris rood fruit in de smaak en Cees maakt hiervoor een bruggetje naar de plaats waar de druiven voor deze wijn vandaan komen, namelijk Tatachilla, een ‘tat chilly’ (beetje fris) in McLaren Vale; dit gebied ligt een paar kilometer van de kust en heeft hierdoor een koeler klimaat. Eerst werd de wijngaard machinaal bewerkt, maar 5 jaar geleden zijn de druivenstokken terug geknipt naar bush vines. Dowie Doole heeft bij het wijnhuis 4 containers neergezet, waar in een robuuste setting wijnproeverijen verzorgd worden. De frisheid in de wijn sluit mooi aan bij de frisse tomatencompote die de kabeljauw begeleidt.

Live verbinding met Jamie Pike van Pikes

 Voordat we overgaan naar de laatste gang met het lamsvlees nemen we een pauze voor een live verbinding via Zoom met Jamie Pike van Pikes Wines, het familiebedrijf in Clare Valley in South Australia. Met een mooi Australisch accent vertelt hij ons over hoe zijn vader het wijnbedrijf is begonnen en over de Riesling en Shiraz wijnen van Pikes.

Live met Jamie Pike

Live verbinding met Jamie Pike vanuit South Australia met links Cees van Casteren MW

‘4 variations on Shiraz’

Pikes Los Compañeros – Shiraz Tempranillo, 2018
Dowie Doole – Shiraz Grenache, 2017
Bremerton Tamblyn – Cabernet Shiraz Malbec Merlot, 2019
Bremerton Selkirk – Shiraz, 2019
Lamb fillet with dahl, grilled green asparagus & roasted macadamia

Australische lunch hoofdgerecht en 4 wijnen

Bij de laatste gang proeven we vier verschillende Shiraz wijnen naast elkaar onder de noemer ‘4 variations on shiraz’. De wijnen zijn allen vol van smaak met veel donker fruit en passen hierdoor goed bij het gegrilde lamsvlees en groene asperges. De wijnen verschillen onderling in mate van houtrijping.  De meeste wijnen zijn een blend van meerdere druivenrassen wat voor een mooie balans in de wijn zorgt. De Bremerton Tamblyn wijn heeft duidelijk de meeste houtrijping gehad met tonen van toast en vanille. De laatste wijn is een cepage-wijn van 100% shiraz, die goed de kenmerken van deze druif laat zien: een wijn met veel donker bosfruit, het karakteristieke witte pepertje, zachte tannines en ondersteunend houtgebruik. De twee Bremerton wijnen komen uit Langhorne Creek, het op één na grootste wijngebied in South Australia, en worden gemaakt door twee zussen, Rebecca en Lucy Wilson. Bremerton is het enige wijnbedrijf in Australië dat gerund wordt door twee zussen.

South-Australia: vol, fruitrijk en mooi gedoseerd hout

Het was een heerlijke middag in een luxe setting met een brede variatie aan gerechten, zowel een vegetarisch, vis- als vleesgerecht, met bijpassende volle en fruitige wijnen die de brede inzetbaarheid van Australische wijnen op wijn en spijs gebied laten zien. Wat opvalt is dat alle geproefde wijnen op het fruit zijn gemaakt. De wijnen zijn vol, fruitig en toegankelijk en hierdoor geschikt voor een breder publiek. In geval van houtrijping is deze gedoseerd toegepast met maximaal 20-30% nieuw hout. Wat verder opvalt is dat alle flessen voorzien zijn van een schroefdop. De Australische wijnboeren laten hiermee zien dat ze goed de wensen van een breed publiek begrijpen en open staan voor nieuwe ontwikkelingen.

Australië: een wijnland om in de gaten te houden!
Op naar de volgende 50 jaar!

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier alle artikelen van Angelique.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#angeliquemeulendijks